UCI lanceert nieuwe ranking
donderdag 24 december 2015 om 15:18

UCI lanceert nieuwe ranking

De UCI lanceert op 11 januari een nieuwe ranking, waarbij alle resultaten van de voorbije 52 weken tellen. Het duurt echter nog een jaar voordat de nieuwe ranking een volledig goed beeld geeft. De UCI World Ranking, zoals het gaat heten, gaat de federatie iedere week op maandag publiceren.

Alle wedstrijden tellen mee
Voor de nieuwe ranking tellen alle wedstrijden op de UCI-kalender mee, waardoor ook automatisch alle renners meedingen op deze ranking. Zo tellen onder meer de Olympische Spelen, het WK, alle nationale kampioenschappen en continentale kampioenschappen mee. De huidige WorldTour-ranking en de continentale rankings (Europe Tour, America Tour, Africa Tour, etc.) blijven ook bestaan. Het enige dat daar verandert, is dat WorldTour-renners voortaan ook op de continentale rankings komen te staan.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
24 december 2015 15:21
Net als vroeger :)
24 december 2015 15:26
De eindzege van de Tour levert nu 1000 punten op, in 2017 (mocht ASO hun belachelijke dreiging doorzetten) zullen dat er slechts 200 zijn t.o.v. 850 voor Giro/Vuelta.
24 december 2015 15:28
Mooi, eindelijk weer een echte officiële ranking. Het was belachelijk dat je voor goede rankings naar onofficiële websites moest (cqranking, met name).
24 december 2015 15:29
Leuk! Gewoon alle profrenners in één ranglijst!
24 december 2015 15:33
Leuk initiatief.
Maar wat weegt het zwaarste door; World ranking of de World tour ranking ? M.a.w de welke bepaald met hoeveel man je naar een WK gaat of de positie volgorde van de volgwagens ?
En breng alsjeblieft die WB-trui nu eens terug !
24 december 2015 15:43
Yes! Nu de wereldbeker nog..
24 december 2015 16:16
Klinkt voornamelijk als een symbolische ranking die alleen voor de leuk erbij is.
24 december 2015 16:27
Eindelijk terug een stap in de goeie richting. Een renner uit een ProCont-team mocht wel meedoen aan een WT-wedstrijd, maar als hij die won kreeg hij 0,00000 punten. Alsof je in de voetbalcompetitie enkel de eerste 12 ploegen zou belonen bij winst en de andere 6 niet. Te belachelijk voor woorden en nog een erfenis van jullie landgenoot HV. Na volgend jaar verdwijnt waarschijnlijk de WT-ranking. Het was ten tijde van de wereldbeker toch veel logischer ingedeeld ? Je ziet het trouwens ook aan de puntenverdeling : niet alle wedstrijden krijgen evenveel punten. Dus zitten er wellicht wedstrijden in de WT die er eigenlijk niet hadden moeten zitten.
24 december 2015 17:17
Heeft het veldrijden niet ook ongeveer zo'n ranking?
24 december 2015 17:28
Goede zaak. Wat gaat men met deze ranking doen richting wk etc?
24 december 2015 17:38
Ik volg het wielrennen sinds de jaren 80 en ik weet niet beter dan dat er een golfbeweging plaats vindt wat betreft rankings.

Aanvankelijk was er de Superprestige Pernod, min of meer de opzet zoals de World Tour die nu kent. Met zowel eendagskoersen als rittenkoersen, waaronder bijvoorbeeld ook nog het Criterium International en de Vierdaagse van Duinkerken. Stephen Roche was in 1987 de laatste winnaar van dit officieuze regelmatigheidsklassement, dat echter een behoorlijk officiële status had. Ook toen waren er al renners die vooral voor de punten reden.

Vervolgens kreeg je het FICP-klassement, met daarin alle officiële internationale koersen. De FICP was de voorloper van de UCI, die dit klassement voortzetten. Op basis van dat klassement werd een ranglijst van ploegen bijgehouden, met daaraan verbonden allerlei consequenties zoals startrechten. Resultaat daarvan was, dat 1 punt in het FICP-klassement gelijk stond aan 1000 gulden salaris.

Toen kwam de wereldbeker met ééndagskoersen, dan de Pro Tour en World Tour beide met zowel eendagskoersen als rittenkoersen. Af en toe een jaartje zonder de ASO-koersen, die dan parallel deel uitmaakten van een 'historische kalender'. Het laatste decennium speelt er op de achtergrond een officiële ranglijst met Rider Values, maar sinds het lijstje met WT-ploegen nauwelijks vol raakt, verliest die ranglijst aan belang.

Roepen dat 'vroeger alles beter was' getuigt niet van kennis van dat 'vroeger'. Los daarvan is het natuurlijk allemaal vooral een kwestie van smaak.
24 december 2015 19:28
Ik dacht dat ik vorig jaar bij de eerste afkondiging ook een puntenwaardering voor de ploeggenoten van met name de winnaar had gezien. Ik heb het artikel er net op gescand, maar daar kan ik nu zo snel niets van vinden.

Aansluitend op het in mijn ogen goede commentaar van xistnc, daar ging het destijds ook mis met de toenmalige ficp-lijst. De echte domestique haalde geen punten en dreigde uit te sterven. Uit te sterven in die zin, dat ze geen nieuw contract meer kregen aangeboden. De ploegen kochten alleen nog op punten, de punten die ze nodig hadden voor startposities, positie ploegleiderswagen en aanverwante.

Een bijzondere mix van eenling en ploeg in een wielerploeg laat zich lastig uitdrukken in een individueel klassement. Er zal mijn inziens daarom altijd een tweetal klassementen moeten zijn, die van ploeg en die van individu. Voor die van de ploeg zou daarom een opzet als de huidige, alleen eerste 10 renners krijgen punten, eerste 20 in grote rondes, kunnen blijven gehanteerd. Met daarnaast dus iets als dit nieuwe klassement, met daarin in ieder geval wel een waardering voor de knechten opgenomen. Gaat men daar niet toe over, dan zal dit nieuwe klassement in de geschiedenis niet meer worden dan de opstap naar het volgende klassement.

Een goede aanpassing is wel, de UCI neemt zichzelf eindelijk weer serieus en heeft haar eigen belangrijkste wedstrijd, het wereldkampioenschap, van een puntenwaardering voorzien.
24 december 2015 20:25
Goede zaak. Hopelijk gaan ze op basis van deze ranglijst tot ook bepalen met hoeveel renners per land aan het Wk mee mogen doen. Andere hoop is dat er vervolgens ook een ploegen- en landenranking volgen die zijn gebaseerd op deze ranking.
24 december 2015 20:47
Kijk dit vind ik leuk. 1 duidelijke ranking voor alle renners, dit mag wat mij betreft de bestaande World Tour Ranking volledig vervangen. Wel viel me iets op aan de puntentelling: De Amstel Gold, Canadese wedstrijden en Gent-Wevelgem leveren net zoveel punten op als de monumenten de andere eendagswedstrijden minder. Dacht altijd dat alle 'kleinere' klassiekers als gelijkwaardig werden beschouwd.
25 december 2015 19:21
Mooi zo!
Kunnen ze niet al rekening houden met afgelopen seizoen? Dan geeft die ranking direct een duidelijker beeld...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.