Ultieme punch bezorgt Jonas Van Genechten ritzege in Vuelta, Contador ten val in slotfase
vrijdag 26 augustus 2016 om 17:55

Ultieme punch bezorgt Jonas Van Genechten ritzege in Vuelta, Contador ten val in slotfase

De zevende rit in de Ronde van Spanje is gewonnen door Jonas Van Genechten. De renner van IAM Cycling was op het slotklimmetje naar Puebla de Sanabria de beste van een sterk uitgedund peloton. In het algemeen klassement behoudt Darwin Atapuma de leiding.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van een zestal renners; Victor Campenaerts, Sander Armée, Johan Le Bon, Davide Villella, Vegard Laengen en Luis Angel Mate. Het peloton liet ze nooit ver weg rijden. Met name de sprintersploegen lieten de voorsprong rond de drie minuten schommelen.

Astana versnelt
Met nog 46 kilometer te rijden nam Astana de leiding in het peloton over. De Kazachstaanse ploeg reed, in dienst van Luis Leon Sanchez, de grote groep uiteen. In de strijd om de bergpunten deed Mate vandaag een goede zaak. De renner van Cofidis kwam meermaals als eerste boven.

Na iets meer dan honderd wedstrijdkilometers werd de gashendel volledig opengetrokken. Ook Tinkoff begon toen op kop te rijden, daardoor werd met nog twintig kilometer te gaan een deel van de kopgroep teruggepakt.

Finale
In de finale van de rit deden Simon Clarke en Sanchez een ultieme poging uit de greep van het peloton te blijven. Het tweetal ging met minder dan tien seconden de slotkilometer in. In de laatste vijf hellende hectometers werd het duo alsnog teruggepakt door het peloton.

Valverde leek na het terughalen van de twee koplopers de voornaamste favoriet, maar de specialist op dit soort aankomsten moest zijn meerdere erkennen in de Belg Van Genechten. De renner van IAM Cycling ging de sprint vroeg aan en kon dat volhouden tot de finish. Ook Philippe Gilbert en Daniele Bennati kwamen er niet meer aan te pas.

Contador ten val
In de laatste scherpe bochten, op een paar honderd meter van de streep, werd Alberto Contador aangetikt door een renner van Lotto Soudal. De onfortuinlijke kopman van Tinkoff kwam daarbij ten val. Met zichtbare kleerscheuren aan zijn linkerschouder bolde hij later over de finish.

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2016 18:32
Knappe zegen van Van Genechten. Op dit terrein deze mannen verlsaan is bewonderenswaardig voor een pure sprinter.
edit redactie: ontopic svp
26 augustus 2016 18:32
Als het klassement klopt zoals het nu is dan staat Alberto al op meer dan 2.30 op Froome, Quintana, Chaves en meer dan 3 minuten op Valverde. De Vuelta lijkt dan al over voor Bert. Zoveel tijd gaat hij op een frisse Chaves niet meer goed maken. En ook tegen een vermoeide Froome en Quintana is 2.30 wel heel veel
26 augustus 2016 18:33
Weer valt contador in een grote ronde..... Tjonge ga eens leren sturen man, ga bij psycholoog langs. Die Spanjaarden blijven maar vallen.. Daar is duidelijk wat mis met die lui.

Of hebben we deze reacties alleen maar paraat voor ndl renners :-))))
26 augustus 2016 18:34
@gebruikersnaam

Onzin vorig jaar was het deelnemersveld een stuk sterker maar het maakt uiteindelijk weinig uit want dat weet over 5 jaar toch niemand meer, en dan hebben de renners die dit jaar profiteren ook gewoon een Vuelta rit op hun naam.
26 augustus 2016 18:37
Zouden Contador en Sanchez hun verloren tijd terug krijgen?
26 augustus 2016 18:38
Winnen hoeven ze van mij niet. Maar van een ploeg die helemaal rondom Kruijswijk was opgebouwd - steun in de bergen! - verwacht ik toch wel iets meer dan één man in het eerste peloton van zeventig man waarin allerlei Belgen voor de winst kunnen sprinten.
26 augustus 2016 18:39
@tdv
Heel blij om te horen dat het niet alleen ik is die dit opmerkt.
Dit fenomeen heeft een naam: jaloezie.
26 augustus 2016 18:39
Sinds die ploeg heeft aankondigd er mee te stoppen, zijn ze alleen maar beter gaan rijden. Grotere overwinningen, maar ook veel meer in beeld dan ooit tevoren. De renners hebben er wellicht niet alles uitgehaald wat er in zat, de afgelopen jaren.
26 augustus 2016 18:39
Misschien omdat Contador ook wel eens wat gewonnen heeft. Bijv. al meer grote ronden dan alle Nederlanders bij elkaar opgeteld sinds de oerknal. Detail, maar toch.

Flashke, hopelijk valt het ook wel op dat dat maar van een handvol mensen komt. Prima overwinningen hoor. En zelfs sommigen die blij zijn met VDB naar TLJ ;)
26 augustus 2016 18:40
In de Tour een keer weinig valpartijen, gaan ze er nu in de Vuelta iedere dag bij liggen.
26 augustus 2016 18:41
@tdv21
+++++++++
26 augustus 2016 18:43
@Lombarda

Het is al langer duidelijk dat LottoNL zich zwaar fixeert op eindklassementen in grote rondes en dat de rest (kleinere etappewedstrijden, klassiekers, ritzeges,...) eigenlijk maar extraatjes zijn die leuk zijn meegenomen, maar waar men niet al te veel energie insteekt. Anders zouden hun sprinters en klassieke renners wel beter omringd zijn.
26 augustus 2016 18:43
"Vorig jaar was het deelnemerveld niet veel beter toen Lindeman en co wonnen, toen werd er niet geklaagd"

Vorig jaar was de Vuelta een van de sterkst bezette ronde van de afgelopen 10 jaar. Wanneer je goedkoop wilt scoren kan je beter wijzen op de zwakke kopgroep die dag.
26 augustus 2016 18:44
IAM wint dit jaar etappes in alledrie de grote rondes, terwijl ze tot dit jaar geen enkele rit in een grote ronde wonnen.
26 augustus 2016 18:45
Weet iemand of Valverde al ooit zijn naam eer aan gedaan heeft, en tegen het asfalt ging ? Staat me niet voor de geest. Dat is dan toch meer dan "geen pech hebben", volgens mij is dat stevig op je fiets zitten, vooraan rijden, en fris van geest zijn, zelfs na een zware rit bij meer dan 30 graden.
26 augustus 2016 18:47
@flashke

Ik denk dat het ook komt doordat hier een stel Belgen zijn (geweest) die constant liepen te provoceren en te zieken.
En dan zijn er nu eenmaal mensen die een antipathie krijgen jegens Belgen.

Helaas zal dat van beide kanten wel zo blijven want je kan er vrij weinig tegen doen.
26 augustus 2016 18:50
@fringale

Ik ben sowieso ook wel benieuwd of er eigenlijk één renner is die dit jaar nog niet gevallen is.
Misschien moet wielerflits dat eens uitzoeken, sowieso zou een statisch jaaroverzicht leuk zijn en dan niet alleen meeste zeges en koersdagen maar ook allerlei andere statistieken.
26 augustus 2016 18:51
@fringale: Valverde viel in de Tour van 2012, het jaar van zijn rentree, al vroeg en verloor daarmee kansen op een goed klassement.
26 augustus 2016 18:53
Yup. En voor de schorsing in de Dauphine ooit op moeten geven. Catalunya ook al een x.

Edit: Battaglin en Anton binnen. Minuutje na TJ die wel heel erg zuinig met zijn krachten doet.
26 augustus 2016 18:59
edit redactie: niet ant-supporteren
26 augustus 2016 18:59
Baal er toch van dat Wippert/Van Poppel/Hofland hier niet rijden. De Belgen rijden wel echt super deze Vuelta! VanGenechten ook nog geen contract voor volgend seizoen overigens
26 augustus 2016 19:00
@janjansen
Waarschijnlijk bedoel je antipathie ipv empathie. Hou het voortaan maar bij woorden als ' hekel'.
26 augustus 2016 19:01
Contador is teruggezet. :-)
26 augustus 2016 19:03
De Spanjaarden maken mooie etappes alleen die aankomsten kunnen stuk voor stuk beter. Vandaag ook weer een aankomst direct na een bocht. Knappe overwinningen van de Belgen wel
26 augustus 2016 19:04
Lekker boeiend wie precies Contador van de sokken kegelt, het schijnt wielrennen te zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.