UCI introduceert ProTeams in het vrouwenwielrennen vanaf 2025
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 11:48

UCI introduceert ProTeams in het vrouwenwielrennen vanaf 2025

De UCI gaat het vrouwenwielrennen verder professionaliseren met de introductie van UCI Women’s ProTeams. Vanaf 2025 komt er tussen de huidige WorldTeams en de Continental Teams een nieuwe ‘divisie’, zoals dat bij de mannen ook al meerdere jaren het geval is. Onderdeel van de nieuwe ProTeams zijn ook salariseisen voor alle rensters bij die ploegen.

In augustus 2023 kwam het managementcomité van de UCI met het voorstel om ProTeams toe te voegen aan de wielerpiramide voor vrouwen. Eigenlijk was het de bedoeling om dit vanaf 2026 te introduceren, maar door de snelle ontwikkeling van het vrouwenwielrennen is toen besloten om dat een jaar naar voren te halen.

De internationale wielerunie stelt strenge salariseisen aan Women’s ProTeams. Die ploegen moeten alle rensters fulltime in dienst nemen en een minimum jaarsalaris geven van 20.000 euro. “Dat is een hoger salaris dan toen de Women’s WorldTeams werden geïntroduceerd”, aldus de UCI.

Daarnaast moeten alle ProTeams voldoen aan alle eisen waaraan ook andere professionele ploegen moeten voldoen. Zo moet er een minimaal aantal fulltime-medewerkers in loondienst zijn (exclusief de rensters), moet een bankgarantie en verzekering afgegeven worden, zoals dat ook geldt voor Women’s WorldTeams.

Sportief verandert er ook wat door de toevoeging van de ProTeams aan de wielerpiramide. De twee beste ProTeams op de UCI Team Ranking krijgen namelijk automatische wildcards voor alle WorldTour-wedstrijden het jaar erop.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.