UCI zet baanhervormingen door ondanks kritiek
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 27 september 2019 om 11:00

UCI zet baanhervormingen door ondanks kritiek

Wielerunie UCI heeft in een statement aangegeven dat het de aangekondigde baanhervormingen doorzet. De huidige World Cup verandert vanaf 2021 in een Nations Cup voor landenploegen. Later in het seizoen volgt dan nog een baanwedstrijd voor commerciële ploegen, die eerder al kritiek hebben geuit op deze plannen.

Drie hervormingen
De UCI is van mening dat het baanwielrennen meer potentieel heeft en dat die niet bereikt wordt. Kort gezegd worden daarom drie grote hervormingen doorgevoerd. De huidige World Cup, waarin landenploegen en commerciële teams tegen elkaar reden, wordt een Nations Cup voor enkel landenploegen. Het WK baanwielrennen gaat van het vroege voorjaar naar oktober, en de UCI komt met een nieuw wedstrijdprogramma voor commerciële teams.

De UCI Nations Cup gaat jaarlijks bestaan uit drie manches: in Amerika, in Europa/Afrika en in Azië/Oceanië. Dit begint in de eerste helft van 2021, voorafgaand aan het WK baanwielrennen. Op deze Nations Cup wordt gestreden in de volgende onderdelen: ploegenachtervolging, teamsprint, individuele achtervolging, individuele sprint, keirin, kilometer-tijdrit / 500 meter-tijdrit, koppelkoers en omnium.

Nieuw commercieel circuit
Het nieuwe commerciële wedstrijdcircuit zal eind 2021 plaatsvinden, na het WK baanwielrennen. In deze wedstrijden (individuele sprint, keirin, afvalkoers en scratch) wil de UCI het format korter en dynamischer maken. Pas na het WK worden de deelnemers geselecteerd, waarbij het gaat om de beste achttien sprinters en de beste achttien duurrenners van het kampioenschap. Andere renners kunnen via wildcards uitgenodigd worden.

Kritiek
De wielerunie zal voor het eind van het jaar meer informatie naar buiten brengen over deze hervormingen. Bij de aankondiging van de veranderingen reageerden commerciële baanploegen BEAT Cycling Club en ook het Britse Huub Wattbike Test Team kritisch. “We geloven dat dit het baanwielrennen terug zal brengen naar de tijden, waarin de meeste sporten op amateurniveau werden beoefend”, aldus BEAT, dat vreest voor de toekomst van de baanploeg.

BEAT Cycling Club is ook over de nieuwste hervormingsplannen niet ingelicht door de UCI.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.