UCI schorst slaande Gianni Moscon voor vijf weken
foto: Sirotti
woensdag 8 augustus 2018 om 14:50

UCI schorst slaande Gianni Moscon voor vijf weken

De disciplinaire commissie van de UCI heeft Sky’s Gianni Moscon voor vijf weken geschorst, nadat hij in de Tour de France een slaande beweging maakte naar Elie Gesbert van Fortuneo-Samsic. De Italiaan werd daarvoor al uit de koers gehaald. De UCI heeft hem nu ook een schorsing opgelegd; die gaat vandaag in en duurt tot 12 september.

In de vijftiende etappe van de Tour de France maakte Moscon een slaande beweging naar Elie Gesbert van Fortuneo-Samsic. Het voorval gebeurde na 800 meter wedstrijd. De Italiaan werd daarop uit de Tour de France gezet, vanwege een ‘buitengewoon agressieve aanval tegen een andere renner’.

De disciplinaire commissie van de UCI boog zich over de zaak en heeft een beslissing genomen, meldde de organisatie vandaag. ‘Moscon heeft zijn verantwoordelijkheid voor het incident genomen en wordt geschorst voor vijf weken, van 8 augustus tot 12 september’, is te lezen op haar website.

Videoboodschap
Moscon betuigde een dag na het incident al spijt via een videoboodschap. “Ik wil graag mijn persoonlijke excuses aanbieden aan Elie Gesbert voor wat er gebeurd is. Wat ik deed was fout en een slecht voorbeeld. En ik wil publiekelijk mijn excuses aanbieden aan mijn teamgenoten, iedereen die betrokken is bij Sky en iedereen van de organisatie van de Tour de France. Ik zoek geen excuus voor wat er is gebeurd en ik accepteer de beslissing van de wedstrijdjury.”

Update 14.50 uur
Gianni Moscon en Sky hebben de vijfweekse schorsing van de Italiaan inmiddels geaccepteerd. “Ik accepteer de schorsing die mij is opgelegd door de UCI. Ik reageerde in het heetst van de strijd en het was nooit mijn bedoeling om die renner te raken”, betuigde Moscon vandaag opnieuw spijt. “Zoals de beelden laten zien, heb ik hem niet geraakt, maar ik heb spijt van mijn acties en ik heb me bij Elie Gesbert en Fortuneo-Samsic al verontschuldigd voor het incident.”

Volgens Sky-baas Dave Brailsford gebeurde het incident ‘in één van de meest uitdagende koersen waarmee het team ooit te maken kreeg’. “We zijn ervan overtuigd dat Gianni echt spijt heeft van zijn acties en ervan heeft geleerd. We hebben een zorgplicht voor onze renners en die nemen we uiterst serieus. Gianni is nog altijd een relatief jonge renner, die aan het begin staat van zijn carrière. We blijven hem de hulp en ondersteuning geven die hij nodig heeft om te leren.”

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2018 14:18
Maar de grote vraag is natuurlijk wat gaat sky doen. Ik denk geen andere maatregelen
8 augustus 2018 14:23
Dus nu wordt hij drie keer gestraft voor hetzelfde vergrijp. Een keer door de wedstrijdjurie, Een keer door zijn ploeg en nu door de uci
8 augustus 2018 14:26
Of dit veel effect zal hebben op zijn gedrag betwijfel ik...
8 augustus 2018 14:28
Ja idd, normaal kan dat niet, meerdere keren voor 1 vergrijp worden veroordeeld.
8 augustus 2018 14:28
Vijf weken maar. Is wel belachelijk zo weinig, omdat het niet zijn eerste vergrijp is.
8 augustus 2018 14:28
Hoe heeft sky hem gestraft dan? Lijkt me niet meer dan normaal om hem even aan de kant te houden.
8 augustus 2018 14:30
Sky aka De Firma List en Bedrog doet uiteraard niets.

"Cyclingnews understands that Team Sky do not intend to terminate the Italian’s contract despite this latest incident, preferring to help and support the 24 year-old Italian.
He has undergone diversity training and received other professional help. "
http://www.cyclingnews.com/news/moscon-facing-five-week-ban-after-disqualification-from-tour-de-france/
8 augustus 2018 14:30
Hij zal toch lekker door betaald worden door SKY, het zal hem een worst interesseren hij leert het toch nooit.
8 augustus 2018 14:34
Hij is maar 1 keer veroordeeld hoor.
8 augustus 2018 14:34
Dat het niet meer dan normaal is maakt toch niet dat het geen straf is? Dat sky hem aan de kant hield is een consequentie van zijn gedrag
8 augustus 2018 14:35
Wau!!!!! wat een zware straf van een renner van deze UCI vriendjes ploeg
8 augustus 2018 14:39
Gooi die knakker er een jaar uit, dat zal hem leren.
8 augustus 2018 14:41
Sky onderneemt geen verdere actie omdat ze zeggen dat hij er nu echt van geleerd heeft. Volgens mij zeiden ze de vorige keer nog dat hij een volgende keer direct ontslagen zou worden. Maarja wanneer is SKY voor het laatst geloofwaardig geweest? ik kan het mij niet heugen!
8 augustus 2018 14:42
@matje: jij ziet een racistisch motief in zijn actie?
8 augustus 2018 14:47
@mattje123
Dat is wel erg selectief weer. Het ging toen over het racistisch incident en dat "any repeat" daarvan ontslag zou betekenen. Heel iets anders.
8 augustus 2018 14:52
Prima zo, ik hoop op een goede vuelta met als beloning een toptransfer naar een beter team voor hem.
8 augustus 2018 15:01
Tja, vergeleken bij Sky is Satudarah maar een brei-clubje......
8 augustus 2018 15:04
Sky wordt steeds geloofwaardiger...

Kijk wat Brailsfraud nu weer schijnheilig lult, wat een hypocriet clubje ook.
8 augustus 2018 15:05
De Vuelta begint 25 augustus en Moscon is geschorst tot 12 september. Lijkt me beetje te laat om dan nog aan de start te komen van de Vuelta.
8 augustus 2018 15:08
@col de bramont - dat weten we helemaal niet: kan zomaar zijn dat Sky een interne boete geeft voor imago shade of een maandsalaris inhoud. Er zullen vast voorbehouden in de contracten staan. Maar dat soort maatregelen komen niet in de pers terecht, en dat hoeft Ook niet.
(Ik neem aan dat Boom Ook een berisping en interne boete heeft gehad)
8 augustus 2018 15:17
Daar het een renner met nogal wat smetjes betreft (racisme, al dan niet opzettelijk iemand ten val brengen), komt ie er m.i. nogal goed mee weg....
8 augustus 2018 15:20
Eens met Brailsford en de UCI deze keer. Het is nog een jonge gast en hij heeft talent. Hij doet soms domme dingen. Proberen alsnog op de rails te krijgen deze knaap. Hem nu dumpen is te hard. Schorsing van vijf weken boven de "publieke schande" is voor dit moment genoeg.
8 augustus 2018 15:37
5 weken lijkt mij eerlijk gezegd fair. Is ook niet met terugwerkende kracht he.
Wat wel eventueel nog had gekund was een voorwaardelijke straf van 2 jaar waarbij hij bij een volgend incident er meteen minstens een paar maanden uitvliegt.
8 augustus 2018 15:38
Haal die gast uit het wielrennen!
Ga maar lekker naar de UFC of zo. Kun je de hele dag rammen. Alleen slaan ze daar wel terug.
8 augustus 2018 15:39
Hij heeft zoveel spijt dat hij de naam van de renner in kwestie van een briefje moest voorlezen (van ome Dave)....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.