Valkenburg huisvest eerste Wereldbeker mountainbike 2023
foto: RedBull
vrijdag 12 augustus 2022 om 14:33

Valkenburg huisvest eerste Wereldbeker mountainbike 2023

De UCI heeft de Wereldbeker-kalender 2023 voor het mountainbiken gepresenteerd. Opvallend: de eerste manche van het belangrijkste MTB-klassement is in Nederland. Valkenburg maakt haar debuut als toneel van de Wereldbeker. Het vervangt het Duitse Albstadt, dat niet terugkeert als Wereldbeker. Valkenburg is zelfs de opener van de olympische cross country-manches.

Een Wereldbeker in Nederland is een mooie opsteker voor de sport in eigen land. Mathieu van der Poel en Milan Vader waren tot dit jaar vaste klanten in de top-10 van de Wereldbekers. Bij de vrouwen geldt datzelfde voor Anne Tauber en Anne Terpstra. Sterker nog: die laatste boekte onlangs in Andorra nog een Wereldbeker-zege en gaat met nog één manche in het huidige seizoen te gaan, aan kop bij de vrouwen. Daarmee zou Terpstra geschiedenis schrijven; nog nooit won een Nederlandse de Wereldbeker.

Een weekend na de manche in Nederland, trekt het Wereldbeker-circus naar het vaste adres in Nové Město na Moravě (Tsjechië). In juni staan er vervolgens nog eens drie Wereldbekers op de rol in – eveneens bestaande manches – Lenzerheide (Zwitserland), Leogang (Oostenrijk) en Val di Sole (Italië). In augustus vervolgen de mountainbikers hun competitie na het WK in Glasgow (onderdeel van het Super WK) met een bezoek aan Vallnord in Andorra. Daarna volgt een manche in Frankrijk, al is de locatie nog niet bekend.

Terpstra wint in Vallnord – foto: RedBull

Franse locatie nog onbekend
Dat zouden verschillende plaatsen kunnen zijn. Méribel en La Bresse huisvestten in het verleden al Wereldbekers, net als Les Gets. Daar is over twee weken ook het WK mountainbike. Ook zou het kunnen dat Elancourt in 2023 deel uitmaakt van het Wereldbeker-programma. Dat is een heuvel ten westen van Parijs, waar in 2024 de Olympische Spelen zullen plaatsvinden. Op het parcours in Elancourt staan dan de cross country-wedstrijden op het programma. Vaak is er in aanloop naar de Spelen een Test Event, zoals ook in Tokio zo was.

Het mountainbike-seizoen komt volgend jaar pas begin oktober ten einde. Het Amerikaanse Snowshoe en Mont-Sainte-Anne in Canada houden dan de laatste twee manches. Ter vergelijking: Die beide manches vonden dit seizoen in respectievelijk eind juli en begin augustus plaats. Op 4 september organiseert Val di Sole de laatste manche van het huidige seizoen, een week na het WK in Les Gets. Wat ook opvallend is naast het ontbreken van Albstadt, is dat er geen Zuid-Amerikaanse Wereldbeker is. In Pétropolis (Brazilië) waren nog grote massa’s fans te zien.

In Pétropolis stond het in april rijendik – foto: RedBull

Wereldbeker-kalender mountainbiken 2023
flag-nl 05-05 > 07-05: Short Track & Cross Country (Valkenburg)
flag-cz 02-05 > 14-05: Short Track & Cross Country (Nové Město na Moravě)
flag-ch 09-06 > 11-06: Short Track & Cross Country (Lenzerheide)
flag-at 15-06 > 18-06: Short Track & Cross Country (Leogang)
flag-it 30-06 > 02-07: Short Track & Cross Country (Val di Sole)
flag-wc data n.n.b: WK mountainbike, Cross Country (Tweed Valley, Glentress (Schotland))
flag-ad 23-08 > 27-08: Short Track & Cross Country (Vallnord)
flag-fr 07-07 > 19-07: Short Track & Cross Country (locatie n.n.b.)
flag-us 28-09 > 01-10: Short Track & Cross Country (Snowshoe)
flag-ca 06-10 > 08-10: Short Track & Cross Country (Mont-Sainte-Anne)

Eurosport neemt werk RedBull over

De Wereldbekers mountainbiken zijn nu nog te zien bij RedBull TV, dat ook de organisatie van de Wereldbeker in handen heeft. De UCI koos er eerder dit jaar voor om de uitzendrechten te verkopen aan Eurosport. ESO Sports neemt nu de organisatie in handen. UCI-president David Lappartient vertelt in het persbericht dat hij samen met beide partijen de toekomst van het mountainbiken hoopt te hervormen. Zo is voor komend jaar de cross country-kalender geïntegreerd met de downhill- en enduro-disciplines. Alle Wereldbekers zijn dus vanaf 2023 live op Eurosport te zien.

foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Geef een reactie