USA Procycling Challenge: Frank soleert naar zege
dinsdag 20 augustus 2013 om 23:26

USA Procycling Challenge: Frank soleert naar zege

Mathias Frank

foto: Sirotti

Mathias Frank heeft de tweede etappe van de USA ProCycling Challenge op zijn naam geschreven. Op korte achterstand werd hij gevolgd door Lachlan Morton. Peter Sagan eindigde op veertien seconden op de vierde plek met Tejay Van Garderen in het wiel. Morton neemt de leiderstrui over van Sagan.

Al vroeg in de etappe onstond er een kopgroep van drie renners. Michael Schär (BMC) ging op stap samen met Mexicaans kampioen Luis Lemus (Jelly Belly) en bergtruidrager Matt Cooke (Jamis Hagen). De drie moesten wel gelijk flink aan de bak met de beklimming van de Independence Pass naar 3671 meter hoogte.

Na ruim vijftig kilometer had het drietal ruim vijf minuten voorsprong toen er een tegenaanval kwam van David Millar (Garmin) samen met Kanstantsin Siutsou (Sky). De twee reden naar de koplopers toe en hadden op een gegeven moment een voorsprong van bijna tien minuten. Het peloton was het er echter niet mee eens en met nog 75 kilometer te gaan was het pak weer bijeen.

Daarna ging er een kopgroep van vijftien renners vandoor met onder meer Tiago Machado, Andy Schleck, Greg Van Avermaet, Mathias Frank en Rohan Dennis. Het peloton hield deze grote groep echter binnen de vier minuten.

Met nog een goede 25 kilometer te gaan ging Lachlan Morton (Garmin) er alleen vandoor. Iets later werd hij bijgehaald door Mathias Frank (BMC) en Lawson Craddock (Bontrager). Met nog tien kilometer te gaan hadden de drie een goede minuut voorsprong op het uitgedunde peloton, terwijl de rest van de vluchters werden gegrepen.

Vlak onder de top van het laatste klimmetje op vier kilometer van de streep viel Frank aan bij de koplopers. Craddock moest direct lossen en ook Morton moest een gaatje laten. In het peloton was het Peter Sagan die zelf aan de boom schudde en alleen Tejay Van Garderen kon aanhaken. Op de top had hij echter wel veertig seconden achterstand op koploper Frank.

Frank kon zijn voorsprong op Morton vasthouden, maar had een te kleine voorsprong over om de leiderstrui te pakken. Sagan en Van Garderen kwamen nog dichtbij en finishten op veertien seconden.

Na vandaag draagt Lachlan Morton de leiderstrui en heeft hij de leiding in het jongerenklassement, behoudt Peter Sagan de puntentrui en Matt Cooke blijft de beste in het bergklassement.

USA ProCycling Challenge 2013 (2.HC)
Uitslag rit 2, Aspen – Breckenridge (202.9 km):

1. Mathias Frank (Zwitserland/BMC Racing) in 5u05m19s
2. Lachlan Morton (Australië/Garmin-Sharp) op 3s
3. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale) op 14s
4. Tejay Van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) z.t.
5. Lawson Craddock (Verenigde Staten/Bontrager) op 21s
6. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin-Sharp) op 32s
7. Darwin Atapuma (Colombia/Coldeportes) op 33s
8. Damiano Caruso (Italië/Cannondale) op 44s
9. Michael Schär (Zwitserland/BMC Racing) z.t.
10. George Bennett (Nieuw Zeeland/Radioshack-Leopard) z.t.

Volledige uitslag

Klassement na rit 2:
1. Lachlan Morton (Australië/Garmin-Sharp) in 7u31m22s
2. Mathias Frank (Zwitserland/BMC Racing) op 2s
3. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale) op 11s
4. Tejay Van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) z.t.
5. Lawson Craddock (Verenigde Staten/Bontrager) op 18s
6. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin-Sharpe) op 29s
7. Darwin Atapuma (Colombia/Coldeportes) op 35s
8. Damiano Caruso (Italië/Cannondale) op 41s
9. Christopher Baldwin (Verenigde Staten/Bissel) z.t.
10. Gregory Brenes (Costa Rica/Champion System) z.t.

Volledig klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.