UCI ontzegt zes Russische wielrenners deelname aan Olympische Spelen
UCI-voorzitter Brian Cookson - foto: Sirotti
vrijdag 29 juli 2016 om 08:17

UCI ontzegt zes Russische wielrenners deelname aan Olympische Spelen

Zes wielrenners waarvan de naam onbekend is, mogen van de UCI niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Volgens Cyclingnews.com betreft het onder andere Ilnur Zakarin en Olga Zabelinskaya, winnares van brons in de wegrace en in de tijdrit van Londen 2012. Elf wielrenners (weg, baan, BMX) staan in Rio wel aan de start.

Het IOC liet onlangs weten dat sportbonden zelf moeten besluiten of ze Russische sporters toestaan deel te nemen aan de Spelen Rio. Rusland kwam dit jaar groots in opspraak doordat een door de staat georganiseerd dopingsysteem werd blootgelegd.

Het wereldantidopingagentschap WADA liet de UCI weten dat drie Russische wielrenners mogelijk betrokken zijn in het Russische dopingnetwerk. Drie andere wielrenners zijn al bestraft wegens dopinggebruik.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2016 08:26
Rare eerste zin. In de bron gaat het trouwens over maar 3 renners. 3 Zijn nog onduidelijk omdat er een onderzoek naar loopt.

Wie de derde renner is kan ik er ook niet echt uithalen.

Wel mooi dat types als Zakarin niet mogen komen. Oogt het toch al een stuk eerlijker.
29 juli 2016 08:30
Wel wordt er nu op individueel niveau met twee maten gemeten. Waarom Zakarin niet en bijv. Valverde wel?
29 juli 2016 08:45
@Borsje
Omdat dit deel van de straf is die Rusland ontvangt voor georganiseerd dopinggebruik. Ik vind het ook maar een rare regeling, maar beter iets dan niets. Al had Rusland natuurlijk volledig verbannen moeten zijn van deze Olympische Spelen.
29 juli 2016 09:03
@NumberSeventeen
Eerlijker? Omdat het een Rus is met een dopingverleden is hij niet welkom, maar als hij uit welk ander land kwam met een dopingverleden had hij gewoon mogen meedoen. Vind ik niks eerlijk aan.
Als bijv. Valverde straks met goud op het podium staat zie ik dat nog steeds als een nederlaag voor het wielrennen hoor. Ik zie weinig verschil tussen Zakarin en Valverde, beide een dopingverleden.

@krypton
Ik vind deze beslissing ook niet 'beter iets dan niets'. Nu hebben ze 2 slechte beslissingen genomen ipv maar 1 slechte (Rusland toelaten). Maar dat is mijn mening natuurlijk ;)
29 juli 2016 09:08
Ergens klopt het niet. De UCI is toch ook verantwoordelijk voor alle andere wedstrijden. Daar gelden dus andere regels blijkbaar.
29 juli 2016 09:15
Inderdaad, wat als Valverde dan straks wint?
Werkt de zoon van Cookson nog steeds bij SKY trouwens?
29 juli 2016 09:18
Nummer 3 is ongetwijfeld de geschrapte russin bij het mountainbiken,waardoor terpstra toch naar rio mag.
29 juli 2016 09:36
Zo'n berichten lees ik altijd men gemengde gevoelens. Je moet ergens de grens trekken en wat mij betreft leg je die bij "ooit gepakt is geen deelname aan de spelen". Dan trek je Zakarin gelijk met Valverde. Nu is het toch nattevingerwerk en met twee maten meten. Iemand die verdacht is mag misschien niet naar Rio. Het buitenland bekijkt Nederland ook met argusogen. We behoren ineens tot de beste sprintlanden bij atletiek, doen weer mee om het eindklassement bij grote rondes, noem maar op.
29 juli 2016 09:54
Het is feitelijk gewoon je reinste discriminatie. Iedereen met een dopingverleden mag mee doen behalve als je Rus bent.
In hoeveel landen wordt doping niet door de staat onder tafel geveegd terwijl het toch echt bewezen is...
Trouwens, hoe weet het WADA nu dat 3 Rusische renner mogelijk betrokken zijn? Zitten we nu nog steeds in het tijdperk van doping ontdekken door politiek en spionagespelletjes. Ik krijg hierdoor niet het idee dat de dopingcontrolles afdoende zijn.
29 juli 2016 10:12
Dopingverleden. Het woord zegt het al: verleden. Ik hou niet van 'eens een dief altijd een dief'. Valverde wordt weer eens genoemd. Van mij mag ie winnen. Onverslaanbaar met dope en vrijwel onverslaanbaar zonder. Geen probleem. Ook geen moeite met Zakarin, zolang het verleden maar het verleden blijft.
29 juli 2016 10:27
@Puffin87 : Valverde zou natuurlijk ook thuis moeten blijven. Maar we moeten ergens beginnen. Ik zij trouwens dat het eerlijker oogde, niet dat het eerlijker is.

Hoe meer er van dit voor pipo's thuis blijven hoe beter.
29 juli 2016 10:29
Mooie zaak maar ik geef Borsje wel gelijk: het is erg dat Valverde wel gewoon vrolijk lag rondrijden en de Tartaar thuis vanop z'n heuvel mag zitten toekijken op de buis. Klopt toch ergens niet natuurlijk.
29 juli 2016 10:31
@Orakel
Dan kan je net zo goed twijfels hebben over Australië, Zuid-Korea en vooral Groot-Brittannië die met relatief weinig inwoners veel medailles binnenhalen. Zou het toch niet iets anders zijn?
29 juli 2016 10:52
Het is geen discriminatie. Voor Russische atleten is er reden om aan te nemen dat ze niet alleen in het verleden gedopeerd hebben en daarvoor betrapt zijn, maar ook gerede twijfel over de periode daarna omdat ze nou eenmaal deel uitmaakten van een staatsdopingsysteem. Bij Valverde en anderen die eerder betrapt zijn is er geen directe reden om aan te nemen dat ze nu ook fout zitten. Op zich is gerede twijfel niet genoeg, maar ik kan me goed voorstellen dat bij sporters waarvan je weet dat ze zich in het verleden schuldig maakten aan doping de eisen wat strakker stelt.
29 juli 2016 10:55
Rusland in zijn geheel zou eigenlijk geweigerd moeten worden. Nu wordt de situatie alleen maar moeilijker gemaakt.
29 juli 2016 11:19
Het is nu echt een inconsistente puinhoop. er zou geen enkele Putin-dopaar op de OS moeten zijn. Nu wordt er gewoon getoond dat je wel degelijk met een overheids-dopingprogramma weg kunt komen, zo lang je mensen maar niet worden gepakt. heel slecht signaal.
29 juli 2016 11:36
belachelijke beslissing en niet uit te leggen.
29 juli 2016 11:37
Dit heeft niets meer met sport en sportiviteit te maken. Het is nu voornamelijk politiek getint en wordt de koude oorlog weer langszaam in gang gezet. Straks wordt de muur ook weer herbouwd. Als het bijv.Amerika of England zou zijn geweest dan zou het niet zo hard van stapel lopen met die dopingschorsingen, maar Rusland past precies in het politieke spelletje van Amerika en het Westen..... Wat een zieke wereld is het toch geworden...
29 juli 2016 11:37
Logistiek lastig, maar je zou eigenlijk landen niet hun eigen sporters moeten laten controleren.
En dit soort rare compromissen vind ik ook altijd vreemd maar ik vind het wel goed dat overtreders uitgesloten worden.
29 juli 2016 11:46
De situatie wordt steeds onoverzichtelijker en oneerlijker op deze manier. Feitelijk is er geen beslissing genomen, en mag iedere bond voor zich zelf wat leuks verzinnen. En aangezien die natuuuuurlijk niet met elkaar praten hoef je geen raketgeleerde te zijn om te voorspellen dat daar beslissingen uit komen rollen die niet met elkaar te rijmen zijn.

En daarnaast, hoe ver ga je terug, waar trek je de grens? In Spanje was met Fuentes ook sprake van georganiseerd doping gebruik, in de VS ook in de tijd van Armstrong. Je kan het niet met elkaar vergelijken, maar ergens ook weer wel. Voor hoeveel jaar worden ze uitgesloten, enkel de spelen of ook de andere wedstrijden?

Om deze reden ben ik een voorstander van iedereen stevig controleren, en wanneer je gepakt wordt niet laten starten voor 2 jaar. Ongeacht wat of wie je bent of waar je vandaan komt. Dus als het mij ligt krijgt een renner als Zakarin (die de laatste tijd er trouwens heerlijk invliegt) en bijvoorbeeld ook Contador, Valverde, etc. een eerlijke kans.
29 juli 2016 11:57
robotour
+ 1 Precies dat.
29 juli 2016 12:00
@ Robotour, helemaal mee eens. Deze stelling dropte ik eerder deze week onder n nieuwsbericht op deze site. Ik had gehoopt dat t wielrennen niet zou mee doen aan deze politiek, maar helaas.
29 juli 2016 12:58
Hij is geschorst geweest en zijn straf uitgezeten. Wat willen we nog meer.
29 juli 2016 12:58
@Robotour/Roberto1/Thailand
Wat een dom gelul zeg. Als je twee keer nadenkt weet je dat echt elk land een zware straf zou krijgen voor door de overheid en geheime dienst georganiseerd dopinggebruik. Als je zegt dat een Westers land daar geen zware straf voor had gekregen ben je totaal niet serieus te nemen. Het is eerder dat ze Rusland niet te veel voor het hoofd wilden stoten en daardoor uiteindelijk geen algehele schorsing hebben opgelegd aan Rusland.

De geheime dienst die urinemonsters vervangt etc., dat is toch te ziek voor woorden. Dan is sport blijkbaar echt puur een propagandamiddel voor jou als overheid waar op elke manier vals spelen en manipuleren is toegestaan van bovenaf. En dan komen jullie nog Rusland verdedigen ook, wat een lachertje. Als je dat serieus meent heb je nooit meer enkel recht van spreken als het aankomt op doping en een schone sport.
29 juli 2016 13:03
Gepakt op dope is nooit meer toelaten in de sport, dat is gewoon het eerlijkste. Die USA sprint equipe bestaat ook uit atleten met een dope verleden. Coulance moet uitgebannen worden. Ik ben overtuigt dat een gedopeerde sporter blijvend profijt heeft van het toepassen van doping

Om te reageren moet je ingelogd zijn.