Van Aert tussen Kwiatkowski en Sagan: “Winnen zal super vreemd zijn”

Van Aert tussen Kwiatkowski en Sagan: “Winnen zal super vreemd zijn”

foto: LaPresse

vrijdag 2 maart 2018 om 18:44

Wout van Aert was op de persconferentie voorafgaand aan Strade Bianche een van de hoofdpersonen. De wereldkampioen veldrijden werd tussen tweevoudig winnaar Michal Kwiatkowski en wereldkampioen Peter Sagan in gezet. “Ik zit tussen twee geweldige renners die ik vijf minuten geleden voor het eerst ontmoette”, lachte Van Aert. Ook Elisa Longo Borghini was als laatste winnares bij de vrouwen aanwezig.

“Ik ben blij om hier aan de start te staan”, begon de kopman van Veranda’s Willems-Crélan, dat op het laatste moment een wildcard kreeg. “Het is de eerste keer dat ik de voorjaarsklassieker aandoe, dus het is een echte droom die uitkomt om deze koers te rijden. Mijn eerste wegwedstrijd afgelopen weekend ging aardig goed en ik hoop om morgen ook zo te presteren.”

Van Aert maakte in de Omloop Het Nieuwsblad een sterke indruk, door met de besten mee te gaan over de Muur van Geraardsbergen en deel uit te maken van de kopgroep waar de uiteindelijk winnaar uit wegsprong. Mede daarom werd hij uitgenodigd voor de persconferentie van de Toscaanse grindwedstrijd. “Het is een grote uitdaging om tegen Sagan en Kwiatkowski te rijden, maar het wordt ook moeilijk omdat ik een heel veldritseizoen afgewerkt heb.”

“De onverharde wegen van Strade Bianche passen goed bij mij, maar ik moet nog steeds hard trappen”, blikt Van Aert vooruit. “Winnen zal super vreemd zijn, het zou uit het niets komen. Ik ga het proberen en als ik een rol kan spelen in de finale, ga ik alles geven.”

foto: LaPresse

Peter Sagan: “Het is moeilijk in te schatten hoe het gaat”
Voor wereldkampioen Sagan is het zijn eerste Europese wedstrijd van het seizoen, na zijn avontuur in de Tour Down Under. “Ik weet niet wat morgen gaat gebeuren, maar ik niet dat het weer goed gaat worden”, voorspelt de wereldkampioen. “Ik heb getraind op hoogte, dus nu is het moeilijk in te schatten hoe het gaat. Ik heb waarschijnlijk nog een paar wedstrijden nodig en hopelijk word ik niet weer ziek zoals vorig jaar.”

Michal Kwiatkowski: “De condities zullen deze editie uniek maken”
Tweevoudig winnaar Kwiatkowski kan het record van Fabian Cancellara evenaren. “Ik ben blij om er weer te zijn als de winnaar van vorig jaar. Er is een klein beetje druk daarom, maar ik heb een geweldige winter gehad en al twee etappekoersen gedaan. Ik heb prachtig gekoerst in de Algarve en de laatste twee weken een mooie periode gehad richting deze Stade Bianche. Ik moet blij zijn, ook met het weer. De condities zullen deze editie uniek maken”, aldus de Pool van Sky.

Elisa Longo Borghini: “Ik ben nog niet op mijn best”
De enige vrouw op de persconferentie was Elisa Longo Borghini. De Italiaanse van Wiggle High5 herhaalde haar uitspraak van eerder deze week. “Ik ben nog niet op mijn best, maar het zou leuk zijn om weer een door RCS georganiseerde wedstrijd te winnen”, zegt ze. “Ik ben blij er te zijn, want ik won vorig jaar en het is een eer om weer over dezelfde wegen te koersen. Natuurlijk zal het weer een factor zijn. De temperatuur zal laag zijn voor ons om 9 uur ’s ochtends en er zijn veel sterke ploegen hier.”


De wedstrijden voor mannen en vrouwen zullen morgen op WielerFlits te volgen zijn middels een Volg Hier.

Dit artikel delen:

62 Reacties

ikbenprocycling 2 maart 2018 om 20:04

De meeste pure wegwielrenners zouden in een cyclocross al in ronde 2 als hopeloze kneuzen gelapd worden door van Aert. Hij heeft de motor en alle cycling skills en kennelijk zit het goed met de ambitie en het zelfvertrouwen. Zonder pech kan hij tot in de laatste finale voorin meerijden en het in potentie ook winnend afmaken. Op dit moment bij zijn sb debuut zijn zijn buurmannen op de foto echter logischer winnaars.

De Brigadier 2 maart 2018 om 20:08

Zit zo te lezen en vraag me de hele tijd af waarom men zo graag Nibali op de persconferentie wil zien. Was alweer vergeten dat dat Limburgse knulletje vorig jaar de Giro won.

Gelet op het weer kan Van Aert best eens ver gaan geraken. Dumoulin, normaliter veel sterker natuurlijk, zou best wel eens met de handrem op kunnen koersen (“Geen hoofddoel, geen risico’s!”). De organisatie moet verder oppassen zo’n baggeraar als protagonist neer te zetten. Het imago moet een slopende koers binnen de wegsport zijn, geen freakshow voor specialisten.

Sagan lethargisch als altijd maar het wordt voor de Slowaakse (idd verre van) Dik (staande) Trom stillaan tijd aan een echt deftig (non-WK) palmares te gaan werken. Het niveau Freire ontstijgen en richting Boonen / Cancellara / Bettini. Of blijft hij liever geregeld verliezen wat hem geliefder en publicitair gunstiger houdt?

TeamNL 2 maart 2018 om 20:10

Wat een aandacht voor iemand die bijna heel de winter geklopt werd.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 20:13

@ Baik-Baik en Frits des Jeux
Gaan jullie blijven wenen omdat Van Aert meer aandacht krijgt dan Dumoulin? Het is schitterend dat de wereldkampioen vol in de spotlights komt te staan voor deze wedstrijd. Morgen is het ten slotte bijna een veldrit met dat weer. Om nu elke keer te janken als Van Aert aandacht krijgt is bijna kinderlijk. Wees blij dat er Van Aert voor een frisse wind zorgt en dat we eens iets anders horen dan al die voorgekauwde kost. Als VdP her had gezeten waren de reacties hier waarschijnlijk wel anders geweest… Zielig

Frits des Jeux 2 maart 2018 om 20:25

@Dirty nee hoor. Mij interesseert de hele cross niet. Het is voor mij een sport die ik een stuk lager aansla dan het wegwielrennen. De top is zo smal en ook de gasten die vanuit het veldrijden doorstromen zijn meestal op de weg subtop. Dat geeft niet, maar daarom erger ik mij aan de hype. Als Van der Poel hier had gezeten had ik hetzelfde gezegd.

Lello 2 maart 2018 om 20:31

Ik ben supporter van Wout maar ik denk dat het vooral een leuke ervaring zal worden eens te kunnen proeven van een echte klassieker maar ik denk als Sagan of Kwiatkowski,Stybar of Moscon echt gaan doortrekken dat het toch te snel zal gaan

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 20:37

@Frits des Jeux
Jammer dat je zo in hokjes denkt. Het is toch bewonderenswaardig dat een veldrijder dit probeert net zoals VdP zich toelegt op een olympische medaille in het mtb. Niet meer dan normaal dat de pers hier aandacht aan schenkt… Ik lees hier dat hij een nobody is, een nobody gaat vorig weekend niet met de wereldtoppers over de muur…Een beetje appreciatie en respect is wel op zijn plaats.

RRobson 2 maart 2018 om 20:41

Is natuurlijk wel even slikken voor de forumgangers die zowat een ganse winter hebben liggen toeteren dat het veldrijden niet meer is dan wat modderploeteren rond de Vlaamse kerktorens, waarbij de Vlaamse amateurs dan ook nog eens gedegradeerd worden door een Nederlandse diamant.

Blijkt dat de organisatoren van de Strade, op dit forum vaak (terecht) bestempeld als één van de mooiste eendagskoersen ter wereld, één van de Vlaamse amateurs als een grote blikvanger in hun prachtige koers beschouwen.

Dat dit dan ook nog eens de Vlaamse amateur is die drie keer op rij de wereldtitel veldrijden gestolen heeft van de Nederlandse diamant, is begrijpelijkerwijze zeer moeilijk te plaatsen.

Komt tot overmaat van ramp ook nog bij dat men hier in alle nijd en afgunst de illusie in het leven roept dat die andere Nederlandse lieveling (die jongen die heel hard kan tijdrijden en aan een stevig gelijkmatig tempo een col kan oprijden, net de eigenschappen van al die vorige winnaars van de Strade) door die Vlaamse amateur niet op de persconferentie mag aantreden. Dat maakt het wel helemaal zuur zeg. Of lachwekkend, als je het mij vraagt.

Wat Woutje betreft: mooi om te lezen hoe hij onder de indruk is van Kwiat en Sagan, dit is natuurlijk ook wat anders dan dat Matje altijd. En na de Omloop durf ik niet meer met zekerheid beweren dat deze twee wereldtoppers morgen niet opeens gaan denken: ‘ligt die Vlaamse modder-amateur er nu NOG niet af?’

Romāns Vainšteins 2 maart 2018 om 20:47

Hengelen naar respect is zowel zin- als respectloos, appreciatie is puur persoonlijk en niet af te dwingen. Daarnaast is het ook nog eens dat zij die Hollandersch dwarsch zaten hiero op ietsie tot ruim bovengemiddeld meer hoon, sarcasme en insinuatie mogen rekenen. Check dat giro-volgtopic nog maar eens waar Dumoulin achter in het peloton zat te lummelen.

teunster 2 maart 2018 om 20:51

@FdJ cyclocross lager aanslaan dan wegwielrennen, ok daar kan ik inkomen.
Toch zien we dat WvA en VDP veel profs eruit laten zien als krabbelaars. Dus die top in de cyclocross is ook echte top. En dat zien we ook wel gedurende het seizoen want er is nooit ook maar serieus iemand die die twee kan volgen.
We hebben nu de Omloop als referentie, de vraag is wat die waard is. De wegprofs zijn net wakker, moeten nog naar de top toegroeien en daartussen leek WvA zich meer dan prima te houden.
Morgen een koers en vooral omstandigheden op zijn lijf geschreven. Daarna weten we misschien meer. Maar net zo goed kan hij nu een koudje vatten of morgen op een beslissend moment lek rijden en dan is het qua resultaat niets maar ook dat zegt dan weer weinig.
Waar ik naar toe wil: laat die jongen lekker een beetje pierenwaaien en oordeel over hem over een heel seizoen.
En dat hij hier nu tussen Sagan en Kwiat zit.. potsierlijk en als hij Nederlander was dan zou ik mn ogen uit mn kop schamen (ja ook als het VDP was) qua hype. Maar ja, hij wordt ook maar gewoon gevraagd dus je kan het hem niet kwalijk nemen.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 20:55

Hengelen naar respect is niet respectloos. Ga eens op een fiets zitten in weer en wind en geef het beste van jezelf. Dan praten we nog eens over respect…

Romāns Vainšteins 2 maart 2018 om 21:00

Gast, ik rij in alle omstandigheden maar laten we nou niet doen of wielrennen een hoger doel dient dan jezelf vermaken of vermaakt worden door anderen die het voor je doen. Met kwijl op de muil in tranen in je ogen met een noordoosterhagelwindkracht 4 je het schompus stampen, wow, respect hey.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 21:07

Volgens mij wil je het niet begrijpen…Ik kijk alvast weer uit naar de hoogstaande eerste hoerareacties als Van Aert morgen lost. Wielerflits is een topsite alleen jammer van dat forum (soms)…

Djoop 2 maart 2018 om 21:21

Of respect en appreciatie op zijn plaats is, in het bijzonder voor één bepaalde renner, is zo subjectief als de nete. Prima om je mening te geven, maar probeer em niet aan anderen op te dringen – dat is kansloos.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 21:31

Appreciatie en respect zijn totaal verschillende dingen. Appreciatie is subjectief, respect moet je hebben voor de eerste tot de laatste van het peleton.

Romāns Vainšteins 2 maart 2018 om 21:40

Nee.

Ikzelf vind de termen ‘pelotonvulling’ en ‘net-niet renner’ ook ietwat achterlijk maar waar ligt dan de grens ? Op goede dagen ga ik er ook wel eens voorbij die duidelijk betere shit hebben en harder lijden, op slechte wel eens voorbijgezoefd door een niet-ademende dikbilkoe op duidelijk mindere shit, wie verdient wanneer het respect ?

Djoop 2 maart 2018 om 21:41

VPRO jeugd; ik moet helemaal niks. Ik heb wel enige mate van bewondering voor het stelletje mafkezen. Je zal het ermee moeten doen.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 21:45

Ik spreek over profrenners die helemaal voor hun sport leven en er een Spartaans regime op nahouden. Ik kan je een hoop sporten opnoemen waar dat niet vanzelfsprekend is. Nu ga ik stoppen met de moraalridder hier uit te hangen.

vanSpringel 2 maart 2018 om 21:50

Winnen ? Peter Winnen rijdt al even geen wedstrijden meer.

Dirty Derrick 2 maart 2018 om 21:51

@Djoop
Je bent dan ook een rebel, echt rock ’n roll!

VDB44 2 maart 2018 om 21:57

Al dat drama hier steeds. Als morgen de wereldkampioen van de Indycar start in de Formule 1, ook al is het maar bij een flutteam, dan krijgt die ook aandacht op een persconferentie ook al rijden er 10 wagens rond die normaal sneller zijn.

Djoop 2 maart 2018 om 22:24

Die was onder de gordel DD!! Beetje respect en appreciatie graag :P

G99prblms 2 maart 2018 om 22:29

Met deze twee gaat hij geen leuke dag hebben morgen..

MDKIDW 2 maart 2018 om 22:59

Greg gaat dit keer winnen

horsm 2 maart 2018 om 23:21

*zucht* stond matthieu hier maar…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.