UCI promoveert tien koersen naar WorldTour
dinsdag 2 augustus 2016 om 21:30

UCI promoveert tien koersen naar WorldTour

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat tien koersen promotie maken en vanaf 2017 deel uitmaken van de WorldTour. Onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, en Dwars door Vlaanderen doen een stap hogerop. De Amstel Gold Race en de Eneco Tour behouden de huidige status van WorldTour-koers.

Naast de drie bovengenoemde koersen, krijgen ook de Cadel Evans Great Ocean Road Race, de Tour of Qatar, de Abu Dhabi Tour, de Ronde van Turkije, Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, de Tour of California en de Prudential Ride London-Surrey Classic volgend jaar een upgrade.

In totaal zullen de WorldTour-ploegen vijftien landen aandoen op vier continenten. Na de Australische start wordt een reis naar het Midden-Oosten toegevoegd, alvorens men aan het Europese voorjaar begint. De Ronde van Turkije als WorldTour-wedstrijd is volgens de UCI een duidelijk teken van globalisatie in de sport. Daarnaast is de Ronde van Californië de eerste wedstrijd op het hoogste niveau in de Verenigde Staten.

Alle wedstrijden op de WorldTour-kalender van 2017 hebben de zekerheid gekregen van de UCI dat zij ook in 2018 en 2019 behoren tot de WorldTour.

Niet alle WorldTour-ploegen hoeven deel te nemen aan de nieuwe koersen
Uit een eerder persbericht valt op te maken dat niet alle WorldTour-ploegen hoeven te starten in de nieuw aangewezen WorldTour-wedstrijden. Mochten de stakeholders deze regel goedkeuren, dan hoeven er in iedere nieuwe wedstrijd ten minste tien WorldTour-teams starten.

Nieuwe WorldTour-koersen in 2017
flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race (29 januari)
flag-qa Tour of Qatar (6-10 februari)
flag-ae Abu Dhabi Tour (23-26 februari)
flag-be Omloop Het Nieuwsblad (25 februari)
flag-it Strade Bianche (4 maart)
flag-be Dwars door Vlaanderen (22 maart)
flag-tr Ronde van Turkije (18-23 april)
flag-de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (1 mei)
flag-us Tour of California (14-21 mei)
flag-gb Prudential Ride London-Surrey Classic (30 juli)

Koersen die in de WorldTour blijven in 2017
flag-au Tour Down Under (17-22 januari)
flag-fr Parijs-Nice (5-12 maart)
flag-it Tirreno-Adriatico (8-14 maart)
flag-it Milaan-San Remo (18 maart)
flag-es Ronde van Catalonië (20-26 maart)
flag-be E3 Harelbeke (24 maart)
flag-be Gent-Wevelgem (26 maart)
flag-be Ronde van Vlaanderen (2 april)
flag-es Ronde van het Baskenland (3-8 april)
flag-fr Parijs-Roubaix (9 april)
flag-nl Amstel Gold Race (16 april)
flag-be Waalse Pijl (19 april)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik (23 april)
flag-ch Ronde van Romandië (25-30 april)
flag-it Giro d’Italia (6-28 mei)
flag-fr Critérium du Dauphiné (4-11 juni)
flag-ch Ronde van Zwitserland (10-18 juni)
flag-fr Tour de France (1-23 juli)
flag-es Clásica San Sebastián (29 juli)
flag-pl Ronde van Polen (29 juli-4 augustus)
flag-nlflag-be Eneco Tour (7-13 augustus)
flag-es Vuelta a España (19 augustus-10 september)
flag-be Cyclassics Hamburg (20 augustus)
flag-fr Bretagne Classic-Ouest France (27 augustus)
flag-ca GP de Québec (8 september)
flag-ca GP de Montréal (10 september)
flag-it Ronde van Lombardije (30 september)

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2016 11:20
en dan deze:

mag een organisator een WT-team weigeren als ze al aan de 10 WT-teams zitten? dat zou toch wat zijn!
ik voorzie wat probleempjes met deze massale World-Tour. ik denk niet dat dit een stap in de juiste richting is.

en hoe zit dat nu met de ruzie UCI-ASO? hoor je ook niets meer van en de Tour staat gewoon in het lijstje (nou ja lijstje, zeg maar lijst)
3 augustus 2016 11:52
Als ze Omloop het Nieuwsblad WorldTour maken, kunnen ze dat net zo goed ook doen met Kuurne-Brussel-Kuurne. Deze twee zijn onlosmakelijk verbonden.
3 augustus 2016 11:55
@achtpuntzes
Volgens mij geldt dat minimum van 10 ploegen alleen voor de nieuwe wedstrijden op de WT-kalender, in ieder geval niet voor de grote rondes.
3 augustus 2016 11:56
Quote:
Mochten de stakeholders deze regel goedkeuren, dan hoeven er in iedere nieuwe wedstrijd ten minste tien WorldTour-teams starten.
Goed nieuws voor Peter Sagan en Bora, dan kunnen ze voldoende punten halen om te promoveren. Overigens vind ik "dan moeten er in iedere nieuwe wedstrijd ten minste tien WordTour-teams starten" beter Nederlands.
3 augustus 2016 12:00
@ Pirazzi:
Bora is volgend jaar toch WT?
3 augustus 2016 12:04
Ik zie eerlijk gezegd weinig verschil met dit jaar behalve dat er nu op deze 10 koersen een WT sticker is geplakt. Er startten toch al wel rond de 10 worldtour-ploegen. Het grootste effect is volgens mij dat CT teams niet meer mogen starten in deze wedstrijden, wat vooral jammer is voor die Amerikaanse die in Californië konden starten.
3 augustus 2016 12:51
Prima uitbreiding van de WT. Meeste koersen zijn logisch; goed georganiseerde koersen die een gat in de kalender opvullen en in landen (werelddelen) zijn die nog geen koers in de WT hadden.
Met een team van 20 renners en twee begeleidingsteams kun je aan al deze koersen meedoen, behalve dat Polen, San Sebastiaan én London in hetzelfde weekend zijn.

Verder zit er nog een gat op de kalender tussen de Vuelta en Lombardije.
Verbetering/uitbreiding is nog mogelijk door een aantal Zuid-Amerikaanse koersen in september-oktober toe te voegen, maar er is geen enkele .HC koers die daarvoor in aanmerking komt.
3 augustus 2016 13:10
@Rode Lantaarn, er zit geen gat tussen de Vuelta en Lombardije, er zijn dan enkele mooie koersen in Italie enkel zijn deze geen WT.
3 augustus 2016 20:35
Die Cadel Evans kermiskoers World Tour en Parijs Tours lagere categorie ? Te zot om los te lopen. Strade Bianche, Omloop het Nieuwsblad en de Ronde Van Californië verdienen het wel om te promoveren.
3 augustus 2016 20:40
Erdogan zal ook wel content zijn met zijn World Tour koers.
4 augustus 2016 17:50
Ik vind deze keuze van de UCI jammer. Nu is het alsof ze de globalisatie willen doordrammen. Ze kunnen daarvoor natuurlijk niet verplichten dat alle WorldTour-teams mee doen aan deze nieuwe WT-koersen. Wat er nu en met eventuele vervolgstappen van de UCI gaat gebeuren is dat de kalender alleen maar voller wordt. En niet met de meest vernieuwende, amusementvolle of breedst gedragen kwaliteitskoersen, maar met koersen die gekozen zijn door de UCI. Het toevoegen van de Ronde van Turkije is niet serieus te nemen, zeker niet na enkele voorgaande edities (het benoemen van de officiële winnaar enkele maanden na de laatste etappe en het ontbreken van grote teams dit jaar).

Ik had gehoopt dat de WorldTour een dynamische nieuw klassement zou worden, waarbij de deelname van teams bepaald of een koers mee geldt voor het WT-klassement:
Koersen kunnen zich aanmelden om onderdeel uit te maken van de World Tour. De UCI moet controleren of de koers op de juiste manier georganiseerd wordt en de koers moet minstens plek hebben voor alle WT-teams om mee te doen (18 plekken dus in dit jaar bijvoorbeeld).

Wat volgt is dat alle WT-teams (laten we zeggen 18 teams) zich in kunnen schrijven voor deze koersen. Zij zijn zeker van deelname. Naar aanleiding van het aantal WT-teams wordt bepaald het aantal WT-punten wat behaald wordt en of hoeveel van de resterende deelnameplekken ingevuld moeten worden door een PCT-team. Dit resulteert in (de voorbeelden):
16-18 WT-teams: 80 punten voor de winnaar, De eerste 8 resterende deelnameplekken moeten ingevuld worden door PCT-teams (als de organisatie maar 2 resterende deelnameplekken heeft, kunnen dus enkel 2 PCT-teams meedoen).
14-16 WT-teams: 70 punten voor de winnaar, de eerste 7 plekken voor PCT-teams
12-14 WT-teams: 60 punten voor de winnaar, de eerste 6 plekken voor PCT-teams
10-12 WT-teams: 50 punten voor de winnaar, de eerste 5 plekken voor PCT-teams
minder dan 10 WT-teams: geen WT-status voor dat jaar, maar een gewone status binnen bijv. de Europe Tour. Volgende jaar gewoon nieuwe kansen voor een WT-status!

Uiteraard verdienen de Tour, Giro, Vuelta en de vijf klassiekers een aparte status, zoals zij die nu ook hebben.
Koersen mogen ook kiezen om in de bestaande klassementen (bijv Europe tour) blijven.

De gevolgen zijn:
- Een WT-klassement wat gedragen wordt door de ploegen/renners, de belangrijkste stakeholders in dit verhaal.
- Koersen die zullen stijgen en dalen in aanzien/niveau, maar altijd weer er boven op kunnen komen door beter/vernieuwender/interessanter/amusementvoller te zijn dan een concurrerende koers.
- Een flexibele kalender die elk jaar anders is.
- Wellicht meer inkomsten voor ploegen door startgelden.
- Minder macht voor de UCI (het grootste struikelblok voor dit idee).

Ik weet niet of dit beter zou zijn, ik vind het gewoon een leuk idee. Ik ben overigens niet tegen globalisatie van het wielrennen, maar daar moet de UCI aparte regelingen voor treffen, waarbij andere niet-traditionele fietslanden meer geholpen moeten worden met het promoten van de sport aan de eigen bevolking.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.