Valverde zegeviert in tweede etappe Catalonië, Kelderman vijfde
dinsdag 24 maart 2015 om 17:20

Valverde zegeviert in tweede etappe Catalonië, Kelderman vijfde

Alejandro Valverde heeft de tweede etappe van de Volta Ciclista a Catalunya gewonnen. De renner van Movistar was in de straten van Olot de snelste in de massasprint. Zijn ploeggenoot José Joaquin Rojas werd tweede voor Martin Elmiger (IAM Cycling). Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) sprintte ook mee en werd vijfde.

Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) behield de leiding in het algemeen klassement.

Stamsnijder in de vroege vlucht
In tegenstelling tot gisteren reed er gelijk vanuit de start een groep renners weg. Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin) was één hen. Hij kreeg gelijk het gezelschap van Lluis Mas (Caja Rural) en Sam Bewley (Orica-GreenEDGE). Iets later sloot ook Tsgabu Grmay van Lampre-Merida aan.

Het peloton liet zich vandaag echter niet verrassen. Het verschil tussen het kwartet koplopers en de achtervolgende groep groeide snel naar een kleine vier minuten, maar toen vond CCC het genoeg. De ploeg van leider Maciej Paterski hield de vluchters op schootsafstand. Dit gebeurde alles in extreem slecht weer.

Hergroepering
Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil nog twee en een halve minuut, maar gestaag daalde de voorsprong. In de slotfase probeerde Mas weg te rijden bij zijn medevluchters, maar één voor één werden ze opgeslokt door het aanstormende peloton. Met nog vijftien kilometer te gaan was alles weer samen.

In de laatste kilometers lag het tempo enorm hoog, waardoor de mannen met wat meer inhoud zich beter konden handhaven voorin het peloton. Rojas leek naar de overwinning te sprinten, maar zijn ploeggenoot Valverde bleef hem nog voor.

Verscheidene renners verloren vandaag tijd. Daan Olivier moest ruim zes minuten toegeven op de ritwinnaar. Nick van der Lijke staakte de strijd onderweg. Rodolfo Torres en Ivan Santaromita kwamen niet aan de start.

Volta Ciclista a Catalunya (2.WT)
Uitslag rit 2: Mataró – Olot (191,8 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) in 5u02m49s
2. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) allen z.t.
3. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling)
4. flag-fr Jonathan Hivert (Bretagne Séché Environment)
5. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
6. flag-fr Julien Simon (Cofidis)
7. flag-es Eduard Prades (Caja Rural)
8. flag-pt Fabio Silvestre (Trek Factory Racing)
9. flag-ru Pavel Kochetkov (Katusha)
10. flag-it Davide Malacarne (Astana)
Volledige rituitslag

Klassement na rit 2:
1. flag-pl Maciej Paterski  (CCC Sprandi Polkowice) in 9u36m20s
2. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 4s
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 8s
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m40s
5. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) op 2m44s
6. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) op 2m46s
7. flag-nl Wout Poels (Sky) op 2m47s
8. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 2m48s
9. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 2m49s
10. flag-fr Julien Simon (Cofidis) op 2m50s
Volledig klassement

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
24 maart 2015 19:57
Videootje gezien van Degenkolb en kompanen, verkenning Cipressa en Podgio, allemaal lachende gezichten, budget is bijzaak, plezier en eenheid doorslaggevend.
24 maart 2015 20:43
@Ruben

Wereldtop in het geklopt worden. Niemand onthoudt tweede plaatsen tenzij je Poulidor heet.

Iemand met het talent van Valverde zou een grote ronde, monument of prestigieuze rittenkoers moeten winnen elk seizoen. Zoals Contador, Cancellara en vroeger Boonen (2004-2009)

In topsport telt enkel winnen voor mij.

Of een renner nu laatste of tweede wordt, het resultaat is hetzelfde.
24 maart 2015 21:06
@samus_aran
Valverde heeft vorig jaar 12(!) overwinningen geboekt en nog een dikke twintig podiumplaatsen. Dit is toch ongelooflijk voor een all-rounder. Vorig jaar heeft hij zelfs de World-Tour gewonnen, dat was gwn een beestig seizoen.
Dit seizoen herhaalt hij het gewoon.
24 maart 2015 21:10
@Samus Aran

Met topsport bedoel jij dan zeker een beetje Nintendoën?
Als je denk dat in topsport enkel winnen telt heb je niet echt veel kijk op het totaalplaatje. Het plaatje dat verder reikt dan je TV-scherm....
24 maart 2015 21:39
Waarom is Valverde ook alweer het hele jaar goed? Ohhh ja hij wordt 'gedwongen' zijn bloedwaarden constant hoog te houden met microdoseringen omdat het anders te veel schommelt tov voor zijn schorsing.
24 maart 2015 22:07
Valverde is de meest complete renner van de afgelopen 10 jaar. Grote rondes podium, etappezeges in hooggebergte, middelgebergte en punchetappes. Podium in zowat elke heuvelklassieker of het nou san sebastiaan is of LBL. Podium wk, wekelijkse rondes en hij wint sprints met een peloton van 100 man. Bijna het hele jaar goed en hij kleurt de wedstrijd. Soms blijft hij lang zitten, maar vaak genoeg valt hij ook aan en om nog wat aan toe te voegen. Ook een uitstekende daler.
24 maart 2015 22:11
De Waalse Pijl en de Clasica zijn gewoon mooie koersen om op je erelijst te hebben. Ik denk dat elke Nederlandse renner graag een van die twee koersen op zijn palmares wil hebben.

Valverde is een topcoureur. Enorme allrounder en absoluut toptalent. In kleinere koersen bovendien een animator, in de grotere koersen daarentegen erg afwachtend en maakt daarom nog wel eens een verkeerde keuze.

Bovendien is een monument winnen bijzonder lastig. Er zijn maar twee kansen voor een Valverde in één jaar. Ga er maar aan staan, een LBL of Lombardije winnen ten opzichte van mannen als Kwiatkowski, Gilbert, Purito, Dan Martin, Betancur en aanverwanten.

@sven
Het kleurenpallet die jij nu schetst, doet me eveneens sterk denken aan de Rodriguez in zijn topjaren. Behalve dan sprints winnen van een man of honderd ;)
24 maart 2015 22:45
Fantastisch dat we hier met zijn allen erkennen dat Valverde een geweldige wielrenner is. El Imbatido leidt niet voor niets de CQ en de PCS rankings. Hij lijkt voorlopig nog niet op zijn retour dus die gaat nog wel wat oogsten hoor.
24 maart 2015 22:47
Het type wielervolger dat alleen zeges in monumenten telt, zelfs San Sebastian en Waalse Pijl minacht... kan mij niet uitdagen tot een discussie op inhoud.
24 maart 2015 23:20
@Wim laat ik het dan eens proberen: Vraag Valverde naar Armstrong en hij vindt het nog steeds een kampioen. Vraag Valverde of hij ooit heeft valsgespeeld en hij zal antwoorden: 'Ik ben nog nooit betrapt, dus ik ben schoon.'
Ik ben er vrij zeker van dat Valverde micro-doseringen gebruikt als je naar zijn interviews over het onderwerp doping kijkt. Ik was vroeger een groot fan van Valverde. Toen hij opkwam in het Spaanse circuit (en hier nog nauwelijks bekend was) woonde ik in Spanje en ik hoopte oprecht datvhij Armstrong zo snel mogelijk van zijn troon zou stoten.
Als Valverde na 2007 berouw had getoond en er alles aan zou hebben gedaan om duidelijk afstand te nemen van doping, was ik zeker weer fan van hem geworden. Maar ik vind deze man nu het voorbeeld van hoe het niet moet en een belemmering voor een verbetering van de sport.
24 maart 2015 23:29
Nederland opzich hoeft zich echt geen zorgen te maken over het aantal WT punten.
Mollema, Terpstra & Boom alleen gaan extreem veel punten bij elkaar halen. Daar gaan we dan van uit.

Daarnaast Kelderman, Gesink, Dumoulin, Langeveld & Poels zijn toch ook ieder zeker voor minstens 50 WT punten. Verwacht dat er een paar daar ruim boven zullen komen.

Meevallers: Kruijswijk, Hofland, Tjallingi, Clement zulke renners kunnen ook punten binnen harken.

Over LottJumbo ja het klopt, ze hebben een kleine ploeg, maar hebben zeker nog toprenners die het gewoon waar kunnen maken. Daarnaast zijn er veel talenten.
Let maar op: Sep, Kelderman & Gesink gaan genoeg puntjes binnen halen voor Lotto J.

Renners als Tom van Asbroeck, Ten dam, Hofland & kruijswijk kunnen zeker in positieve zin verrassen. Let daarbij vooral op Paul Martens die in de klassiekers ver kan komen!
25 maart 2015 09:27
Spruch, dat ben ik 100% met je eens. Doet echter niet af aan het feit dat Valverde een verbluffend palmares heeft (is er waarschijnlijk debet aan). Zijn zienswijze is bedroevend maar de benen zijn prachtig.
25 maart 2015 09:44
Pantaniet: enig bewijs? nee?hou dan dit soort dingen voor je... of gooi ze in het doping roddel topic.
Respect voor valverde dat hij er keer op keer toch staat, ik vind het nu enkel jammer dat hij de overwinning niet aan zn ploeggenoot heeft gelaten.
25 maart 2015 11:42
Buiten zijn enorme aantal overwinningen om is Valverde een meester in het indelen van zijn seizoen. Hij kan daardoor in de voor hem belangrijkste koersen wereldtop zijn. Hij pikt her en der in de grote rondes vaak ook nog een trui mee wat zijn constant hoge niveau illustreert. Ook als hij lost dan blijft hij doorknokken en zie je hem vaak terugkomen. Hij heeft de hardheid en het is een afmaker daarom wint hij zoveel.Zoals Mart altijd zegt 'Hij kan 10 x dood gaan,je kan hem begraven en de dag erna kom je hem gewoon weer in de kalverstraat tegen' ;)

Valverde hoort bij de top 5 beste renners ter wereld.
25 maart 2015 16:35
@West

Haha, wat een zielig mannetje ben jij. Wat heeft mijn naam hier mee te maken? Omdat ik graag game sport ik niet?

Tuurlijk telt ekel winnen, ik ben ook nooit tevreden met een tweede plek in mijn sport (atletiek).

@Wim

Wat is er zo interessant aan een koers als Waalse Pijl? Er gebeurt nooit iets voor de sprint bergop. Ik zag genoeg Nederlanders Gilbert hier minachten hoewel hij de AGR won (wat ook niet genoeg is voor een renner als hem). En hoezo tellen enkel monumenten? Ik vernoem ook prestigieuze rittenkoersen, het WK en grote rondes. Selectief lezen.

Wel grappig hoe iedereen zo'n gedrogeerde renner als Valverde verdedigt. Of denk je dat die clean terug kwam?

Ik zie trouwens Valverde zelden aanvallen in grote koersen. Daar is hij vaak een wieltjesplekker. Heeft zo het WK al meermaals verloren, alsook Lombardije.

Dat Valverde één van de grootste talenten ooit is, heb ik trouwens nooit ontkent. Maakt hem geen leuke renner. En zijn erelijst komt niet in de buurt van Cancellara, Boonen, Contador, Bettini, Freire, Nibali, etc.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.