Van Baarle grijpt de macht in voorlaatste rit Herald Sun Tour
foto: Cor Vos
zaterdag 2 februari 2019 om 08:05

Van Baarle grijpt de macht in voorlaatste rit Herald Sun Tour

Dylan van Baarle heeft uitstekende zaken gedaan in de voorlaatste etappe van de Herald Sun Tour. In de rit naar Arthurs Seat bracht de Nederlander zich in een zetel voor de slotrit door op de tweede plaats te eindigen in de daguitslag en daarmee de koppositie te pakken in de Australische rittenkoers. Het dagsucces werd een prooi voor Nick Schultz.

Voorafgaand aan deze vierde etappe ging de aandacht vooral uit naar klassementsleider Michael Woods en Richie Porte; het verschil tussen beide renners bedroeg namelijk slechts vier seconden, waardoor alles nog speelbaar was. De voorlaatste rit voerde de renners van Cape Schanck naar Arthurs Seat, waar een aankomst bergop was uitgetekend.

Sky valt aan met drie renners
De snelheid lag meteen hoog, waardoor het peloton piepte en kraakte. Ook Woods en Porte kwamen daarbij in de problemen, maar al snel kwam alles weer samen. Uiteindelijk wisten acht renners zich af te scheiden: Sky-ploegmaats Dylan van Baarle, Christian Knees en Luke Rowe en ook Will Clarke, Alistair Donohoe, Nathan Elliot, Hayden McCormick en Nick Schultz.

De acht renners werkten goed samen en breidden hun voorsprong uit naar tweeënhalve minuut na vijftig kilometer. In het peloton hield EF Education First de verschillen met de kopgroep goed in de gaten, want met Van Baarle (5e op 31s) en Schultz (9e op 57s) zaten enkele gevaarlijke klanten mee van voren.

Van Baarle en Schultz blijven over
Op het lokale circuit rond de klim naar Arthurs Seat, dat vijf keer moest worden afgewerkt, viel de kopgroep telkens iets meer uit elkaar. Rowe, Elliot en Clarke waren de eerste renners die moesten lossen. Uiteindelijk bleven Van Baarle en Schultz samen over en met twee minuten voorsprong op het uitgedunde peloton begonnen zij aan de laatste kilometer.

Schultz kwam als eerste over de streep, terwijl de leiderstrui naar Van Baarle ging. Met nog één etappe voor de boeg leidt Van Baarle met 24 seconden op Schultz, die nu tweede staat. Woods zakte naar plek drie (op 1m52s). Morgen staat in Melbourne de slotetappe op het programma, een vrijwel vlakke rit over 89,1 kilometer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.