Uijtdebroeks grote uitdager Grégoire stapt van de junioren meteen over naar AG2R Citroën
Grégoire veroverde vrijdag de Europese titel - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 10 september 2021 om 15:00

Uijtdebroeks grote uitdager Grégoire stapt van de junioren meteen over naar AG2R Citroën

Nieuwbakken Europees kampioen op de weg bij de junioren Romain Grégoire slaat de beloftencategorie over. De 18-jarige Fransman komt nu uit voor AG2R Citroën U19, maar gaat na dit seizoen aan de slag bij het WorldTour-team. Dat bevestigen meerdere bronnen aan WielerFlits. Grégoire geldt als een van de meest getalenteerde Fransen van de laatste jaren.

De 18-jarige Belg Cian Uijtdebroeks – die deze winter ook meteen overstapt naar de profs, bij BORA-hansgrohe – geldt in het juniorencircuit als maatstaf, maar de even oude Grégoire is zijn evenknie. De Franse U19-kampioen op de weg en in de tijdrit versloeg hem een-op-een onder meer in de Trofeo G. Dorigo (1.1), in de Valromey Tour (2.1) en in de slotrit van Aubel-Thimister-Stavelot (2.1). Uijtdebroeks won in de laatste koers wel het eindklassement, net als in de Vredeskoers U19. Grégoire werd in beide koersen respectievelijk vijfde en vierde.

Groupama-FDJ op de loer
De Fransen voorspellen de jonge allrounder een grote toekomst toe. AG2R Citroën-teammanager Vincent Lavenu wilde hem aanvankelijk nog niet prof maken en hem laten rijpen bij AG2R Citroën U23, dat we voorheen kenden als Chambéry Cyclisme Formation. Dat is echter een clubteam en Grégoire wilde graag een profcontract tekenen. In Frankrijk kan dat al bij een Continental-team. De opleidingsploeg van Groupama-FDJ komt wel uit op dat niveau en was er vervolgens als de kippen bij om de jongeling een contract aan te bieden.

Dat was tegen het zere been van Lavenu, die zijn pareltje niet wilde laten gaan. De Franse teammanager besloot zijn principes opzij te zetten en Grégoire toch een profcontract aan te bieden bij de WorldTour-formatie. De jongeling accepteerde daarna graag het aanbod. Zijn plek in de selectie van AG2R Citroën was echter niet voorzien en dus gaat dat ten koste van Lilian Calmejane. Hij had een aflopend contract, maar door de komst van Grégoire mag Calmejane uitzien naar een andere ploeg.

Grégoire klopte in Trento Jumbo-Visma-aanwinst Per Strand Hagenes – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.