Van Aert wint in Gavere na pech Van der Poel en Aerts
Foto: Orange Pictures
zondag 12 november 2017 om 15:58

Van Aert wint in Gavere na pech Van der Poel en Aerts

Wout van Aert heeft de Superprestigecross in Gavere gewonnen na een vreemd slot. Mathieu van der Poel en Toon Aerts kregen af te rekenen met materiaalpech, en dus was Van Aert de lachende derde.

Voor Van Aert, net terug van een tweeweekse stage in het Italiaanse Lucca, was het vandaag pas zijn eerste cross sinds de Koppenberg. Echt veel tijd om in zijn ritme te komen leek de wereldkampioen toch niet nodig te hebben. Van Aert ging erg voortvarend van start, op een omloop die hem op papier uitstekend zou moeten liggen. We kregen in Gavere immers te maken met de eerste moddercross van het seizoen, waar ook het nodige loopwerk bij te pas kwam. Van der Poel was iets voorzichtiger gestart.

Van der Poel soleert
Halverwege de eerste ronde ging Van der Poel naar de leiding. Het tempo ging duidelijk de hoogte in, alleen wereldkampioen Wout van Aert kon zijn wagonnetje aanhaken. Toon Aerts en Lars van der Haar, de twee grootste belagers van Van der Poel in de Koppenbergcross en het Europees kampioenschap, hadden hun start volledig gemist en keken na een ronde al op een achterstand van een halve minuut aan.

In de tweede ronde reed Van Aert zich vast in de modder en stapelde hij een paar foutjes kort na elkaar op. Van der Poel, voor het eerst aan de start in zijn witte Europese kampioenstrui, kon zo in geen tijd een mooie voorsprong uitbouwen op de wereldkampioen.

Pech Aerts en Van der Poel
Opvallend: de winnaar van de Jaarmarktcross gisteren, Toon Aerts, kwam na een moeilijke start steeds beter in zijn ritme. Aerts reed snellere rondetijden dan Van Aert en zelfs Van der Poel, en ging in ronde drie op en over de wereldkampioen. Aerts ging vervolgens ook op zoek naar de eenzame leider, kwam terug tot op 15 seconden, maar kreeg dan af te rekenen met twee lekke banden en een valpartij. De onfortuinlijke Aerts verloor in een korte tijd bijna een minuut en mocht de overwinning dus vergeten.

Een kwartier voor het einde was Van Aert plots weer de eerste achtervolger op Van der Poel, op een achterstand van een dikke halve minuut. Niets leek de kersvers Europees kampioen dus nog van de zege te kunnen houden, tot ook hij bij het ingaan van de slotronde een dubbele lekke band had. Tot overmaat van ramp stond Van der Poel ook nog eens een tijdje stil met problemen met zijn versnellingsapparaat.

Van Aert zag het graag gebeuren en kon zo onverwachts toch aanknopen met de zege. De wereldkampioen neemt ook de leidersplaats in de Superprestige over van zijn Nederlandse concurrent.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 4: Gavere

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 53s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) op 1m16s
4. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) op 1m21s
5. flag-be Tom Meeusen (Beobank-Corendon) op 1m31s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 1m35s
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) op 1m59s
8. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)-op 2m49s
9. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 3m09s
10. flag-be Vincent Baestaens (Elite zonder contract) op 3m27s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
12 november 2017 16:58
Wat een baas die Van Aert. Constant quality-time met het vrouwtje, geld binnenhalen met een hoop randactiviteiten en toch wedstrijden winnen. Pijnlijk voor de anderen die 24 uur op 24, 7 dagen op 7 trainen en het met ereplaatsen moeten doen.
12 november 2017 16:58
Van Aert wint de koers, maar verliest terrein.

Van der Poel is het hele seizoen al te sterk voor 'm, maar de laatste koersen is ook Aerts beter. Toch blijf ik veel waardering hebben voor de mentale veerkracht van Van Aert.
12 november 2017 17:09
@wf
Probleem in Vlaanderen als BV is dat je ongemerkt geen wind kan laten waar Mathieu geen last heeft van al die persmuskieten, rust na het trainen ipv die standaard oerdomme interviews.
Stage kan ook in de Ardennen maar Luca klinkt veel leuker natuurlijk maar gepland?, kom nou toch.
12 november 2017 17:15
Ik snap de rancune bij de mvdp fans niet zo goed vandaag. Mvdp wint tot nu toe alles, mist nu 1 cross en direct is van Aert de zwarte Piet? Dat lijkt mij (naast een foutieve oorzaak-gevolg redenering) nogal veel zeggen over het calimero gevoel van een aantal mvdp fans hier. Misgunnen/misplaatste reacties zegt meer over jezelf dan over anderen.
Fijn voor van Aert dat hij hier die broodnodige positieve uitslag te pakken heeft direct na zijn seizoensonderbreking, dit maakt de strijd alleen maar interessanter voor de rest van het seizoen. Mvdp zal er wel weer staan in de volgende cross.
12 november 2017 17:20
Materiaalpech en valpartijen horen er nu eenmaal bij. En zonder pech zat Aerts mee vooraan. Leek mij net als gisteren de beste.
12 november 2017 17:24
@schipperaar
Als je denkt dat zijn stages niet gepland waren, schrik dan niet als hij begin december en begin januari opnieuw onverwacht op stage gaat.
12 november 2017 17:34
De cross in Gaverre bevestigt wat we al op de Koppenberg zagen, vd Poel is buiten categorie en van Aert kan alleen VDP verslaan als deze pech heeft of ziek is. Ook Aerst lijkt op dit moment net wat sterker dan van Aert.
Pech een val of lek hoort bij het veldrijden, zo kan van Aert (zie WK) ook tot winst komen.
12 november 2017 17:37
@mvdh
Die stages zijn puur voor de pers, een beetje sportman gaat anoniem en vijf dagen stage slaat nergens op, het weer was prima in Belgie, wellicht beter dan nat Italie, tijdverspilling dus, jetlek etc...
12 november 2017 17:43
Bizar hoe sommige hier wedstrijden beleven. Vreugde tonen als je wedstrijd wint lijkt me heel begrijpelijk. Als je letterlijk naast een lekke band van vdp staat te juichen is het anders. Maar het is nog veel gênanter voor publiek en wedstrijd organisatie als iedereen alleen negatief doet.
Ga je schamen als je in het juichen van een winnaar allerlei negatieve gedachten over tegenstanders leest.
12 november 2017 17:52
Degene die twijfels uiten over een stage midden in seizoen: dat is al jaren volstrekt normaal in de cross. Sterker nog de kalender is erop aangepast en het is elk jaar zelfde periode.
Over de locatie: dat het deze week in vlaanderen of ardennen ok weer was is niet zo relevant. Ze plannen dit half jaar geleden en je hebt in het zuiden veel vaker ok weer.
12 november 2017 17:53
Net zoals de wereldtitel deze overwinning, hem niet waardig
12 november 2017 18:05
@mwieler
Benieuwd naar vdp zijn stages, klinkt interessant maar volstrekt nutteloos en zeker met een week regen, improviseren heet dat.
12 november 2017 18:16
Beste in koers helaas niet gewonnen, maar goed, Aerts had gisteren al gewonnen.
12 november 2017 19:02
Die haat richting Van Aert van MvdP fans begint enge vormen aan te nemen. Hij mag niet winnen niet juichen niet praten geen stage doen etc. etc. Had in de remmen moeten knijpen vandaag natuurlijk. Beetje voetbal niveau dit.
12 november 2017 19:15
Helemaal eens Poeske, Van Aert meer dan verdiende winnaar vandaag. Geeft zijn trui glans op deze manier. Chapeau voor Wout.
12 november 2017 19:21
v. Aert's materiaal is heel gebleven en dat is vaak geen toeval.
Verdiende winnaar derhalve!
12 november 2017 19:30
Mathieu leek me net als op de Koppenberg weer te diep te gaan. Ze gaan die jongen toch een beetje moeten intomen. Als die regelmatig tot het gaatje gaat rijden is dat niet goed naar zijn toekomst toe. Van Aert wint door pech van anderen, het zij zo, het zal hem toch deugd doen. Dat is nu eenmaal cross, al chance! Geen wegtoestanden met wachten op de leider (toch als het een grote naam is) hier.
12 november 2017 19:45
Een mens zou bijna willen dat WVA opnieuw wereldkampioen wordt, alleen maar omwille van die haters hier.
12 november 2017 19:57
Niks haat, niemand die het Wout misgunt en Drikkes zoals Mathieu na de Koppenberg zei dat zo'n inspanning niet averechts werkt voor hem, gelukkig kent ie zijn lichaam beter dan het leger deskundigen hier.
12 november 2017 20:15
Leuke opsteker voor Wout. En gelukkig niet opeens wonderbenen. Gefeliciteerd.
12 november 2017 21:01
@Romāns Vainšteins
Ik ben het met je eens dat je pech kunt afdwingen. Als je iemand onder druk zet bijvoorbeeld. Je kunt dan dingen doen die pech veroorzaken. Maar het geval Mathieu van der Poel vanmiddag had daar niets mee te maken.
Wout van Aert werd er gewoon afgereden. Op zich niets mis mee, maar ga me niet vertellen dat hij dit heeft afgedwongen.
Gelukkig vond Van Aert zelf ook dat hij niet de beste was.
t Ja, soms wint ook niet altijd de beste in het veldrijden.
12 november 2017 21:03
Luky wout !!!
12 november 2017 21:05
ach wellicht gaan de belgen het dan ook weer in zijn geheel uitzenden,want veel te lachen is er voor hun niet de laatste tijd.
pech hoort erbij helaas en dus een terechte winnaar,maar wie de meester is zullen de deelnemers nu zo langzamerhand ook wel weten
12 november 2017 21:17
@RV haha. Leuk. Geslaagde grap!
12 november 2017 21:32
Soms ben je zelf de oorzaak van je pech, soms steekt er iemand zijn voet in je voorwiel, soms loopt je tube leeg. Als je daar niet mee om kan, moet je niet naar veldrijden kijken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.