Uitstekend voorjaar Mathieu van der Poel, maar qua cijfers net niet beter dan vader Adrie
foto: Cor Vos (archief)
maandag 22 april 2024 om 17:16

Uitstekend voorjaar Mathieu van der Poel, maar qua cijfers net niet beter dan vader Adrie

Mathieu van der Poel werd tiende in Milaan-Sanremo, won zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix én eindigde als derde in Luik-Bastenaken-Luik. Even rekenen… uitkomst: vijftien. Met dat cijfer sluipt de huidige wereldkampioen een opvallend lijstje in. Alweer. Spoiler: hij legt het wel af tegen zijn vader Adrie van der Poel.

Nee, heel waardevol zijn deze statistieken misschien niet. En toch zijn we even de geschiedenisboeken ingedoken. We telden de uitslagen van elke renner op die de vier voorjaarsmonumenten in hetzelfde voorjaar uitreden, iets wat overigens de recentste jaren nauwelijks meer voorkomt. MVDP kwam dus tot vijftien. Niemand scoorde zo’n lage score sinds 1986. Zijn voorganger? Adrie van der Poel. Zo vader, zo (bijna) zoon.

Mathieu van der Poel was na zijn derde plek in La Doyenne overigens ook de eerste renner die in hetzelfde voorjaar het podium haalde in De Ronde, Roubaix en Luik. De laatste die dat presteerde, was in datzelfde jaar eveneens zijn vader. Adrie van der Poel werd in 1986 winnaar in Vlaanderen en daarna derde in de Hel van het Noorden en tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Een bijzonder gegeven.

Van der Poel versloeg in de Ronde van Vlaanderen 1986 tot ieders verbazing de intrinsiek snellere Seán Kelly – foto: Cor Vos

In het lijstje hieronder staan al die gegevens opgelijst. Van der Poel senior werd dat voorjaar ook nog zevende in Milaan-San Remo, goed voor een som van dertien dus. Twee ‘beter’ dan zoon Mathieu nu heeft gepresteerd. Maar dat komt bij lange na niet bij het aantal van Eddy Merckx uit 1969. Hij won La Primavera, De Ronde en Luik en werd tweede in Roubaix. Een som van slechts vijf, dus. Als klap op de vuurpijl herhaalde hij dat in 1975 nog eens.

Mathieu van der Poel voegt zich dus in een illuster rijtje met de groten der aarde. Om beter te kaderen hoe speciaal dat in deze tijd is: Johan Museeuw (1995) en Greg Van Avermaet (2017) deden ook alle vier de monumenten in het voorjaar. Zij kwamen tot een totaalsom van respectievelijk 29 en 35.

Totaalsom van ereplaatsen in vier Monumenten van het voorjaar
1. flag-be Eddy Merckx (1969): 5
1. flag-be Eddy Merckx (1975): 5
3. flag-ie Sean Kelly (1984): 6
4. flag-be Roger De Vlaeminck (1977): 8
5. flag-nl Adrie van der Poel (1986): 13
6. flag-be Eddy Merckx (1967): 14
7. flag-be Eddy Merckx (1970): 15
7. flag-nl Mathieu van der Poel (2024): 15
7. flag-be Walter Godefroot (1968): 15
10. flag-ie Sean Kelly (1986): 16

Wat een voorjaar voor MVDP – foto: Raymond Kerckhoffs

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.