UCI belooft nieuwe maatregelen rond veiligheid renners

woensdag 9 oktober 2019 om 18:05
UCI belooft nieuwe maatregelen rond veiligheid renners

foto: Cor Vos

Wielerbond UCI heeft nieuwe maatregelen beloofd rond de veiligheid van renners in de koers. Na een reeks incidenten tijdens grote en nationale wedstrijden de afgelopen tijd waren de zorgen immers opgelaaid rond dit thema, kwam in gesprekken met rennersvakbond CPA naar voren.

De UCI herhaalt in een persrelaas het belang van de veiligheid van de renners en benadrukt dat in samenwerking met renners, ploegen en organisatoren de laatste jaren al concrete maatregelen zijn genomen, zoals implementatie van het extreme weather protocol, introductie van technische adviseurs, publicatie van richtlijnen voor voertuigcirculatie, veiligheidscursussen voor bestuurders van volgauto’s en motards en een vermindering van het aantal teams in WorldTour-wedstrijden.

Herhaaldelijk bleef het thema veiligheid terugkeren dit seizoen. Onder meer rond het overlijden van Bjorg Lambrecht, maar ook rond de hitte tijdens de Tour de France en in de BinckBank Tour, waar het peloton de route onveilig vond door de soms smalle wegen en de vele bochten. En het voorbije weekend nog riep Matteo Trentin op tot een verbod op dranghekken met uitstekende voetjes na de zware valpartij van Álvaro José Hodeg in de Tour de l’Eurométropole.

Na hun vergadering vandaag hebben de UCI en de CPA een strategie uitgezet voor de volgende weken, in die periode nemen ze tevens deel aan werkoverleggen met afgevaardigden van renners, teams en organisatoren. Die overleggen moeten leiden tot specifieke voorstellen die in stemming gebracht moeten worden door het UCI Managementcomité, met het oog op toepassing vanaf het seizoen 2020. De maatregelen zullen dan december worden gepresenteerd.

‘Absolute prioriteit’
“De veiligheid van renners is een absolute prioriteit”, stelt UCI-baas David Lappartient. “En ik wil de CPA bedanken voor hun medewerking. Samen met onze partners is er al veel gedaan om de omstandigheden voor renners te verbeteren. Recente gebeurtenissen herinnerden ons er echter aan dat we nooit op onze lauweren kunnen rusten. Door een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel zullen we gezamenlijk antwoord geven op de zorgen van de renners door versterkte maatregelen.”

CPA-voorzitter Gianni Bugno laat weten verheugd te zijn dat de UCI luistert naar de zorgen rond de veiligheid van de renners en dat zij vastberaden is om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. “Wij zullen met specifieke voorstellen komen als onderdeel van een constructieve aanpak, met als uiteindelijke doel significante maatregelen te introduceren voor volgend seizoen ten behoeve van de renners.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.