UCI geeft renners boete voor rijden over voetpad
Foto: Sirotti
woensdag 29 maart 2017 om 08:51

UCI geeft renners boete voor rijden over voetpad

De wedstrijdcommissarissen van de UCI hebben meerdere renners beboet die dinsdag tijdens de openingsrit van Driedaagse De Panne over het voetpad reden. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad kregen vijftien renners (waaronder ritwinnaar Philippe Gilbert) een boete van 200 Zwitserse frank (185 euro).

Naast de Nederlanders Boy van Poppel en Rob Ruijgh werden ook Marco Haller, Dries Devenyns, Jasper De Buyst, Luke Durbridge, Alexander Edmondson, Christoph Pfingsten, Matthias Brändle, Simone Consonni, Alexandre Pichot, Pierre-Luc Perichon, Frederik Backaert en Ole Forfang beboet.

De wedstrijdcommissarissen zijn van mening dat de acties tot gevaarlijke situaties leiden. Renners die vanaf nu in de fout gaan, worden uitgesloten. “Er gingen te veel renners in de fout,” vertelt voorzitter van de jury Joël Alies. “We kunnen ze er toch niet allemaal uitgooien? Er gaat een communiqué uit naar de ploegleiders waarin we duidelijk stellen dat alle voetpadrijders worden uitgesloten.”

[poll id=”467″]

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2017 08:55
Natuurlijk kan dat wel. Maar Gilbert zat er ook bij, dus kan het niet.
29 maart 2017 08:55
Komt me bekend voor. Dus alles voetpadrijders worden voortaan uitgesloten tenzij het er teveel zijn?
29 maart 2017 08:58
Pas op jongens, vanaf nu mag het écht niet meer! ;)
29 maart 2017 09:02
Dat zal ze leren!
29 maart 2017 09:03
Overigens zal dit wat meer impact hebben op de continentale renners dan de WT renners. Wat dat betreft is deze beslissing ook nog wat scheef.
29 maart 2017 09:06
Die Haller heeft zeker een gevangenisstraf gekregen? Die reed meer op de stoep dan op de weg.
29 maart 2017 09:07
Uit koers halen is overdreven, dat is niet in verhouding met het misdrijf.
Nu boetes uitdelen, op den duur eventueel verhogen, en gewoon telkens vermelden wie de fout in gaat. Negatief in het nieuws vindt geen enkele renner leuk.

Ik zou eens beginnen om dit uit te bannen in junioren en elite-koersen. Het zit bij veel gewoon in het systeem. Elk gaatje wordt benut. Als over 5-10 jaar nog steeds Jan en alleman het fietspad neemt, kan je eens na gaan denken over uitsluiten.
29 maart 2017 09:09
Pas uitsluiting nou eens gewoon consequent 3 keer toe... Is het zo klaar met dat geneuzel naast de weg.
29 maart 2017 09:09
@ Tripodboom:

Zucht....

Overigens een hele slechte regel die gewoon niet na te leven is. Dit is vragen om moeilijkheden. Als er een sliert van tientallen renners over een stoep rijdt, dan moet ik de eerste organisatie nog zien die daadwerkelijk ze allemaal uit koers neemt. Gaat niet gebeuren en dus kun je beter ook niet zulke grote taal uitslaan als jury, want je kunt je onmogelijk aan je eigen woorden houden en dus maak je jezelf ongeloofwaardig.
29 maart 2017 09:10
Voorstel: 10 seconden tijdstraf per keer dat men op het voetpad rijdt. De renners hebben namelijk zelf ook een behoorlijk aandeel in het verbeteren van de veiligheid in de koers. Uiteraard lastig te handhaven omdat niet overal een camera op staat, maar waar het in beeld is kan dit achteraf makkelijk worden toegepast.

Echter moet deze regel wel vooraf duidelijk bekend zijn bij alle coureurs. Gisteren leverde het echt gevaarlijke momenten op, vooral bij die jongen van Giant-Alpecin (volgens mij Marco Haller).
29 maart 2017 09:13
Moeten ze worden uitgesloten? Ja, want dat staat in het reglement. Is die regel nodig? Nee, wat mij betreft niet.
Dit is hetzelfde als dat Movistar-gedoe. De regels zijn krom, maar als de regels er zijn, moeten ze worden nageleefd. Daar heb je die regels immers voor.
29 maart 2017 09:16
Het gaf gisteren gevaarlijke situaties, dus van mij mag de straf wel wat zwaarder. Van dat geldbedrag ligt Gilbert niet wakker. Uitsluiting dan ook weer te zwaar, tijdstraf dan maar? Of waar veel volk wordt verwacht hekken?
29 maart 2017 09:18
dit is in ieder geval iets. En pas of de regels aan, of haal ze er idd uit.

Wat misschien beter werkt is een oplopende straf bij herhaling. 1e keer=100 euro, 2e keer=500, euro 3e keer=1500, 4e keer=diskwalificatie. Met een verlooptijd van 2 jaar. Dan zal je nooit iedereen eruit hoeven halen, maar wel de veel plegers beter pakken.
29 maart 2017 09:20
Circus UCI.... zal wel weer een slechte vertaling van het reglement zijn...staat letterlijk : uitsluiting... nog duidelijker gaat het niet meer worden, vol in beeld, toeschouwers en seingevers (!) die moeten springen voor hun leven....geen excuus mogelijk...
29 maart 2017 09:31
Als je wilt dat ze over de kasseien gaan rijden, zorg er dan voor dat ze de stoep niet op kunnen. Zet hekken neer of span een lint.
29 maart 2017 09:32
Het was gisteren echt schandalig.
Hoe kunnen ze na gisteren nog verkeersleiders vinden.
Hoe Gilbert zich gisteren heeft gedragen was schandalig .
Zonder zijn collega's te waarschuwen reed hij tot voor de parkeerde auto's,
en zonder zijn collega's te waarschuwen ging hij dan naar rechts.
En bij de vrouwelijke verkeersleider had het niet veel gescheeld, of hij
had haar omgereden.
Voor hetzelfde geld hadden hier zware ongelukken kunnen gebeuren.
Ik ben benieuwd zondag, dan zal het nog 10 x erger zijn.
Er zal van te voren een hartig woordje met de coureurs gesproken moeten
worden, en flinke straffen worden aangekondigd voor misbruik, desnoods
uitsluiting , ik houd mijn hart vast.
29 maart 2017 09:35
Regels zijn er om te breken
29 maart 2017 09:38
@ secondant, eens met jouw voorstel. Uitsluiting is niet reëel, een tijdstraf wel. Dan wordt het ook eerlijker, want de continentale jongens zijn nu inderdaad zwaarder gestraft dan de protour mannen.
29 maart 2017 09:38
Ik ben er niet zo voor om renners uit de koers te halen (tijdstraf + geldboete helpt misschien), maar voor wat Gilbert gisteren allemaal aan het doen was had hij best eruit gehaald mogen worden.

Eerst al op in aanloop naar de muur waar hij op kop van het groepje gevaarlijk dicht om de auto's heen snijd en er dan nog bijna voor verantwoordelijk is dat een seingever omver wordt gereden. Op de muur was het weer aan Gilbert te wijten dat iedereen over de stoep reed. Hij probeerde iedereen los te rijden en zocht daarbij links en rechts elke millimeter stoep op die hij kon vinden. De renners in zijn wiel hadden alleen de opties om te volgen of te lossen.

edit:
oftewel marehoek +1,
er moet dus vooral een hartig woordje met Gilbert gesproken worden.
29 maart 2017 09:43
De boetes zijn alleen uitgedeeld aan renners die in de voorste groep(en) reden of is de lijst met namen nog langer. Iedereen zou een boete moeten krijgen als geconstateerd is dat er over een voetpad is gereden. Alle voetpaden etc. blokkeren lijkt mij een ondoenelijke zaak.
Duidelijke omschrijving van de weggedeeltes die gebruik mogen worden in de reglementen zou voldoende moeten zijn. Uitsluiten van het gebruik maken van fiets/voetpaden - verharde bermen etc. met daaraan gekoppeld sancties 1. geldboete 2. tijdstraf 3. bij herhaling uit koers.
29 maart 2017 09:43
Mi. Ook belachelijk dat ze de muur niet afgezet hadden met dranghekken. Lijkt me toch niet te moeilijk, dan wij zelfs bij ons in het bergcriterium. Kosten vallen echt wel mee hoor.
29 maart 2017 09:44
Op deze manier blijft het dweilen met de kraan open. Voor de toppers zijn dit bedragen waar ze niet wakker van liggen. Voor de mindere goden is het wel vervelend, maar die doen in koers niets anders dan de renner voor zich volgen.

Als de organisatie ter plekke goed heeft aangeduid dat het voetpad/fietspad niet tot het parkoers behoort, dan is uitsluiting onderhand een keer terecht ongeacht het aantal renners dat daarmee bestraft wordt.

Een tijdstraf kan overigens wel eens beter werken dan een geldstraf. Daar hebben toppers immers wel last van, het kan verschil maken tussen winst en verlies.
29 maart 2017 09:44
Gilbert gedroeg zich inderdaad schandalig bij die auto's en seingever.
Op de kant zetten prima, maar niet op deze manier.
29 maart 2017 09:51
Een tijdstraf werkt natuurlijk goed als het gaat om een etappekoers, maar als dat in de Vlaamse eendagswedstrijden wordt toegepast, vraag ik me af of het zin heeft. Dan krijgen we straks een winnaar van de Ronde van Vlaanderen die na berekening van alle tijdstraffen toch 6e is geworden.

Ik vind boetes wel goed genoeg. Gewoon boetes geven als de renners over het fietspad heen rijden, en als er genoeg geld verdiend is met de boetes, het fietspad afzetten met dranghekken of linten oid.
29 maart 2017 09:52
Ik stem Nee om meerdere redenen
A : Er zijn verschillende wijzen van foutief weggebruik, als je door een manoeuvre van eenander erop gedwongen wordt of stervend in het wiel volgt zit je er zo op zonder het te beseffen.
B : Er is geen absolute controle, er kan tig x over voetpaden gereden worden wat niet is vastgelegd maar waar je achteraf wel allerlei gezeik kan krijgen met renners die renners dat hebben zien doen terwijl anderen ervoor uit koers worden genomen.
C : Veel typen parcours laten je geen andere keuze dan hier en daar de stoepen pakken en dan helemaal in Vlaanderen, onzinnig dat we ieder jaar opnieuw deze discussie moeten voeren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.