Uitslag lezersonderzoek: Wat vinden de bezoekers van WielerFlits?
zaterdag 31 december 2016 om 07:00

Uitslag lezersonderzoek: Wat vinden de bezoekers van WielerFlits?

Vorige maand hebben wij met ons eerste lezersonderzoek gevraagd wat jullie van WielerFlits vinden. Op deze manier willen we beter inzicht krijgen op welke punten wij kunnen verbeteren. Vandaag delen we de resultaten en vertellen we wat wij hiermee gaan doen.

Het eerste lezersonderzoek was voor ons een spannende onderneming. De afgelopen acht jaar hebben we op verschillende manieren feedback ontvangen, maar we vonden het belangrijk om dit nu direct aan jullie te vragen. De respons was overweldigend. De enquête is ingevuld door maar liefst 1915 bezoekers. Een aantal waarop wij ongelooflijk trots zijn!

Wie leest WielerFlits?
Het overgrote deel van de respondenten is man (98%) en komt uit Nederland (89%).De gemiddelde leeftijd is 37,9 jaar. Maar liefst zeventig procent is naast passief ook actief wielerliefhebber. Zij komen met name naar onze site voor actueel wielernieuws (84%), onze voorbeschouwingen (7%) en de discussie (6%), waarbij tekst (94%) een duidelijke voorkeur heeft boven video (5%) of audio (1%).

Een van de redenen om dit onderzoek te houden is om beter in kaart te brengen bij welke onderwerpen de interesses van onze lezers liggen. Voor andere onderdelen van de wielersport zoals MTB (7%), BMX (3%) en strandraces (2%) bestaat niet heel veel interesse. Liever zien jullie dat we meer aandacht besteden aan vrouwenwielrennen (14%), veldrijden (12%) of beloftenkoersen (12%). Een kwart zou meer achtergrondverhalen willen zien, terwijl er ook interesse is voor columns van oud-renners (21%) en reportages van wedstrijden in het buitenland (16%). In een nieuwsbrief heeft 57% interesse en maar liefst 87% zou onze wekelijkse vooruitblik op het wielerweekend graag terug zien keren. Met beide onderwerpen gaan we in 2017 daarom aan de slag.

Betalen voor content
Een van de manieren waarop wij meer en betere artikelen kunnen aanbieden, is een premium abonnementsmodel waarbij tegen betaling exclusieve artikelen te lezen zijn. Zestien procent heeft aangegeven hier interesse in te hebben. Betalen per special (zoals interviews) is een andere mogelijkheid, maar hier geeft slechts tien procent aan een bedrag voor over te hebben te hebben. Dit is niet bijzonder veel, het geeft ons een duidelijk signaal dat de doelgroep kleiner is dan verwacht. Het ontwikkelen en introduceren van modellen waarbij betaald moet worden voor content heeft voor ons in 2017 dan ook geen prioriteit.

Een van de dingen die wij ons afvroegen, is of jullie ook graag zelf op de fiets zitten. Het antwoord hierop is bevestigend, maar liefst 71% blijkt naast een passief ook een actief wielerliefhebber te zijn. Een groot deel gaf bovendien aan interesse te hebben in artikelen over materiaal en andere randzaken. In 2017 zullen wij daarom met een nieuwe rubriek meer aandacht hieraan besteden.

WielerFlits Live
We waren ook erg benieuwd naar jullie mening over WielerFlits Live, de wekelijkse talkshow die wij in de eerste helft van 2016 uitzonden. Een aantal van 46 procent gaf aan wel eens een uitzending gekeken te hebben. Over de lengte waren de meningen verdeeld: 55% vond de uitzending te lang, 44% precies goed en 1% te kort. Als algehele waardering krijgt het programma een 6,9. De show is in 2016 tot onze spijt vrij abrupt gestopt. Momenteel zijn we met verschillende partijen in gesprek over een terugkeer en wij verwachten dat de terugkeer slechts een kwestie van tijd is. We richten ons op een comeback in april 2017.

Rapportcijfers
Over de huidige berichtgeving wordt zeer positief geoordeeld, we waren blij verrast door onze rapportcijfers!

De algehele waardering is een 8,0. Een cijfer waar wij enorm trots op zijn, maar los daarvan zijn wij ervan bewust dat er nog genoeg te verbeteren valt.

Aan het eind van de vragenlijst vroegen wij om suggesties om WielerFlits te verbeteren. Maar liefst 550 bezoekers gaven hier gehoor aan. We ontvingen met name tips over onze berichtgeving, welke onderwerpen jullie belangrijk vinden, terechtwijzingen voor het gebrek aan nauwkeurigheid en suggesties voor nieuwe rubrieken. Uit al deze tips hebben we vijf inzendingen gekozen die een shirt van La Machine thuisgestuurd krijgen. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit onderzoek?
Stel ze gerust in de comments!

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
28 december 2016 21:20
Mooi dat jullie zo open over de resultaten communiceren :)
28 december 2016 21:23
Kudos
28 december 2016 21:30
Terechte goede cijfers, keep up the good work. Voor WF live misschien is met Flavio Pasquino praten?
28 december 2016 21:39
Al jarenlang de beste wielernieuwssite van Nederland. Goed bezig!
Met 98% mannen is het wel een flinke sausage party. :P
28 december 2016 21:42
De gemiddelde leeftijd vind ik verrassend hoog. Dit hoeft trouwens niet de gemiddelde leeftijd van de bezoeker te zijn, want de respondenten kunnen goed uit de pas lopen met de niet-respondenten.

Sowieso is enige vorm van non-response onderzoek zinvol, om de voor jullie belangrijkste conclusies en daarop te baseren prio's te toetsen.

De voorkeur voor tekst (94%) vind ik overweldigend. Eigenlijk rechtvaardigt dat juist niét verdere investeringen in WielerFlits Reeten, wat versterkt wordt door een waarderingscijfer dat ver achter blijft bij de andere rapportcijfers. Tenzij compacter en ondersteunend, dat laatste geldt dus eigenlijk voor alles wat met beeld te maken heeft.

De interesse in techniek en materiaal vind ik ook verrassend hoog. Dat zijn dusdanig specialistische thema's, dat ze er niet makkelijk even bij gedaan kunnen worden door iemand met een dosis enthousiasme en goede bedoelingen.

Dank voor de terugkoppeling en succes met het vervolg!
28 december 2016 21:47
waarom heb ik niet gewonnen? :p
28 december 2016 21:48
Martin, redactie, en andere medewerkers, grote klasse.
Mijn waardering voor deze uiteenzetting.
Bedankt voor de openheid en duidelijkheid.
28 december 2016 21:58
In Vlaanderen missen we zo'n site, blij dat WF deze 'leegte' dubbel en dik opvult. Knap werk.

De gemiddelde leeftijd verraste mij inderdaad ook enorm.
28 december 2016 22:34
Top!!!
28 december 2016 22:42
Quote:
Een van de redenen om dit onderzoek te houden is om beter in kaart te brengen bij welke onderwerpen de interesses van onze lezers liggen. Voor andere onderdelen van de wielersport zoals ...... Met beide onderwerpen gaan we in 2017 daarom aan de slag.


Voor deze passage geld natuurlijk dat WF een bepaalde fanbase heeft op basis van de afgelopen jaren. Iets wat niet snel zal veranderen. WF is heel lang een Nederlandstalige site met voornamelijk WT -PCT mannelijk wegwielrennen en in de winter af en toe een beetje veldrijden en 1 zesdaagse.

Als je dus de huidige lezers vraagt wat ze willen lezen zullen ze antwoorden naar het huidige aanbod. Anders kwamen ze niet naar deze site. Het bovenstaande onderzoek is nuttiger om uit te voeren bij potentieel publiek dat de site nu links laat liggen.

Maar om niet overlijk kritisch te zijn wil ik Wielerflits ook feliciteren met goede rapportcijfers.
28 december 2016 22:46
Dank voor de terugkoppeling. Goed om te zien dat jullie er wat mee doen!
28 december 2016 23:02
Redactie bedankt. Jullie zijn goed bezig
28 december 2016 23:04
@trickstuff +1 voor je reactie ;)
28 december 2016 23:13
Ik ben met name bang voor :

'Een groot deel gaf bovendien aan interesse te hebben in artikelen over materiaal en andere randzaken' In 2017 zullen wij daarom met een nieuwe rubriek meer aandacht hieraan besteden.

Dat wordt een hele hoop schijfremshizzle en andere typen reclame dus, en wat is 'een groot deel' ? Overal staan percentages en hier niet.
28 december 2016 23:15
Nog 1 tip:

Gebruik grafieken! ;-)
28 december 2016 23:54
@ romans
Precies wat ik dacht!
28 december 2016 23:55
Proficiat met de mooie beoordelingen (en dank voor het shirt:))
29 december 2016 00:09
Bij deze gefeliciteerd met de mooie beoordeling. Wel ben ik van mening dat jullie nu een bevestiging hebben van jullie trouwe volgers (al is de groep die reageerde natuurlijk ook selectief, wat vinden de niet-reageerders?), maar niet weten hoe jullie ook anderen kunnen trekken die nu aan de site voorbijgaan. Daar zouden jullie nog naar kunnen kijken in verder onderzoek.
29 december 2016 00:45
wow, zo eerlijk terugkoppelen van en rekening houden met de uitkomsten van het wielerflits lezersonderzoek stemt mij toch wel heel erg tevreden. ondanks dat ik vaak kritisch ben heb ik het volste vertrouwen in Wielerflits. :)
dat 70% zelf actief fietst is dan toch wel een verrassing. ik had meer bierdrinkende dikbuikige bankhangers verwacht. of telt het ook als je op de fiets een nieuw kratje gaat halen bij de supermarkt? ;)
29 december 2016 01:06
Mooie cijfers, meer dan terecht. En een leuke verrassing in de mail zie ik net. Thanks WF!
29 december 2016 01:10
Leuk om te vernemen dat we als leden best wel op een lijn zitten met zijn allen, tegelijkertijd best logisch natuurlijk. Prettig ook dat jullie de uitkomst met ons delen en dat het onderzoek niet zo'n afgezaagd marketing randje heeft maar vooral bedoeld lijkt om de site te verbeteren. Doe jullie voordeel er mee. Bedankt voor een mooi jaar weer!
29 december 2016 01:16
Bedankt voor deze terugkoppeling van het lezers/bezoekers/reageerders onderzoek en vooral gefeliciteerd met de mooie cijferuitkomsten. Mooie en terechte uitkomsten die duidelijk zijn en onze (te) vaak gemaakte opmerkingen of verzoeken weerspiegelen.
Wat er ook gebeuren gaat op welk gebied dan ook (techniek en commercie? - lijkt me beter de schijfrem op te zetten zoals RV ook zegt) en wat mij betreft hou je bij vooral de originele leest. Info over vooral nieuws en koers en voorbeschouwingsinfo en mooie overzichten en extra onderwerpen die iets toevoegen. In die laatste zaken hebben jullie nu al een 9,8 verdiend!
Vrouwenwielrennen - baan wielrennen etc. uiteraard helemaal niks mis mee en ook niet hier op WF. Want wat als Marianne Vos acteert of stopt of wat als Theo Bos "faalt" (?) of Teun Mulder stopt dan lopen de reacties daarop wel enigszins uiteen. Ik stel voor als "WE" een medaille winnen dan kan de reactie volop los gaan om de Nl lezers te activeren :p
Kortom: jullie zijn een een deskundig en goed team en ga zo maar lekker door in 2017 e.v.
29 december 2016 09:56
Waardevol en transparant artikel.
Mijn advies is kijk wat er nodig is om door te groeien naar een rapportcijfer 9.
Verder zou ik graag een poll zien over het mooiste wielerboek.
Er was heel veel (begrijpbare) aandacht voor het boek van Thomas Dekker.
Mooiste aangrijpendste wielerboek uit 2016 vind ik met afstand "De Val"
29 december 2016 10:12
Mooi resultaat, mooie uiteenzetting!

Nog één iets: stop aub met die tips voor in je pooltje :p
29 december 2016 11:00
De gemiddelde leeftijd verklaart dan ook weer het hoge azijngehalte in de reacties ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.