Van Aert wint in Gavere na pech Van der Poel en Aerts
Foto: Orange Pictures
zondag 12 november 2017 om 15:58

Van Aert wint in Gavere na pech Van der Poel en Aerts

Wout van Aert heeft de Superprestigecross in Gavere gewonnen na een vreemd slot. Mathieu van der Poel en Toon Aerts kregen af te rekenen met materiaalpech, en dus was Van Aert de lachende derde.

Voor Van Aert, net terug van een tweeweekse stage in het Italiaanse Lucca, was het vandaag pas zijn eerste cross sinds de Koppenberg. Echt veel tijd om in zijn ritme te komen leek de wereldkampioen toch niet nodig te hebben. Van Aert ging erg voortvarend van start, op een omloop die hem op papier uitstekend zou moeten liggen. We kregen in Gavere immers te maken met de eerste moddercross van het seizoen, waar ook het nodige loopwerk bij te pas kwam. Van der Poel was iets voorzichtiger gestart.

Van der Poel soleert
Halverwege de eerste ronde ging Van der Poel naar de leiding. Het tempo ging duidelijk de hoogte in, alleen wereldkampioen Wout van Aert kon zijn wagonnetje aanhaken. Toon Aerts en Lars van der Haar, de twee grootste belagers van Van der Poel in de Koppenbergcross en het Europees kampioenschap, hadden hun start volledig gemist en keken na een ronde al op een achterstand van een halve minuut aan.

In de tweede ronde reed Van Aert zich vast in de modder en stapelde hij een paar foutjes kort na elkaar op. Van der Poel, voor het eerst aan de start in zijn witte Europese kampioenstrui, kon zo in geen tijd een mooie voorsprong uitbouwen op de wereldkampioen.

Pech Aerts en Van der Poel
Opvallend: de winnaar van de Jaarmarktcross gisteren, Toon Aerts, kwam na een moeilijke start steeds beter in zijn ritme. Aerts reed snellere rondetijden dan Van Aert en zelfs Van der Poel, en ging in ronde drie op en over de wereldkampioen. Aerts ging vervolgens ook op zoek naar de eenzame leider, kwam terug tot op 15 seconden, maar kreeg dan af te rekenen met twee lekke banden en een valpartij. De onfortuinlijke Aerts verloor in een korte tijd bijna een minuut en mocht de overwinning dus vergeten.

Een kwartier voor het einde was Van Aert plots weer de eerste achtervolger op Van der Poel, op een achterstand van een dikke halve minuut. Niets leek de kersvers Europees kampioen dus nog van de zege te kunnen houden, tot ook hij bij het ingaan van de slotronde een dubbele lekke band had. Tot overmaat van ramp stond Van der Poel ook nog eens een tijdje stil met problemen met zijn versnellingsapparaat.

Van Aert zag het graag gebeuren en kon zo onverwachts toch aanknopen met de zege. De wereldkampioen neemt ook de leidersplaats in de Superprestige over van zijn Nederlandse concurrent.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 4: Gavere

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 53s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) op 1m16s
4. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) op 1m21s
5. flag-be Tom Meeusen (Beobank-Corendon) op 1m31s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 1m35s
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) op 1m59s
8. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)-op 2m49s
9. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 3m09s
10. flag-be Vincent Baestaens (Elite zonder contract) op 3m27s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
12 november 2017 23:28
@Jan Blokland
Het heeft geen zin om te reageren op RV's onzinverhalen. Hij stookt liever dan dat hij met reële argumenten komt. De koning van de one-liners .....
12 november 2017 23:42
Van Aert reed gewoon op zijn niveau van voorheen.
VdP weer veruit de sterkste. Zowel WVA, TA, VdP zijn ten gronde gegaan. Dan heb je geluk of pech dat je materiaal een tik krijgt.
Of de banden van WVA beter waren vandaag? Ik denk dat ze nu met gelijke wapens rondreden. Brute pech...er zitten heel wat stenen in de ondergrond daar in Gavere.

Obv de koers zou het VdP, Aerts, Van Aert moeten zijn. Dat zegegebaar mocht inderdaad wat minder, al geeft hij nadien aan dat hij niet de sterkste was.

Voor de rest veel trollen hier of mensen die niet gekeken hebben.
13 november 2017 00:06
De domste reactie dit sezoen komt van RV.
Misschien heeft de redactie ook zoiets als een koude douche bij Radar?
13 november 2017 08:25
lol, RV die geen reet om veldrennen geeft en voor de lol de zaak op scherp zet en iedereen die daar in tuint. :p
13 november 2017 08:37
Belangrijkste vraag: Wie heeft de paaltjes geklopt?

Ja Mathieu was de sterkste al was hij nog niet klaar met Toon had die niet lek gereden. En als je zelf op je smikkel gaat liggen kan je het ook niet helemaal als pech gaan verkopen.
13 november 2017 10:06
Tom Meeusen komt ook langzaam weer bovendrijven!
13 november 2017 10:23
Wat gaat het worden, een pyrrusoverwinning voor Wout of een echt belangrijke? We zullen het weten als het Superprestige-klassement beslist wordt. Vooralsnog lijken de nummer 2 en 3 de morele winnaars, zonder pech geen enkel probleem met Woutje die er een stage op heeft zitten.
13 november 2017 10:58
Ik denk niet dat van Aert veel vertrouwen getankt heeft ondanks zijn "overwinning"!
13 november 2017 16:56
Aerts maakt meer indruk op de zwaardere parcoursen nu dan Van Aert eerlijk gezegd... En die jongen wordt geacht een mega motor te hebben.
13 november 2017 21:18
VD Poel is uitgesproken de beste. Fysisch, technisch. Maar hij neemt ook vaak onnodige risico's. De lekke band van VD Poel kan je nog enigszins catalogiseren als pech. Alhoewel. Het was een dubbele lekke band, bijna steeds het gevolg van een foute en wilde trajectkeuze. Verder verwijs ik naar het WK van Luxemburg, waar Van Aert het best zijn materiaal spaarde en zo naar de overwinning reed.
De kettingproblemen nadien hadden zeker niets met pech te maken. VD Poel viel gewoon in een greppel, haalde zijn knie open en beschadigde zijn derailleur. Hij werd dus enkel door zichzelf geklopt en niet door pech. Van Aert had de verdienste steeds te blijven fietsen en lopen, ook al wist hij zich geklopt. Een eigenschap die VDPoel dan weer niet heeft. Als hij niet meer kan winnen, laat hij het lopen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.