UCI volgt Franse regels bij straf Movistar, Engelstalig reglement zegt iets anders
foto: Sirotti (archief)
dinsdag 21 maart 2017 om 20:22

UCI volgt Franse regels bij straf Movistar, Engelstalig reglement zegt iets anders

José Joaquin Rojas, Andrey Amador en Nelson Oliveira hebben in de Ronde van Catalonië tijdstraffen gekregen op basis van het Franstalige UCI-reglement. De drie hebben, of zijn geduwd tijdens de ploegentijdrit. Dat zegt UCI-commissaris Guy Dobbelaere tegen persbureau Belga.

Het Engelstalige reglement stelt iets anders, maar ook daar heeft de internationale wielerunie een regel voor: “Volgens de regels telt de Franse versie als er een verschil is tussen de twee verschillende talen.”

“Rojas duwt drie keer een ploegmaat en dan moeten we kijken naar het reglement”, stelt Dobbelaere. “In het Franse reglement staat dat er voor de renner die een fout begaat een sanctie volgt van één minuut tijdstraf. Dus heeft Rojas drie minuten aan zijn been en een boete. Amador werd twee keer geduwd, dus twee minuten straf, Oliveira krijgt één minuut straf.”

‘Raar, maar het is zo’
“Kort samengevat: in de Engelse versie van het reglement staat dat elke renner van de ploeg die een fout heeft begaan, een straf en een boete moet krijgen”, zegt de in Catalonië aanwezige UCI-commissaris. In het Franse reglement is het dus anders. “Dat is raar, maar het is nu zo. Vervolgens kijken we naar welk reglement van toepassing is. Volgens de regels telt de Franse versie als er een verschil is tussen de twee verschillende talen. We moesten ons dus op het in het Frans opgestelde reglement baseren en dus kregen slechts drie renners van Movistar een straf.”

Eigenlijk zou Rojas de nieuwe leider zijn in de Ronde van Catalonië, maar door de tijdstraf is zijn ploeggenoot Alejandro Valverde na de ploegentijdrit de nieuwe klassementsleider.


[poll id=”457″]

Bekijk hier de video van het incident waar op gedoeld wordt.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
21 maart 2017 22:34
Misselijk actie van Van Garderen; heb hem als renner al niet te hoog zitten maar nu slaat hij als mens ook een heel zielig figuur.
Dat het afgesproken werk was om Rojas te sparen tot de laatste kilometers wil ik best geloven maar dat de duwtjes afgesproken werk was betwijfel ik. Het zijn corrigerende duwtjes in mijn beleving, je bent wel een heel erge kniesoor om daar een tijdstraf voor te geven. Je kunt nooit alle handelingen ondervangen in reglementen. Een plakbidon vind ik vele malen kwalijker.
21 maart 2017 22:35
Ik vind dat BMC zich nu wel heel erg aanstelt dat er zelfs nog een late jury meeting moet komen hierover..
Toen van Avermaet de regels overtrad in de Omloop het Nieuwsblad heb ik ze niet gehoord..
21 maart 2017 22:36
Quote:
Geurt Harm - 21 maart 2017 om 22:20
slechts als een signaal, zo van… joh, ik kan even niet meer

Dan is het toch maar goed, dat de jury wél goed heeft opgelet? Daarvan was hier namelijk in het geheel geen sprake.
21 maart 2017 22:37
Ik snap trouwens niet dat deze wijze van strategische tactisch zeg maar gewoon slim wielrennen door regels wordt geleid. Die dan dus niet duidelijk kunnen en worden toegepast.
Er gebeurt helemaal niets gevaarlijks, het hoort bij peletons en groepen renners en dus zeker ook bij een ploegentijdrit.
Het gezeur van verliezers, het brevet van onvermogen van jury en het gezeur van de Clavans en overige mierenneukers hoort ook niet bij liefhebbers van de sport.
21 maart 2017 22:45
Blijven ademen Simplex...
21 maart 2017 22:47
@simplex
Is duidelijk dat er bij de Uci nood is aan oud renners en wat je zegt liefhebbers zoals een Hinault die het echte klappen vd zweep kennen en flexibel zijn waar ieder geval er een op zich is en waar een scheids soms rood in de zak houdt als het een speler even te "veel" wordt.
21 maart 2017 22:47
Blijkbaar had de jury nog oude reglementen liggen en is er in de nieuwe geen verschil meer tussen frans en engels op dit punt.
Maar toch blijven ze bij hun standpunt.
21 maart 2017 22:57
Regels zijn regels, hoe stom ook. Punt.
NAdat je ziet dat regels stom zijn, mag/kun je ze veranderen. Niet zomaar tijdens...
21 maart 2017 23:00
Laten we het hier houden bij onschuldige communicatie door hand"gebaar" die er gewoon bij kunnen en mogen horen. Andere zaken die onsportief of onregelmantair werken en ook zijn, zijn vandaag in dit verhaal niet relevant.
Het schijnt om wel drie of enkele aanwijzingen meer te gaan waar de BMC ploeg dan wel 2 sec. mee verliest?
Bah, onsportief om dit onzinnig gedoe te claimen en de regel(s) en UCI neven hiermee te belasten.
Van sport kan en mag je best wel vaker genieten zonder enige frustratie of tijdverspilling van het nagaan van reglementen, die niet van toepassing zijn bij dit geval vandaag.
21 maart 2017 23:13
Ik vond het geen vergrijp en BMC een beetje van die zeikkindjes van 'boehoe, dat ga ik zeggen, bwahhhhaaaa'
21 maart 2017 23:29
De jury moet geen straf opleggen of de ploeg straffen. Er is geen enkel geldig reglement dat zegt dat ze individuele renners kunnen straffen en nu komen ze met het slappe excuus dat Movistar geen voordeel heeft behaald hierdoor en er niks meer aan gedaan wordt. Waarom leg je dan in godsnaam eerst een straf op voor die individuele renners?
21 maart 2017 23:32
.
21 maart 2017 23:46
Pff, wat een slappe jury zeg.
Eerst wel wat straffen uitdelen, want dat moet volgens het reglement. Komen ze erachter dat het een oud reglement was, en dat ze de hele ploeg hadden moeten bestraffen....en dan is het reglement ineens zo belangrijk niet meer? Je kan toch niet zomaar op eigen houtje gaan beslissen wie/wanneer je hoe zwaar gaat bestraffen?
Of het hele team, of niks...maar dit vind ik wel heel zwak. En dan eigenlijk het hele team. Die regel is er nu eenmaal, daar heb je je dan ook maar aan te houden. Zowel als ploeg zijnde, en als jury zijnde.
21 maart 2017 23:57
Jury heeft fout beslist nogmaals!!! Omdat het hier gaat om movistar en het een spaanss koers is kunnen ze hen moeilijk straffen net zoals ze froome vorig jaar in de tour dezelfde tijd gaven als mollema!! Trouwens ben ik van mening dat er geen voordeel is bij de actie van rojas en tejay die kan beter aan zijn prestaties kijken in plaats van te blijten op twitter. Zover staat hij ook ni achter valverde als hij toch sterk genoeg is laat hij dat zien!!!
22 maart 2017 06:02
Is dit alleen niet toegestaan tijdens de TTT? Anders krijgen we interessante situaties in het peloton.
22 maart 2017 08:28
Ik vind die hele regel voor een TTT maar onzin.
Het is een ploegprestatie. Wat mij betreft mogen ze een touw hangen tussen de renners om te voorkomen dat ze gelost worden.
Wat de een tekort komt wordt door de ander opgevangen.
22 maart 2017 08:40
Mijn sympathie voor BMC is wel helemaal weg nu.
22 maart 2017 09:16
Mooi dat er nog oprechte misgunst en keiharde concurrentie is tussen de ploegen. In combinatie met de zeer vage naleving van de regels zorgt dat voor heerlijke taferelen. Hoort allemaal bij het Wielrennen.
22 maart 2017 09:29
Ik ben het wel met Tom eens. Het blijft een team prestatie. De zwakste schakel mag je daarin toch ondersteunen
22 maart 2017 09:41
Ik ben het wel eens met Wheely. Ouderwets drama. Heerlijk. Komt de koers alleen maar ten goede. Ooit wordt de rekening wel eens vereffend. :p Nogmaals een reden om niet alles met regels dicht te willen timmeren. Het is al vaak genoeg veel te steriel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.