UCI verwelkomt Zwitsers GPS-initiatief en is bezig met eigen veiligheidsmaatregelen
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 10 juni 2025 om 18:28

UCI verwelkomt Zwitsers GPS-initiatief en is bezig met eigen veiligheidsmaatregelen

De Ronde van Zwitserland, zowel de mannen- als de vrouwenkoers, heeft dit jaar een primeur. De WorldTour-wedstrijd is de eerste wielerwedstrijd die gaat werken met GPS-tracking. De UCI juicht dit van harte toe. “Beide partijen staan ​​in contact om de resultaten van deze implementatie te evalueren”, klinkt het in een persbericht.

“De UCI staat achter het initiatief van de organisatoren van de Ronde van Zwitserland om geavanceerde rennersregistratie te introduceren. Daarnaast is de internationale wielerunie bezig met haar eigen oplossingen, die naar verwachting zullen worden geïntroduceerd tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen 2025 in Kigali, Rwanda.”

Dit moet bijdragen tot het vergroten van de veiligheid in de koers. “De UCI en de organisatoren van de Ronde van Zwitserland benadrukken dat de veiligheid van de renners een topprioriteit blijft voor iedereen die betrokken is bij het mannen- en vrouwenwielrennen”, zo omschrijft de UCI het in zijn perscommuniqué.

Hoe gaat het in zijn werk?
Oliver Senn, koersdirecteur van de Ronde van Zwitserland, gaf enkele maanden geleden al aan dat de Zwitserse wielerronde in 2025 koste wat het kost met GPS-tracking wilde rijden: “We kunnen wel naar de maan vliegen, maar weten niet waar een wielrenner zich in een koers begeeft”, zei hij destijds. “Het mag gewoon echt niet meer gebeuren. Het is onze taak als koersdirecteuren om de veiligheid van de renners te waarborgen.”

Senn voegt nu daad bij het woord. Elke fiets krijgt een GPS-tracker die alarm slaat bij dertig seconden stilstand, onnatuurlijke snelheidsveranderingen of afwijkingen van het parcours. Een mobiele veiligheidscentrale verzamelt alle data en maakt realtime monitoring en snelle interventie mogelijk.

Naast de renners wordt ook het wedstrijdkonvooi gevolgd. Met VeloViewer zijn routes en risicoplekken vooraf in kaart gebracht, informatie die teams zowel voor als tijdens de race kunnen gebruiken. Dit maakt het parcours overzichtelijker en veiliger. Tijdens de komende Ronde van Zwitserland worden deze systemen voor het eerst getest, met als doel verdere verbetering voor toekomstig gebruik.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.