UCI gaat gele kaart introduceren in het wielrennen, vanaf 2025 inclusief schorsingen
foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 18:38

UCI gaat gele kaart introduceren in het wielrennen, vanaf 2025 inclusief schorsingen

De UCI gaat gele kaarten introduceren in het wielrennen. Vanaf 1 augustus 2024 zal een testfase ingaan in professionele wedstrijden voor mannen en vrouwen, waarna vanaf 1 januari 2025 de gele kaarten onderdeel zijn van een streng reglement. Renners die twee of meer gele kaarten ontvangen, kunnen een schorsing verwachten.

In een statement laat de internationale wielerunie weten dat het niet om fysieke gele kaarten gaat, maar om meldingen in het wedstrijdcommuniqué na afloop van elke wielerkoers. De straf kan uitgedeeld worden aan alle personen die tot de wedstrijdkonvooi behoren, van renners tot ploegleiders en fotografen. “Het systeem is erop gericht om al deze mensen verantwoordelijker te maken, door slecht gedrag in de loop van de tijd te monitoren en zo respectvol gedrag aan te moedigen”, aldus de UCI.

De gesprekken die gevoerd zijn door veiligheidsinstantie SafeR (een project dat ervoor moet zorgen dat de kans op zware valpartijen drastisch verkleind wordt, red.) zijn volgens de UCI aanleiding geweest voor de introductie van de gele kaart. Van 1 augustus tot 31 december 2024 zal er een testfase zijn met deze gele kaarten. Die mogen worden uitgedeeld door commissarissen voor een overtreding die een risico kan vormen voor de veiligheid van de wedstrijd.

Het huidige strafsysteem – met boetes, strafpunten in UCI-klassementen, declasseringen en diskwalificaties – zal tijdens het seizoen 2024 nog leidend blijven. Er worden daarom in de testperiode geen aanvullende straffen uitgedeeld bij een gele kaart. Wel wordt aan het einde van het seizoen geëvalueerd hoe de gele kaarten bevallen. Daarna worden de gele kaarten toegevoegd aan het overzicht met wedstrijd-incidenten waarvoor iemand bestraft kan worden.

Serieuze straffen vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 gaat het gele kaarten-systeem wel in, voor wedstrijden in de WorldTour, de ProSeries, WK’s, continentale kampioenschappen en Olympische Spelen. Er worden dan straffen uitgedeeld op basis van uitgedeelde gele kaarten:

  • 2 gele kaarten in één eendagskoers of in één rittenkoers: diskwalificatie + 7 dagen schorsing (die begint een dag na laatste gele kaart)
  • 3 gele kaarten in een periode van 30 dagen: 14 dagen schorsing (die begint een dag na laatste gele kaart)
  • 6 gele kaarten in een periode van 1 jaar: 30 dagen schorsing (die begint een dag na laatste gele kaart)

De UCI benadrukt dat een ‘rode kaart’ niet geïntroduceerd wordt. De straf die bij een rode kaart hoort, een diskwalificatie, is namelijk al een van de mogelijke sancties die juryleden kunnen uitdelen tijdens wielerkoersen.

Bekijk hier het volledige voorstel waarin de regelwijziging over de gele kaarten in de UCI-regels is toegevoegd

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.