Van Aert zegeviert solo in Boom, Van der Poel redt klassement na val
zaterdag 21 oktober 2017 om 16:05

Van Aert zegeviert solo in Boom, Van der Poel redt klassement na val

Wout van Aert heeft in Boom zijn eerste klassementscross van het seizoen gewonnen. De wereldkampioen won na een lange solo. Laurens Sweeck en Lars van der Haar mochten mee het podium op. Vooraf werd er reikhalzend uitgekeken naar een titanenstrijd tussen Van Aert en Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen kwam in het begin van de koers echter ten val, en was op een langdurige achtervolging aangewezen. Zijn knappe remonte leverde hem uiteindelijk nog een vierde plaats in de daguitslag op, waarmee hij de meubelen wist te redden met het oog op het klassement.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van Aert, Van der Poel en Pauwels nemen de kopstart
Onder prettig herfstweer namen Van der Poel en Van Aert traditioneel een vliegende start. Kevin Pauwels – in de laatste crossen wat op de dool – wist beide matadoren in de eerste twee rondes uitstekend weerwerk te bieden. De drie koplopers wisten een bonus van een tiental seconden te vergaren op een achtervolgende groep met onder meer Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Door het snelle parcours in Boom werden fikse stroomstoten afgewisseld met momenten van twijfel. Hierdoor wisten zeven renners vooraan weer aan te sluiten, waardoor na een kwartier koers zich een kopgroep van tien renners formeerde. De outsiders – met Jens Adams voorop – namen hierop het initiatief. Van der Poel en Van Aert besloten om de koers vanop de tweede rij te aanschouwen.

Van der Poel hard onderuit, Van Aert ruikt kans
De koers leek in een wat rustige middenfase te belanden, tot het moment dat Van der Poel hard onderuit ging in een bocht. De Nederlandse kampioen greep grimassend naar zijn schouder, en had moeite om weer op gang te komen. Het Nederlandse lot bleek überhaupt niet gunstig gezind: Van der Haar ging in een zandbak eveneens onderuit.

Van Aert voelde vervolgens zijn moment gekomen om de koers in handen te nemen. Het door het wereldkampioen ontwikkelde tempo bleek te machtig voor zijn overgebleven medevluchters. Quinten Hermans was de laatste die overboord ging. Van der Poel kwam bij het ingaan van de vierde ronde als vijftiende door, op ruim veertig seconden van leider Van Aert.

Van der Poel met een verwoede inhaaljacht, Van Aert superieur naar winst
Na Hermans als laatste overboord te hebben gegooid, reed Van Aert seconde na seconde weg van zijn inmiddels eerste achtervolger Sweeck. Van der Poel was in de achtergrond weer in gang geschoten, en reed vergelijkbare rondetijden als Van Aert. De Nederlander had zich na goed vijfendertig minuten al opgewerkt naar plek zes, op minder dan veertig seconden van zijn grote rivaal.

Waar Van Aert vooraan de controle genoot, was Van der Poel bezig aan een verwoede achtervolging. Met het ingaan van de slotronde kon hij zelfs het podium ruiken. De pechduivel bleek echter nog altijd mee te rijden, want net toen hij leek aan te sluiten bij het groepje dat streed voor de plaats drie kreeg Van der Poel af te rekenen met kettingproblemen. Hij kon zijn weg echter redelijk snel weer vervolgen.

Bij het ingaan van de slotronde viel Van der Poel Hermans op de nek, maar zag Van der Haar in de verte het hazenpad kiezen voor de resterende podiumplaats. Van Aert had hier allemaal weinig boodschap aan, en kon uitgebreid het zegesaluut brengen. Sweeck en Van der Haar strandden op de resterende podiumplaatsen. Van der Poel wist in extremis Jens Adams nog in te rekenen, om knap als vierde te eindigen.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 3: Boom

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Kevin Pauwels ((Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
10. flag-cz Michael Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

Kaptheijns blijft heersen in de Superprestige 
Bij de vrouwen was het Annemarie Worst die een blitzstart nam. De Nederlandse reed gedurende de eerste wedstrijdhelft een tiental seconden uit voor het drietal Maud Kaptheijns (de leidster in de stand), wereldkampioene Sanne Cant en Ellen van Loy. Na goed twintig minuten koers werd Worst echter opgeslokt door de drie achtervolgsters, en kregen we een spannende strijd met vier.

Het waren vooral Kaptheijns en Cant die elkaar in de slotronde bestookten om de koppositie. Door de verscheidene stroomstoten moesten Worst en Van Loy passen. Uiteindelijk moest een sprint de winnaar aanwijzen, en het was Kaptheijns die over de snelste benen bleek te beschikken. Achter een geslagen Cant reed Worst naar de laatste podiumstek.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
21 oktober 2017 16:08
Is pechdag een terechte omschrijving? Wat Mathieu tegenkomt is toch (mede) het gevolg van zijn agressieve rijstijl.

Indrukwekkende inhaalrace desalniettemin. Van Aert eigenlijk gewoon 'best of the rest', niks meer en niks minder.
21 oktober 2017 16:09
@Xistnc

Het moment waarop hij viel was op een rustiger deel van de cross. Zat denk ik gewoon even te "relaxen" .
21 oktober 2017 16:11
Ik denk niet dat Van Aert had gewonnen zonder de valpartij van Mvp, maar op je fiets blijven zitten hoort ook bij je vak. Daarom verdiende overwinning.
21 oktober 2017 16:11
Beelden: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171021_03145340
21 oktober 2017 16:13
Alsnog geen echt duel gezien. Morgen revenche?
21 oktober 2017 16:15
@flashke
Au! Te scherp ingestuurd.
21 oktober 2017 16:20
Benieuwd of iemand die zegereeks van Wout van Aert nog kan doorbreken. Hij is helemaal los!
21 oktober 2017 16:27
Van Aert mag terecht content zijn. Afgetekende overwinning. Gaat zijn heerschappij dan nu echt beginnen?
21 oktober 2017 16:39
@flashke
Vol die punten in zijn ribben... Auw.
Al bekend of hij letsel heeft?
21 oktober 2017 16:39
@Javier
Nee
21 oktober 2017 17:22
Puur op karakter de pijn verbijtend en nog zo dicht komen, benieuwd of ie morgen start.
21 oktober 2017 17:33
Onverklaarbaar lompe actie eigenlijk van Mathieu. Daar was ie vandaag al meer dan 5 keer langsgereden (met de verkenning erbij) en de wedstrijd ligt toch een beetje 'stil' op dat moment.

Jammer, want Van Aert gaf toch de indruk het heel spannend te kunnen gaan maken.
21 oktober 2017 18:16
Grove fout vd organisatie dit soort afzettingen te gebruiken. Vreemd dat dit parcours werd goedgekeurd.
21 oktober 2017 18:58
@delgado
Lomp? Iets langer en breder dan gemiddeld, nog geluk dat er geen speerpunten op stonden en had de koers geen uur (sorry,ronde natuurlijk)langer moeten duren?
21 oktober 2017 19:05
@Wielerflits En nu bij de vrouwen ook nog eens de uitslag als bij de mannen en het wordt nog wat.
21 oktober 2017 19:16
@schipperaar
Snap echt geen zak van jouw post ;)
21 oktober 2017 19:18
Mij viel op het 'verval' van Wout in laatste twee ronden. Misschien helemaal bewust ivm Koksijde morgen maar zo oogde het m.i. nou ook weer niet. Morgen weten we meer......
21 oktober 2017 19:51
@borsje
Om een ronde uit te sparen, vdp lijkt me niet morgen als ie de boel niet wil verergeren zoals met zijn knie destijds.
21 oktober 2017 20:22
Beste crosser van het moment, by far!
21 oktober 2017 22:30
@miguelon

Eens! Op Mvp staat echt geen maat.
21 oktober 2017 22:42
@miguelon
Zonder meer, zo gehavend nog bijna een minuut wegpoetsen, wat een karakter.
22 oktober 2017 00:30
Deze reactie zegt iets over de persoon van aert, respect.
22 oktober 2017 00:52
Na ronde 2 staat al vast hoeveel rondes er in totaal worden gereden. Dus Van Aert is zeker niet bewust trager gaan rijden om minder ronden te rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.