UCI stelt promotie-/degradatieregeling uit
foto: Cor Vos
zaterdag 9 februari 2019 om 08:09

UCI stelt promotie-/degradatieregeling uit

Er komt voorlopig geen promotie-/degradatieregeling in de WorldTour. Onder druk van de WorldTour-ploegen heeft de UCI besloten het systeem uit te stellen tot 2023. Bronnen bevestigen dat aan WielerFlits.

Wat was het plan?
De internationale wielerunie openbaarde in 2014 voor het eerst plannen om een promotie/degradatieregeling in te voeren in de hoogste divisie van het wielrennen. De WorldTour-ploeg die aan het eind van het seizoen het laagst in de ranking eindigde, verloor dan de WorldTour-licentie aan de hoogst gerangschikte ProContinentale-ploeg. Ook het aantal WorldTour-ploegen wilde de UCI terugbrengen van achttien naar zestien.

Onder leiding van de AIGCP, de vereniging van professionele wielerploegen is de laatste jaren fel gestreden tegen de reglementswijzigingen. Met name het inkrimpen van achttien naar zestien WorldTour-teams zorgde voor het nodige onbegrip, aangezien dit hun ogen mogelijk ten koste zou gaan van gezonde teams.

UCI stelt plannen uit
Het management committee van de UCI heeft afgelopen week besloten de plannen voor de promotie-/degradatieregeling te wijzigen en uit te stellen. Voor de WorldTour-ploegen is daarmee een belangrijke zege behaald op de UCI.

De wielerunie wilde het systeem, op basis van de stand in de UCI WorldRanking, met terugwerkende kracht invoeren in 2020. De stand in de UCI WorldRanking voor teams wordt opgemaakt op basis van drie seizoenen. De WorldTour-ploegen zouden in dit geval worden ‘afgerekend’ op uitslagen van de afgelopen seizoenen, terwijl zij toen de consequenties niet konden weten. Voor Dimension Data zou dat zonder twijfel tot degradatie leiden.

De promotie-/degradatieregeling zal nu pas in 2023 ingevoerd worden, waardoor dit seizoen het beginpunt voor de ranking is. Aan het einde van 2022 zijn de uitslagen van 2019 de oudste resultaten die meetellen. De WorldRanking voor teams is een optelsom van de tien renners met de meeste punten per ploeg.

Mogelijk twintig WorldTour-teams
Een andere belangrijke wijziging is dat het aantal WorldTour-ploegen niet wordt teruggebracht. De kans bestaat zelfs dat het aantal licenties wordt uitgebreid van achttien (minimum) naar negentien of zelfs twintig WorldTour-teams. Hierbij is opnieuw de WorldRanking leidend.

WorldTour-team krijgen een licentie voor drie seizoenen. In het geval zij na hun eerste of tweede licentiejaar als negentiende of lager in WorldRanking zijn geëindigd en dus een ProContinentaal team op de achttiende of hogere plek staat, mag dat ProContinentale team een WorldTour-licentie aanvragen indien het dat ambieert. In het extreme geval dat er zelfs twee ProContinentale teams in de top-18 eindigen, kan de WorldTour worden uitgebreid naar twintig teams.

Belangrijkste punten

  • UCI stelt promotie/degradatieregeling uit tot 2023
  • Minimum aantal WorldTour-ploegen blijft 18
  • Mogelijk 20 WorldTour-teams in de toekomst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.