UCI schorst mountainbiker die Tom Pidcock naar olympisch goud hielp
RedBull-atleet Dascălu was tot voor kort Europees kampioen - foto: RedBull Content Pool
Youri IJnsen
dinsdag 21 mei 2024 om 17:45

UCI schorst mountainbiker die Tom Pidcock naar olympisch goud hielp

De mountainbike-wedstrijd op de Olympische Spelen 2024 is na Mathieu van der Poel nog een medaillekandidaat armer. De UCI heeft namelijk Vlad Dascălu geschorst. De 26-jarige Roemeense kampioen van Trek Factory Racing-Pirelli is de nummer twaalf van de wereld. Hij miste het voorbije jaar drie keer een onaangekondigde dopingcontrole.

Dascălu eindigde in de eerste twee Wereldbekers van dit seizoen in Brazilië nog als negende en tiende. Op het WK in Glasgow werd hij afgelopen augustus nog vijfde, waarmee je in het mountainbiken op het podium staat. Hij moest toen winnaar Tom Pidcock, Sam Gaze (zilver), Nino Schurter (brons) en Victor Koretzky voor zich laten gaan. Dascălu werd vorig jaar ook Europees kampioen, maar die titel kon hij vorig weekend in eigen land niet met succes verdedigen.

De UCI heeft dinsdagmiddag een statement gepubliceerd rondom de Roemeen. Aanleiding daarvoor is het missen van drie onaangekondigde dopingcontroles binnen een jaar tijd. Dascălu bevond zich tijdens die controles niet op de door hem doorgegeven whereabouts in het ADAMS-systeem van het WADA. Daarin kun je tijdsloten met locaties aangeven voor onaangekondigde dopingcontroles. De UCI doet verder geen commentaar in deze zaak.

Wel heeft het UCI Anti-Doping Tribunaal de Roemeen voor zeventien maanden geschorst. Die gaat vandaag – per 21 mei 2024 – in en eindigt op 20 oktober 2025. Tegen deze beslissing kan Dascălu binnen een maand beroep aantekenen bij het Hof van Arbitrage voor de Sport, dat we ook wel kennen als het CAS. De olympische mountainbikewedstrijd voor elite mannen is op maandag 29 juli, maar daar lijkt de Roemeen voorlopig naar te kunnen fluiten.

Dascălu in zijn kenmerkende Roemeense driekleur – foto: RedBull Content Pool

Relatie met Pidcock
De Roemeen was bezig aan een gestage opmars naar de top van het mountainbiken. Dascălu eindigde in de Wereldbekers en op het WK sinds 2022 meermaals in de top-5, nadat hij in 2019 de wereldtitel bij de beloften veroverde. Die WK-titel leidde er overigens toe dat Tom Pidcock in 2021 via een heel kleine kier in de achterdeur naar Tokio mocht afreizen. Daar veroverde de Brit olympisch goud. “Ik denk wel dat ik Vlad wat te drinken verschuldigd ben, ja!”, grijnsde Pidcock destijds.

Dascălu werd in Tokio toen zelf knap zevende. Met het interval-parcours in Frankrijk komende zomer, werd de Roemeen tot een van de kanshebbers op eremetaal gerekend.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.