Van Avermaet wint slotrit in Yorkshire, eindklassement voor Lawless
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2019 om 18:30

Van Avermaet wint slotrit in Yorkshire, eindklassement voor Lawless

Greg Van Avermaet heeft de slotetappe van de Tour de Yorkshire gewonnen. De renner van CCC was na een rit van 175 kilometer tussen Halifax en Leeds de snelste sprinter in een groep van drie. Chris Lawless finishte als tweede en verzekerde zich van de eindzege.

Negen renners op avontuur 
Het peloton kreeg in Yorkshire op de slotdag een pittige rit over vijf beklimmingen voorgeschoteld. Negen renners hadden wel zin in een avontuurtje. Pierre Rolland, Jonathan Hivert, Jake Scott, Jonathan Mcevoy, Arnaud Courteille, Joey Walker, Julen Irizar, Victor Lafay en Ethan Hayter reden lange tijd vooruit.

Het uitzicht was bij momenten adembenemend, maar de renners hadden geen tijd om hiervan te genieten. Tijdens de tocht door het schilderachtige heuvellandschap van de Yorkshire Dales vielen er gaandeweg steeds meer renners uit de kopgroep, totdat er met de Fransen Courteille, Lafay en Hivert nog drie leiders overbleven. Ineos en CCC lieten de jacht op de koplopers aan de renners van Riwal Readynez. De Deense formatie werkte zich uit de naad voor kopman Alexander Kamp, die in dezelfde tijd stond als leider Lawless.

Froome opent finale
Een versnelling van Chris Froome op de laatste gecategoriseerde klim van de dag brak de finale open. Verschillende renners maakten de aansluiting, waaronder ploeggenoot Eddie Dunbar. De Ier besloot de oversteek te maken naar de koplopers en maakte snel de aansluiting met de drie Fransen voorop. Dat was voor CCC het sein om zich aan kop te zetten van de achtervolging.

In de slotfase richting aankomstplaats Leeds slonk de voorsprong van de vier leiders snel. Op vijf kilometer van het einde sloten Van Avermaet en Lawless op een klimmetje aan bij de enige overgebleven vluchter Dunbar. In de achtergrond maakte een groepje van vier met onder meer Kamp jacht op de koplopers.

De drie voorop bleven goed samenwerken en mochten onderling de prijzen verdelen. Van Avermaet ging vroeg de sprint aan. Lawless koos zijn wiel, maar zou de Olympisch kampioen niet meer passeren. Van Avermaet kon juichen als winnaar van de slotrit, maar kwam twee seconden tekort voor de eindoverwinning. Lawless behield zijn leiderstrui en bezorgde de nieuwe sponsor Ineos met de eindoverwinning het eerste succes in de nog jonge samenwerking.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.