Toon Aerts blijft leider UCI-veldritranglijst, UCI past fouten in puntentelling aan
Wout van Aert - foto: Cor Vos
dinsdag 5 januari 2021 om 12:52

Toon Aerts blijft leider UCI-veldritranglijst, UCI past fouten in puntentelling aan

Update Toon Aerts gaat na de drukke kerstperiode aan de leiding in de UCI-veldritranking. De Belg van Baloise Trek Lions heeft een mooie voorsprong op Europees kampioen Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Aerts gaat dus nog altijd aan kop met 2846 punten, gevolgd door drie renners van Pauwels-Sauzen Bingoal: Iserbyt (2496 punten), Vanthourenhout (2163 punten) en Belgisch kampioen Laurens Sweeck. Mathieu van der Poel, de winnaar van de laatste crossen in Bredene, Baal, Gullegem en Hulst, staat momenteel vijfde in de stand.

Lars van der Haar staat nog altijd zesde, voor Quinten Hermans en Wout van Aert. Hermans stijgt één plaatsje, Van Aert maakt zelfs twee plekken goed. Dit gaat ten koste van Corné van Kessel, die drie plekken moet inleveren en nu tiende staat. Tom Pidcock staat met 1327 punten nog een plekje voor Van Kessel.

In wereldbekercrossen kijkt men voor de eerste startrij naar de top-8 van de wereldbekerstand. Dit is ook het geval voor het aankomende WK veldrijden. Voor andere crossen is de UCI-veldritranking dan weer leidend.

Update 7 januari: De UCI heeft de veldritranglijst van 5 januari herzien, omdat er fouten waren gemaakt in de puntentelling van oude nationale kampioenschappen. Daardoor is Mathieu van der Poel niet vijfde maar vierde, en Wout van Aert blijft tiende. Aanvankelijk stond Van Aert achtste, maar Tom Pidcock en Corné van Kessel hebben punten teruggekregen.

UCI-veldritranglijst mannen (na update op 7 januari 2021)
1. flag-be Toon Aerts – 2846 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 2496 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 2163 punten
4. flag-nl Mathieu van der Poel – 2110 punten
5. flag-be Laurens Sweeck – 2055 punten
6. flag-nl Lars van der Haar – 1810 punten
7. flag-be Quinten Hermans – 1448 punten
8. flag-gb Tom Pidcock – 1427 punten
9. flag-nl Corné van Kessel – 1354 punten
10. flag-be Wout van Aert – 1350 punten

Volledige ranglijst


Denise Betsema doet goede zaken – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen gaat Ceylin del Carmen Alvarado nog altijd aan kop met 2792 punten. De wereldkampioene heeft een op het oog geruststellende voorsprong op Annemarie Worst (2393 punten) en Lucinda Brand (2230 punten). Met Denise Betsema staat er nog een Nederlandse dame in de top-5.

De Texelse won afgelopen zondag met verve een wereldbekercross in Hulst, stijgt twee plekken en is bezig aan een gestage opmars. Maghalie Rochette is de laatste weken niet echt terug te vinden in de uitslagen, maar de Canadese staat nog altijd knap vijfde. Clara Honsinger is nu zesde, Yara Kastelijn moet twee plekken inleveren.

Sanne Cant moest vorige week nog drie plekken (van zes naar negen) inleveren, maar dit bleek na enkele nieuwe berekeningen toch niet te kloppen. De Belgisch kampioene verloor ‘slechts’ twee posities, stond voor aanvang van het nieuwe jaar achtste en is ook op 5 januari de nummer acht op de veldritranking.

Wat verder opvalt is dat het Hongaarse toptalent Blanka Kata Vas, vorige week nog twintigste op de wereldranglijst, nu elfde staat. Ook Fem van Empel (van 53 naar 41) en Marianne Vos (van 102 naar 78) doen in de achtergrond goede zaken.

Update 7 januari: De UCI heeft de veldritranglijst van 5 januari herzien, omdat er fouten waren gemaakt in de puntentelling van oude nationale kampioenschappen. Daardoor krijgen diverse Nederlandse rensters extra punten van vorig jaar terug. 

UCI-veldritranglijst vrouwen (na update op 7 januari 2021)
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 2892 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 2453 punten
3. flag-nl Lucinda Brand – 2270 punten
4. flag-nl Denise Betsema – 1534 punten
5. flag-ca Maghalie Rochette – 1495 punten
6. flag-us Clara Honsinger – 1317 punten
7. flag-nl Yara Kastelijn – 1297 punten
8. flag-be Sanne Cant – 1225 punten
9. flag-nl Manon Bakker – 1194 punten
10. flag-es Lucia Gonzalez Blanco – 1079 punten

Volledige ranglijst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.