Van Amerongen gediskwalificeerd om camera op zijn fiets: “Kinderachtig van de UCI”
Foto: Jérémy Jähnick
zondag 4 oktober 2015 om 19:40

Van Amerongen gediskwalificeerd om camera op zijn fiets: “Kinderachtig van de UCI”

Thijs van Amerongen is na afloop van de Superprestigecross van Gieten door de wedstrijdjury gediskwalificeerd om een wel erg opmerkelijke reden. De renner van Telenet-Fidea werkte de wedstrijd af met een cameraatje op zijn stuur, op vraag van de digitale televisiezender Telenet Play Sports. Maar wat bleek na afloop? Er was geen aanvraag gedaan bij de UCI om met zo’n camera op zijn fiets te mogen rondrijden en daar reageerde de UCI op met een diskwalificatie. Van Amerongen geeft meer tekst en uitleg aan WielerFlits.

Een twaalfde plek, op slechts enkele luttele van de tiende, was het eindresultaat van Thijs van Amerongen in Gieten. De Nederlander leek voldaan terug naar huis te kunnen keren, maar groot was zijn verbazing toen hij even later vernam dat hij uit de uitslag geschrapt zou worden omwille van het cameraatje op zijn fiets. “Heel zuur, want je mag wel met een camera op je fiets rijden van de UCI, als het maar aangevraagd en goedgekeurd is. En dat was dus niet het geval”, aldus de renner uit Oldenzaal. “Toen de mensen van Telenet Play Sports mij voor aanvang van mijn opwarming vroegen of ik met de camera op mijn stuur wilde rijden, heb ik alleen maar gezegd: ‘zet het er maar op en als het mij tijdens de opwarming bevalt, dan ga ik ermee rijden. Bevalt het mij niet, dan rijd ik er niet mee.’ Uiteindelijk stemde ik in, zonder erover na te denken of er een aanvraag bij de UCI gedaan was. Ik ging ervan uit dat de mensen die de camerabeelden verzorgden dit gedaan hadden. Maar ik ben natuurlijk wel diegene die ermee reed, dus lag de verantwoordelijkheid ook deels bij mezelf.”

Toch kan de Nederlander zich niet vinden in zijn straf. “Dit is ongelooflijk kinderachtig van de UCI. Ze hadden mij ook tijdens de race zelf al uit de koers kunnen halen, want ze wisten dankzij de beelden op de grote schermen dat ik met de camera op mijn fiets rondreed. Nu hebben ze mij gewoon door laten rijden en zeiden ze pas na de wedstrijd: ‘je bent gediskwalificeerd’. Daar hadden ze dan eerder mee moeten komen en mij niet eerst die hele wedstrijd laten uitrijden, want je beïnvloedt op die manier ook de uitslag. Als ze mij een boete of waarschuwing hadden gegeven, was het misschien wel terecht, maar diskwalificeren gaat nergens over. Dit is een veel te zware straf. Bovendien verlies ik ook mijn prijzengeld en broodnodige punten voor het klassement van de Superprestige. Aan het einde van het seizoen kunnen die drie punten het verschil maken. We gaan overleggen hoe dit verder afgehandeld gaat worden, maar de UCI heeft de uitslag nu al opgemaakt. Er zal niet veel meer aan te doen zijn.”

“Geen hinder ondervonden”
Onder meer Van Amerongen’s ploeggenoot Tom Meeusen en Sven Vanthourenhout (Crelan AA Drink) gingen vanmiddag uitdrukkelijk niet in op de vraag van Telenet Play Sports om met een camera op hun fiets te rijden, omdat ze het voorwerp te zwaar vonden en dachten hier hinder van te ondervinden. Onterecht, volgens Van Amerongen. “Zowel tijdens de wedstrijd als tijdens de opwarming heb ik er amper iets van gevoeld. En ook de andere renners hebben er geen last van gehad. Er zit natuurlijk wel driehonderd à vierhonderd gram extra op je fiets, maar als je er niet mee bezig bent, merk je het niet. Je moet je fiets in ieder geval niet anders gaan gebruiken. Daarom denk ik ook dat dit in de toekomst wel een toegevoegde waarde kan zijn. Dan kunnen misschien ook de toppers ermee gaan rijden, al zal dat van wedstrijd tot wedstrijd afhangen. Bij de minder belangrijke wedstrijden doen ze het misschien wel, terwijl ze bij de belangrijke koersen misschien zeggen dat het toch te zwaar of niet fijn is. Maar dan moet de UCI er wel minder moeilijk over doen.”

Met de vorm van Van Amerongen gaat het intussen wel de goede kant op. In Las Vegas moest hij zich nog tevreden stellen met een 21e plaats, maar in Erpe-Mere en vandaag kwam hij in de buurt van de top 10. “De omlopen van de voorbije weken zijn eigenlijk nog niets voor mij, zeker niet als ze er zo snel bijliggen als vandaag. Ik heb ook lang last gehad van de jetlag na de reis naar Las Vegas, maar dat gaat nu toch de goede kant op. Als het wat zwaarder wordt en dus meer op mijn maat, dan denk ik wel dat ik mijn uitslagen nog kan verbeteren. Onder andere Ronse en Valkenburg zijn crossen waar ik al een aantal keer goed heb gereden. Daar moet ik een top 10-plaats kunnen versieren.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
4 oktober 2015 19:50
Ik zag ook ineenkeer beelden van op de fiets LIVE!

Was wel leuk alleen was het niet echt de best kwaliteit, maarja de camera hangt niet stil natuurlijk.
4 oktober 2015 19:51
Echt heel flauw van de UCI.

Edit Niels: Bedankt, is inmiddels aangepast.
4 oktober 2015 19:56
Volledig terechte beslissing, dit soort zaken moeten ze keihard aanpakken!
4 oktober 2015 20:11
RV,

Als je toch niks nuttigs te zeggen hebt, of je het niks interesseert. Zeg dan niks.
4 oktober 2015 20:14
Niet handig, maar de beslissing van de UCI staat niet in verhouding tot de overtreding. Beetje kinderachtig inderdaad.
4 oktober 2015 20:17
''Volgende keer wel netjes vragen'' Had ook gekund
4 oktober 2015 20:44
lullig voor Amerongen, die aannemelijk geen kwaaie opzet had, maar het probleem van soft zijn bij dit soort akkefietjes is het risico van precedentwerking en hellend vlak, zal wss gedacht zijn bij UCI. Kan ik me indenken. Profsporters moeten maar eens op bed (daar hangen ze genoeg rond) maar eens het regelboekje doornemen (en anders wel hun 'management (kuch)'.
4 oktober 2015 20:49
Deze week gaf Danny Nelissen een interessant gastcollege bij de opleiding SPECO aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Eén van de onderwerpen die hij aansneed was de enorme omzet die schijnbaar gemaakt wordt met de beelden van die stuurcameraatjes. Dat zal er wel de reden van zijn dat de UCI er zo streng op toeziet dat de regels nageleefd worden.
4 oktober 2015 20:50
@LutsenkoFan, ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het zou zomaar kunnen dat RV zijn sarcasme-modus aan had staan.
4 oktober 2015 20:54
Ik zie een vernietigende column van Thijs Zonneveld aankomen.
4 oktober 2015 21:01
Detail: Vanaf 2016 hoef je geen goedkeuring meer te vragen voor camera's op de fiets, bij de UCI.

Zuur dat dan dit gebeurd.
4 oktober 2015 21:20
@JVD
Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik me bij die enorme omzet uit die beelden moet voorstellen... Dat zal wel meevallen toch, zeker in het geval van dit veldritje.
4 oktober 2015 21:28
UCI en redelijkheid....met 150 man door een gesloten overweg rijden, live in beeld, is niet strafbaar. Een hardwerkende subtopper een paar honderd euro ontzeggen ....Ga je schamen Cookson
4 oktober 2015 21:31
@Wheely Ze schijnen dit jaar echt heel goed bekeken te zijn op social media, daarmee zal het wel interessant zijn voor adverteerders daar omheen. Velon probeert er in ieder geval naast de normale sponsorships op deze manier een extra inkomstenstroom bij te krijgen. Bij zo'n veldrit kan ik me er ook niet zo heel veel bij voorstellen inderdaad.
4 oktober 2015 22:27
Zou toch mooi zijn geweest als Nibali vandaag een gopro op een chest mount had gehad. Volgend jaar beter en dan met 10 echte camera's in het peloton en de rest dan dummies met gelijk gewicht en luchtweerstand.
4 oktober 2015 22:33
@JVD

Daar was ik ook bij, was zeker een leuk college.

Je moet nagaan dat bijvoorbeeld die filmpjes van degenkolb al meer dan 1 miljoen keer zijn bekeken via social media. Dit is voor sponsoren en dus ook voor renners erg interresant.
4 oktober 2015 23:10
@Lars#1, omdat het nieuw is ja. Die beelden van het peloton vind ik nou niet bepaald heel veel toevoegen aan een wedstrijd tijdens een wedstrijd. Wel heel gaaf om een keer te zien, dat wel. Maar als je het eenmaal gezien hebt, dan geloof je de andere 100 sprints ook wel.
4 oktober 2015 23:11
Nielsboy en Polleke +1
4 oktober 2015 23:30
Los van de kwaliteit van de beelden dit is nu typisch weer een voorbeeld van "officialgedrag". De meeste officials zijn net als prinsen carnaval en leden van de Raad van Elf , personen die in de burgermaatschappij niets hebben gepresteerd en dus geen enkele status hebben bereikt in hun werk. . Dus compenseren ze dat met een hobby als bestuurder of een jurylidmaatschap. En kunnen alsnog hun invloed laten gelden met dit soort kinderachtige beslissingen, waarmee ze elkaar na afloop bij het gratis diner complimenteren. En weer wordt de sporter de dupe van dit misplaatste bobo-gedrag !
4 oktober 2015 23:41
Edit redactie: Laat dit!
5 oktober 2015 07:40
Dat prijzengeld was vast niet meer dan de vergoeding die hij voor het dragen van de camera kreeg.
5 oktober 2015 09:59
@ scotty
Schelden doet geen pijn. Zinnige argumenten zetten me wel aan het denken, maar helaas....
5 oktober 2015 11:58
@sooike, ik had niet verwacht dat je geïnteresseerd zou zijn in zinnige argumenten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.