UCI overweegt verplichte steun aan dames en jeugd
donderdag 15 november 2018 om 11:00

UCI overweegt verplichte steun aan dames en jeugd

De UCI werkt achter de schermen nog steeds aan enkele verregaande hervormingen die het vanaf 2020 in wil voeren. Het wil met de introductie van de UCI Classics Series een nieuw verdienmodel creëren. Daarnaast wil de internationale wielerunie volgens Cyclingnews de ploegen beperkingen opleggen over hoe zij het budget kunnen besteden.

UCI Classic Series
UCI-voorzitter David Lappartient heeft in een brief aan de teams, renners en organisatoren vorige week uitleg gegeven over de UCI Classics Series. In december worden de plannen tijdens het Men’s Professional Cycling Seminar in het Zwitserse Montreux nader toegelicht. De wedstrijdenreeks bundelt de eendagskoersen uit de WorldTour, die in 2020 uit 38 koersen verdeeld over 186 wedstrijddagen bestaat. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nieuwe wedstrijden in nieuwe markten aan de Classic Series toegevoegd worden.

De UCI hoopt met de introductie van de Classics Series de globalisatie te bevorderen en meer inkomsten voor alle partijen te genereren. De internationale wielerunie verwacht dat het bundelen van televisierechten en een nieuw digitaal platform voor een nieuw verdienmodel kunnen zorgen.

Promotie/degradatie
De WorldTour zal de komende drie jaar bestaan uit achttien teams. De plaatsen worden bepaald op basis van een ranking van de afgelopen drie seizoenen. Ploegen die mogelijk uit de WorldTour degraderen worden hier financieel voor gecompenseerd.

De ProContinentale ploegen worden vanaf 2020 ProTeams en zullen met name rijden in de ProSeries die bestaat uit .HC en .1 wedstrijden. De twee beste ploegen krijgen startrecht in de grote rondes.

Verpliche steun aan dames en jeugd
De UCI ziet de invoering van een salarisplafond en het beperken van de teambudgetten als mogelijke maatregel om de sport aantrekkelijker te maken. Een ander voorstel dat wordt overwogen is WorldTour-teams te verplichten om vrouwenteams of opleidingsploegen financieel te ondersteunen, om op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van de wielersport. Daarnaast wordt er gesproken over een soort opleidingsvergoeding, waarbij een profploeg een continentale ploeg, clubteam of nationale bond compenseert wanneer het een jonge renner aantrekt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.