UCI schorst Lars Boom na slaande beweging in Noorwegen
foto: Marcel Koch
maandag 2 juli 2018 om 23:45

UCI schorst Lars Boom na slaande beweging in Noorwegen

Lars Boom is door de UCI voor een maand geschorst. De renner van LottoNL-Jumbo mag van 2 juli tot en met 2 augustus geen koersen rijden, omdat hij in de Ronde van Noorwegen Preben Van Hecke sloeg en vervolgens hardhandig aanpakte. Boom is daardoor geen reserve meer voor de Tour de France.

Boom werd in mei tijdens de Noorse rittenkoers gediskwalificeerd door de wedstrijdjury. Tijdens de rit zou er net voor Boom onnodig hard geremd zijn door Van Hecke, waarna onze landgenoot bijna ten val kwam. De voormalig Nederlands kampioen ging vervolgens verhaal halen bij de coureur van Sport Vlaanderen-Baloise. Volgens de jury was dat buiten proporties, waarna zij de beslissing nam om de renner van LottoNL-Jumbo uit koers te zetten.

Anderhalve maand later komt ook de UCI in actie, meldt LottoNL-Jumbo op Twitter. Boom krijgt een maand schorsing. Daardoor moet hij de GP Pino Cerami en de Prudential RideLondon van zijn programma schrappen.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2018 07:46
Komen Lars en Max eigenlijk van hetzelfde woonwagenkamp?
3 juli 2018 07:53
Waar de boom gevallen is ,blijft hij liggen.
3 juli 2018 07:54
Lekker thijsss
3 juli 2018 08:20
Ik wist niet dat Boom nog mee deed...
3 juli 2018 08:24
Ik vind het wel apart dat een uitspraak van de UCI vanwege een ongeoorloofde actie van Boom direct gerelateerd wordt aan het puffen. Dit is gewoon een terechte beslissing. Wat mijn inziens het issue is, is dat het veels te lang duurt voordat de UCI met een uitspraak komt.
3 juli 2018 08:51
Terechte beslissing.

Maar waarom 2 maanden naderhand? De beelden waren meteen beschikbaar, zo moeilijk moet het dan toch niet zijn?

Zou LottoNL hebben geweten dat de UCI hiermee bezig was en hem daarom wellicht niet opgenomen hebben in de selectie voor de Tour? Want met die kasseienrit zou hij normaal toch een goede kans op ritzege hebben.
3 juli 2018 08:58
@Chaba
Bereid je maar alvast voor, dit ga je de komende tijd bij elk nieuwsbericht lezen dat over schorsen (en doping) gaat. Ik mis hierboven alleen nog de reactie: Als hij bij SKY had gereden was dit echt niet gebeurd!!!!
3 juli 2018 09:00
Na tien maanden marchanderen met Sky gaat de UCI nog even alle vuiltjes opruimen die al die tijd zijn blijven liggen.
3 juli 2018 09:01
Kunnen ze de VAR niet invoeren bij het wielrennen? :-)
3 juli 2018 09:17
Wat een farce, 2 maanden na dato. Uiteraard gezien het incident een terechte beslissing, maar dit had daags na de koers (laatste dag) gedaan moeten worden. Nu heeft het er wederom de schijn van dat de UCI de grote jongens niet aanpakt, en dat is op z'n minst jammer.
3 juli 2018 09:19
@blancoprocycling
Waar heeft Boom getoond dat hij de vorm had om die kasseienrit te winnen? Ik zou Roosen en Jansen meer kansen toedichten.
3 juli 2018 09:43
Javi Moreno vs Diego Rosa in de Giro 2017. Wel diskwalificatie, maar geen schorsing. Lekkere willekeur weer.
3 juli 2018 09:55
Dus uit koers genomen én een schorsing?
3 juli 2018 09:58
Hadden ze dit ook gedaan als hij in de tour was gestart vraag ik mij af?
3 juli 2018 10:02
Scheelt weer een paar DNF...
3 juli 2018 10:20
Of het besluit terecht is hangt af van hoe je het reglement in deze interpreteert en ook jurisprudentie. Het was zeker een slaande beweging maar wel na een actie van Van Hecke waar je vraagtekens bij kunt zetten.
Beide renners waren al beboet en Boom zelfs uit koers gezet, daarmee leek de kous af en deze schorsing ook kijkende naar eerdere beslissingen wekt veel verbazing op.

Als op dezelfde dag 2 uitspraken worden gedaan door de UCI die verbazing wekken ga je deze natuurlijk met elkaar vergelijken hoewel ze inhoudelijk afwijken.
Het gaat dan om de interpretatie en toepassen vd reglementen. In geval van Froome werd het reglement feitelijk aan de kant gezet "Froome zou formeel gebaseerd op experimenten dat hij onschuldig is", waarschijnlijk onder druk va juridische consequenties bezwijkt de UCI en zegt "nou ja heel misschien zou het kunnen zijn dat je weliswaar boven de limiet zit maar we achten je toch niet schuldig".
In geval van Boom worden de reglementen zo lijkt het extreem streng toegepast.

Dat wekt verbazing en onvrede, dat dan veel onderbuik gevoelens tav Boom loskomen is helaas ook een feit, dat blijkt hierboven wel weer :).
3 juli 2018 10:26
Denk dat Lars het wel prima vindt, weer een maand niks doen!
3 juli 2018 10:32
@ LB117 Hadden ze dit ook gedaan als hij in de tour was gestart vraag ik mij af?

Juist dan doen ze dat LB117.
Moet je maar eens opletten. Als de Tour er aan komt, worden er schorsingen opgelegd, doping gevallen komen naar buiten, etc.., etc..
Nu rijdt Boom geen Tour, dus de schade valt mee, maar deze beslissing hadden ze natuurlijk ook gelijk kunnen nemen.
3 juli 2018 10:35
In vergelijking met een teamsport kreeg Boom indertijd een rode kaart: de wedstrijd verlaten. Elke zich respecterende sportbond in ons land legt in de week erna de daarbij behorende straf op. Zo niet de UCI. Die heeft weer maanden nodig. Wie gaat die bond eens een keer professioneel leiden?
3 juli 2018 10:43
Ik vind het volkomen terecht dat er hard wordt opgetreden tegen dit soort overtredingen. Jammer alleen dat het niet consequent gebeurt, want dan zou de carriere van bijvoorbeeld Cavendish toch wat anders zijn verlopen. Renners die met gevaarlijk koersgedrag hun collega's in gevaar brengen uit de wedstrijd halen en bij voldoende bewijs van opzet schorsen lijkt me een prima maatregel met het oog op de veiligheid. Ook leden van een sprinttrein die zich onnodig gevaarlijk laten uitzakken mogen wat mij betreft bedankt worden voor de moeite. Tegelijk zou er overigens ook wel wat kritischer gekeken mogen worden naar de veiligheid van het parkoers, maar da's weer een ander onderwerp.
3 juli 2018 10:48
Beetje laat en ook niet echt consequent. Straf valt mee te leven, maar het blijft vaag. Moscon zal ook wel betaald hebben t.o.v. Reichenbach? Of was daar ook ineens geen bewijs van?
3 juli 2018 17:44
laatste man . Moscon is ook van sky en die mag het
3 juli 2018 21:10
Wat een amateuristisch bende. Die hele UCI stelt echt geen reet voor.
3 juli 2018 23:20
Ik wil hierbij Thijssss nog wel even becomplimenteren met zijn leuke woordspeling!!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.