Unieke statistieken voor Primoz Roglic door ritzege en leiderstrui in Burgos
foto: Cor Vos
vrijdag 18 augustus 2023 om 11:22

Unieke statistieken voor Primoz Roglic door ritzege en leiderstrui in Burgos

Dat Primož Roglič tot de beste wielrenners van zijn huidige generatie behoort, is wel duidelijk. Na zijn overwinning in de derde etappe van de Vuelta a Burgos 2023 staat de Sloveense klassementsrenner van Jumbo-Visma op liefst 75 profoverwinningen. Daarmee schaart hij zich tot een selecte club actieve profs met 75 zeges of meer.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op sociale media heeft Ammattipyöräily een lijst gemaakt met actieve renners die al meer dan 75 keer op profniveau (UCI .1 of hoger) hebben gewonnen. Roglič is nu de zevende renner die zich tot dat gezelschap mag voegen. Mark Cavendish topt de lijst met 162 zeges en Peter Sagan met 121 overwinningen. Wat verder opvalt is dat het verder alleen maar sprintertypes zijn, behalve Roglič dan.

Zijn ritzege in de Vuelta a Burgos heeft de Sloveen nog een mijlpaal bezorgd. Roglič leidt nu ook in het algemeen klassement en mag daardoor voor de 125ste keer in zijn carrière een leiderstrui aantrekken in een profkoers. Die reeks begon in 2015 in de Ronde van Azerbeidzjan, toen hij nog voor Adria Mobil reed. Van alle etappekoersen waarin Roglič ooit de leiderstrui droeg, wist hij er maar liefst negentien (!) te winnen.

Het account Stats On Cycling vond nog een statistiek dat Rogla een koning is in het verzamelen van leiderstruien; sinds 2014 komt Chris Froome met 83 gedragen leiderstruien het dichtst in de buurt van Roglič. Daarna volgen Tadej Pogačar (64) en Remco Evenepoel (61).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.