UCI schrapt Cobo officieel als Vuelta-winnaar
foto: Cor Vos
dinsdag 18 juni 2019 om 16:29

UCI schrapt Cobo officieel als Vuelta-winnaar

Juan José Cobo staat officieel niet meer op de erelijst van de Vuelta a España. De UCI heeft de Spaanse ex-renner – die onlangs met terugwerkende kracht is geschorst vanwege dopinggebruik – gediskwalificeerd, zo blijkt uit officiële documenten van de internationale wielerunie.

Vorige week werd bekend dat de UCI Cobo heeft betrapt op het overtreden van de dopingregels. Dat is vastgesteld aan de hand van abnormale waardes in zijn biologische paspoort tussen 2009 en 2011. Vandaag is de ex-renner van Saunier Duval, Geox-TMC en Movistar uit de uitslag geschrapt van de Vuelta’s van 2009 en 2011, het jaar waarin hij de ronde won.

De vraag is of Chris Froome nu zal worden uitgeroepen tot eindwinnaar van die bewuste Vuelta. UCI-regel 12.3.004 schrijft voor dat de plek van de geschrapte renner wordt overgenomen door de volgende coureur in het eindklassement. Als de regels worden nageleefd, zal Froome de eindwinnaar zijn en Bradley Wiggins en Bauke Mollema opschuiven naar het podium.

Wout Poels zal in dat geval worden herinnerd als winnaar op de Angliru. Mogelijk komen de UCI en de Vuelta-organisatie nog met een statement naar buiten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.