UCI Veldritranking: Van der Poel soeverein aan kop, Nederland nipt boven België
De Internationale Wielerunie heeft vandaag zijn veldritranking gepubliceerd. Bij de mannen is het Mathieu van der Poel die niet geheel verrassend de boventoon voert. De Nederlands kampioen telt een voorsprong van bijna driehonderd punten op zijn grote rivaal Wout van Aert. Kevin Pauwels volgt, ondanks zijn matige prestaties deze winter, als derde. De renner uit Kalmthout volgt wel op respectabele afstand van de twee kemphanen.
Zowel de individuele- als de landenranking worden gebaseerd op de in de laatste twaalf maanden behaalde resultaten. De landenranking wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten van de drie beste veldrijders per land. Waar de individuele ranking weinig verrassingen kent, is er wel een unieke verschuiving zichtbaar in de landenranking. Voor het eerst sinds de invoering van de ranglijst, in 2009, voert Nederland namelijk de stand aan. Het verschil met grote rivaal België bedraagt echter maar vijf schamele punten.
Waar België in een niet zo ver verleden nog kon teren op de successen van crossers als Sven Nys, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Tom Meeusen, is de spoeling bij de zuiderburen anno 2017 ietwat dunner. Nys nam in 2016 afscheid van de sport, terwijl Pauwels, Vantornout en Meeusen vanwege uiteenlopende redenen niet meer hun oude niveau halen.
Het Nederlandse veldrijden floreert daarentegen al weer enkele jaren na een donkere periode. Naast een schier onklopbare Van der Poel is ook Lars van der Haar bezig aan een uitstekend seizoen. De 26-jarige Nederlander won dit seizoen al in Ronse, werd tweede op het Europees kampioenschap veldrijden in het Tsjechische Tabor en haalde in vijf andere klassementscrossen het podium. In de schaduw van Van der Poel en Van der Haar wist ook Corné van Kessel flink wat punten te sprokkelen het afgelopen jaar, onder meer in enkele Zwitserse veldritten.
Stand UCI veldritranking
Individuele ranking
1. Mathieu van der Poel – 2648 punten
2. Wout van Aert – 2372 punten
3. Kevin Pauwels – 1707 punten
4. Laurens Sweeck – 1577 punten
5. Lars van der Haar – 1560 punten
6. Corné van Kessel – 1453 punten
7. Michael Vanthourenhout – 1200 punten
8. Marcel Meisen – 1175 punten
9. Toon Aerts – 1167 punten
10. Tom Meeusen – 1101 punten
Ploegenranking
1. Nederland – 5661 punten
2. België – 5656 punten
3. Duitsland – 2274 punten
4. Verenigde-Staten – 2271 punten
5. Tsjechië – 1986 punten
6. Zwitserland – 1876 punten
7. Spanje – 1606 punten
8. Frankrijk – 1516 punten
9. Groot-Brittannië – 1078 punten
10. Italië – 1014 punten
Vond het al raar in Bogense dat Toon Aerts op 2de rij moest starten, staat maar 9de.
"Zowel de individuele- als de landenranking worden gebaseerd op de in de laatste twaalf maanden behaalde resultaten."
En Kevin Pauwels is dan wel een drama bij interviews, het is wel een tacticus en technisch begaafd veldrijder, die ik toch wel een TV-cross gun, ergens na het WK.
In de tekst staat dat het voor het eerst is
@Woutie: Meisen reed vorig jaar regelmatig top 10 in de wereldbeker en was 3e in Fiuggi. Daarna krijg je als Duits kampioen 100 punten. Zie hier het belang van de wereldbeker te mogen rijden, daarom rijden alle Belgen af en toe niet in de SP of DVV om punten te halen voor de wereldbeker.
Het viel mij ook al op dat de winst van Cant nadrukkelijker op Sporza staat dan de winst van van der Poel. Iets wat in het verleden echt nooit zou zijn voorgekomen.
Je merkt het zelfs aan het commentaar van Wuyts op Sporza. Die is veel enthousiaster tijdens de vrouwencross dan bij de mannen.
@DaveEvans: Goed lezen hierboven. De ranking bestaat vanaf 2009. Sindsdien was het altijd Belgie op 1.
Elk weekend een top10 met meer dan de helft Vlamingen (Kempenaren OK ), 2-3 Nederlanders en heel af en toe een echte buitenlander.
Blijft gewoon jammer dat in veel landen waar veldrijden een traditie had het bijna niet meer leeft.
Waarschijnlijk heeft de mtb in landen als frankrijk, zwitserland, tsjechie en italie de bovenhand gekregen, interessanter dan het vlakke land van Brel.
Argentijnen komen ook niet naar Snits om te fierlemeppen.
klopt inderdaad, kijk welke landen bij het mtb domineren, bedenk ook dat mtb olympisch is en ziedaar de verklaring.
Frischknecht was in beide disciplines suc6vol, vd Poel wil het ook op de OS proberen. Er is wel eens geprobeerd de cross olympisch te maken maar dat zal niet gebeuren.