Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik voor vierde keer
Foto: Sirotti
zondag 23 april 2017 om 16:50

Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik voor vierde keer

Alejandro Valverde heeft voor de vierde keer in zijn carrière Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar haalde in de slotkilometer zelf de weggesprongen Daniel Martin (Quick-Spel Floors) terug en versloeg hem daarna in de sprint. Martin werd wel tweede, voor Michal Kwiatkowski (Sky) en de verrassende Michael Matthews (Sunweb).

Van der Lijke in kopgroep
Na een emotionele minuut stilte voor de overleden Michele Scarponi was het Thomas De Gendt (Lotto Soudal) die vandaag voor de eerste aanval van de dag zorgde, maar de Belg slaagde er niet in om voorop te blijven. Een paar minuten later kregen acht anderen wél de vrijgeleide van het peloton. Opnieuw zat daar een renner van Roompot-Nederlandse Loterij bij. Ditmaal was Nick van der Lijke de afgevaardigde in de ontsnapping.

Van der Lijke had vooraan gezelschap van Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Anthony Perez, Stéphane Rossetto (Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Fabien Grellier (Direct Energie) en Aaron Gate (Aqua Blue Sport). Samen reden de acht naar een maximale voorsprong van ruim dertien minuten.

Aanval Gerrans
Op tachtig kilometer voor het einde verraste oud-winnaar Simon Gerrans (Orica-Scott) met een aanval. Hij kreeg Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale) met zich mee. Samen reden de twee een tijdje voor het peloton uit, maar het bleek al snel een kansloze onderneming. Het duo liet zich daarom terugzakken naar het peloton.

Het was vervolgens lang wachten voor de volgende aanvalspoging. Het tempo in het peloton lag dusdanig hoog dat niemand het wilde proberen. Dat kwam mede door de grote voorsprong van de vluchters. Op 45 kilometer van het einde was het verschil nog zes minuten, waardoor het peloton niet mocht stilvallen.

Even later kwam er dan toch een tegenaanval vanuit het peloton. De volgende zeven namen probeerden te anticiperen: Carlos Betancur (Movistar), Nathan Haas, Omar Fraile (Dimension Data), Alessandro De Marchi (BMC), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe) en Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors). Op de top van de Redoute werden zij echter weer gegrepen door een uitgedund peloton.

Schifting op Roche-aux-Faucons
Vooraan was ondertussen Perez weggesprongen op de Redoute. Hij had op twintig kilometer van het einde, aan de voet van de Roche-aux-Faucons, dertig seconden voorsprong op de achtervolgers en twee minuten op het peloton. Dat bleek echter lang niet voldoende. Op de Roche-aux-Faucons werd hij nota bene voorbijgereden door zijn eigen ploegmaat Rossetto.

In het peloton brak de finale ook definitief open op de Roche-aux-Faucons. Sergio Henao (Sky) was de eerste die probeerde weg te rijden, met Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in zijn wiel, maar zonder succes. Daarna volgden nog een aantal andere versnellingen. Uiteindelijk kregen acht renners een gat: Roman Kreuziger (Orica-Scott), Damiano Caruso (BMC), Sam Oomen (Sunweb), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Davide Villella, Michael Woods (Cannondale-Drapac) en Tim Wellens (Lotto Soudal) reden een tijdje vooruit, maar nog vóór de Saint-Nicolas wist het peloton – waar Sky op kop reed – de aansluiting te vinden.

Demarrage Formolo
Dat was echter tegen de zin van Tim Wellens. De Belg ging nog eens aan en maakte de sprong naar Rossetto. Deze twee begonnen met vijftien seconden voorsprong aan de Saint-Nicolas. De groep met favorieten zat echter binnen no time in hun wiel. Sergio Henao en Michael Albasini (Orica-Scott) probeerden vervolgens weg te springen, maar de rest kwam weer terug. Het was Davide Formolo (Cannondale-Drapac) die als eerste de top passeerde.

De Italiaan hield vervolgens knap stand. Hij lag ook bij het ingaan van slotkilometer nog voorop, met een kleine voorsprong op een groep van ruim twintig man. Op het omhooglopende stuk in Ans plaatste Daniel Martin een versnelling. Hij ging op en over Formolo, waarna enkel Valverde nog in zijn wiel wist te komen. De Spanjaard bleek vervolgens veruit de beste in de sprint. Valverde droeg zijn overwinning op aan de overleden Michele Scarponi.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
23 april 2017 16:51
Klasse van Valverde. Doet alles goed.
23 april 2017 16:51
Mooi, jammer genoeg TLJ niet zien aanvallen. Ik vind en aanval zonder resultaat mooier dan geen aanval en de 35e plaats
23 april 2017 16:51
Tsja
23 april 2017 16:52
Heel erg knap dit. Mooi om te zien dat je maar 1 kans hebt. Wellens, Formolo, etc. gaan allemaal dood.
23 april 2017 16:52
Veel sterker dan de rest.
23 april 2017 16:52
Koning van de Ardennen!
23 april 2017 16:53
Gaaaap. Het parcours van deze wedstrijd is nodig aan vernieuwing toe. Niks te doen aan Valverde.
23 april 2017 16:53
Duidelijk de strekste en de slimste. Dan Martin de best of the rest, net als afgelopen woensdag. Sterk optreden van Sunweb met Dumoulin en Matthews die 4e wordt.
23 april 2017 16:53
Heerlijk!! Fenomenaal, wat een timing heeft die Valverde!
23 april 2017 16:54
Toch nog een klein positief puntje voor TLJ: De Tier en Tolhoek gingen er pas op de Cote de Sinterklaas af, tja, tis niet beter. Wel een goede Dumoulin en uitstekende Oomen gezien.
23 april 2017 16:54
Alle respect voor Valverde.top!!
23 april 2017 16:55
Zeer sterk van Matthews
23 april 2017 16:55
Resumerend... Geen maat op Valverde, Nederlanders beter dan vooraf verwacht. Maar vooral, de kasseienklassiekers veel en veel mooier dit jaar.
23 april 2017 16:55
Mooie overwinning voor deze kanjer, die kan wachten tot 't laatste moment.
23 april 2017 16:55
Knap hoor. Maar toch ook een beetje suf. alles werd weer in de laatste paar km gespeeld. Amstel, Rvv en Roubaix waren mooier
23 april 2017 16:57
Jammer genoeg valt deze koers terug in de categorie AGR. Valverde duidelijk de sterkste en de beste planner.
23 april 2017 16:57
goeie knul die Alejandro, tof gereden, mooie emotie, zegebaar en ach toch ook de financiele geste
23 april 2017 16:57
Sterk hoor!
23 april 2017 16:57
Niks tegen Valverde te doen. Verdiend ook, de timing, de kracht, de explosiviteit. Hij wist precies wanneer hij moest gaan. El imbatido en La imbatida op 1.
23 april 2017 16:58
Vermakelijke finale! Cofidis mannen goed. Kreuziger heel sterk. Matthews een toekomstige winnaar van deze koers. Martin met een mooie aanval. Valverde duidelijk de beste.
23 april 2017 16:58
Ja ik bedoelde natuurlijk niet purito. Dat was in alle ontgoocheling.
23 april 2017 16:58
Tolhoek staat al verder dan ik had verwacht. Die zat toch in een mooie groep. Daar moet nog rek in zitten.
23 april 2017 16:59
Ongelovelijk wat is hij toch sterk. Draait echt een super seizoen zeg. Wat een winnaar.

Edit: hehehe ivanoviclover :D snap hem.
23 april 2017 17:00
Martin zal wel uitkijken naar het pensioen van Piti. Hoe vaak die hem al niet heeft geklopt.
23 april 2017 17:01
Giant geeft zijn strategie zelden prijs, Dumoulin in dienst van was een prachtige bliksem afleider. Tolhoek knap bij de eerste 40, neerlands hoop in bange dagen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.