Van der Breggen baalt van gebrek aan communicatie: “Er was helemaal niks”

zondag 5 augustus 2018 om 19:25
Van der Breggen baalt van gebrek aan communicatie: “Er was helemaal niks”

Anna van der Breggen werd in de slotkilometer van het EK op de weg overvleugeld door het peloton en zag zo haar kansen op de blauw-witte trui in rook opgaan. Na afloop baalde de Boels-Dolmans-renster van het gebrek aan communicatie, zo vertelt ze tegen de NOS: “Het was een moeilijke koers, want we hadden geen communicatie; we wisten helemaal niks. Toch denk ik dat we goed gekoerst hebben en we hebben het geprobeerd. Uiteindelijk was het gewoon lastig.”

Tijdens de koers kwam Van der Breggen vooruit te zitten met Elisa Longo Borghini. Dat was voor Van der Breggen een gunstige situatie, totdat de rappe Danielle Rowe de aansluiting maakte: “Ze mochten het dichtrijden toen zij aansloot, dat was beter, maar uiteindelijk reden we toch nog weg en dat was goed voor mij.”

“Door het gebrek aan communicatie hoorden we helemaal niks, dus dat maakte het heel lastig vandaag”, zegt de Nederlandse doelend op de onnavolgbare tactiek van de Nederlandse ploeg, die uiteindelijk het gat in de laatste kilometers dichtreed. “We kwamen hier om te winnen, echt jammer”, eindigt ze teleurgesteld.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Thijs E 5 augustus 2018 om 19:28

Als je met zijn tweeën voorop bent als betere sprintster, dan moet je vol doorrijden

nickdt 5 augustus 2018 om 19:30

Hand in eigen boezem steken Anna. Je reed zelf ook ontzettend dom.

vanSpringel 5 augustus 2018 om 19:31

Snap ik, zelf nadenken hoort ook ten alle tijden bij beslissingen nemen in de koers. Wordt de wedstrijd er wel meer interessant door. Ben benieuwd bij de wegwedstrijd volgende week zondag. Ook dan geen oortjes ?

simonvanderzee 5 augustus 2018 om 19:31

Redactie, er staat twee keer ‘baalde’ in de tweede zin van het berichtje

Mwielerfan 5 augustus 2018 om 19:35

Als je geen informatie over je voorsprong hebt, waarom ga je 2km voor het einde dan al langzamer rijden?

mooiman 5 augustus 2018 om 19:36

Geweldig. Zelden zo’n bizarre taktiek gezien. Nooit meer oortjes zou ik zeggen

leegloper 5 augustus 2018 om 19:46

Van Den Breggen keek ook nauwelijks om.

tendam 5 augustus 2018 om 19:54

Ik snap die obsessie met wel of geen oortjes nooit zo. Laat die oortjes toch toe, we leven in 2018. Wat een amateurisme.

vanSpringel 5 augustus 2018 om 19:56

@leegloper
Wanneer je altijd gewend bent om in de koers geen beslissingen te nemen, dan weet je ook niet dat je af en toe eens om zou moeten kijken ter informatie over voorsprong (afstand inschatten wordt dan ook nog eens moeilijk omdat je dat nooit zelf hebt hoeven doen). Wellicht komt er dan een motorrijder naast je rijden met zo’n man achterop inclusief een schoolbord (wat is dat, een schoolbord met in wit gekrijt handschrift de voorsprong, of in het peloton, de achterstand in minuten en seconden “of ‘). Opnieuw die flipover uit de kast of de ploegleidersauto en curus manifesteren en coordineren in de koers zonder zender en ontvanger.

vanSpringel 5 augustus 2018 om 19:57

Lucinda Brand zal morgen wel een stijve nek hebben, die keek regelmatig om.

girardengo 5 augustus 2018 om 19:57

Ofwel zij zat stuk, mogelijk natuurlijk, ofwel zij maakte een tactische fout door niet door te rijden. Zij kan het niet aan (het gebrek aan) communicatie toeschrijven, zij heeft toch haar eigen ervaring en inzicht tot haar beschikking?

Belkin 5 augustus 2018 om 20:08

Ze had vertrouwen in een sprint met twee, dan moet je natuurlijk wel gewoon doorrijden. Van der Breggen laat het hier in mijn ogen gewoon zelf liggen. Niet haar gelukkigste weken…

Merlinappa 5 augustus 2018 om 20:17

‘We wisten helemaal niks’
Als je een beetje oplet tijdens de koers weet je dat je met 3km te gaan nog een groot genoege voorsprong hebt om te winnen als je een beetje door rijdt. Je weet ook dat je de betere sprintster bent. Viel me echt tegen van vd Breggen dit.
Heb me wel vermaakt trouwens, van mij mogen die oortjes wel de prullenbak in!

marehoek 5 augustus 2018 om 20:19

Een echt lul verhaal.
Van de Breggen was voorop ze hoeft maar
mee door te rijden en ze wint.
In het peloton wisten ze dat Van der Breggen
voorop lag, maar ze gaan wek met 3 man
Op kop rijden waarom waarom waarom.
Ik denk dat ze geprogrammeerd zijn geworden voor de start door.de bondscoach,dus.verkeerd.
Maar je toch van de wielrensters zelf verwachten dat ze zelf een inschatting
Kunnen maken aan de stand van zaken
in de koers.
En bij deze koers stand waren er echt geen
Oortjes nodig.
Schandalig en een blamage voor het
Nederlandse wielrennen.
Er is nu al de grap,” Nederlandse wielrensters kunnen niet rijden zonder oortjes, dit doe je toch met je benen”.

Jungle Man 5 augustus 2018 om 20:28

Je vraagt je toch af hoe de jeugd en de amateurs dan kunnen koersen, die rijden altijd zonder oortjes.
Oftewel: te dom voor woorden dat er zonodig net oortjes wordt gereden, kunnen deze rensters/renners dan echt helemaal niks zelf

wielergoes 5 augustus 2018 om 20:35

Wanneer je weet dat je de bester sprintster bent van de twee, heb je maar één optie gewoon vol doorrijden. ëën conclusie dramatische tactiek wat bepaald is door de bondscoach.

Kelder is de Man 5 augustus 2018 om 20:36

Dat ze de achterhoede niet meer in de gaten hield was enigszins verbazend en toen Longo B op zo’n 3 km wegsprong reageerde ze heel laat. Zat wat te slapen geloof ik.

James Highsand 5 augustus 2018 om 20:45

Zou het misschien kunnen zijn dat de Nederlandse rensters elkaar de overwinning niet gunden? Die indruk kreeg ik wel. En dan de afwezigheid van de oortjes de schuld geven. Het parcours was niet zo selectief, en daardoor dachten misschien wel vijf Nederlandse rensters dat ze zelf konden winnen. Toen Van der Breggen alleen met die Italiaanse voorop lag, hadden de anderen natuurlijk moeten afstoppen, maar ik zag Ellen van Dijk en nog een paar oranjehemden zo hard mogelijk op kop van het peloton rijden. En Anna deed het zelf natuurlijk ook niet handig. Richting Innsbruck lijkt me een stevig gesprek niet overbodig, te meer omdat er dan met Van Vleuten nog een favoriet bijkomt.

Borsje 5 augustus 2018 om 20:53

Flutverhaal.

vlek 5 augustus 2018 om 20:58

Ze had na de laatste lastige passage gewoon door moeten fietsen, aangezien de situatie gewoon perfect was op dat moment. Dat laatste geeft ze zelf ook aan, dus waarom ze niet meer over nam is een raadsel. Gebrek aan kennis over de situatie in de achtergrond is geen excuus, want irrelevant.

Mwielerfan 5 augustus 2018 om 21:08

Bizarre conclusies worden hier getrokken. Ze zouden allemaal voor zichzelf rijden terwijl vdb juist te weinig voor zichzelf rijdt.
Peloton wordt verweten te achtervolgen terwijl ze daar nog niet konden weten dat rowe ertussen in reed. En vdb zelf aangaf dat rowe te snel was.
Alle fouten liggen aan gebrek aan informatie in het peloton wat ze niet aangerekend kan worden. De fouten van vdb zijn haar juist wel aan te rekenen.

irrichman 5 augustus 2018 om 21:11

Een dure les denk ik. Af en toe tijden zonder oortjes is vast een uitdaging, als je gewend bent dat de ploegleiding de tactiek bepaalt. Het tempo ging er teveel uit, ze had best nog een keer op kop kunnen komen voor Longo B tot de laatste km. dan is er pas tijd om een beetje rustiger aan te doen. Ik hoop dat ze er lering uit trekken, dan zijn we op het WK wellicht weer scherp. Tweede plek een teleurstelling, maar beter hier dan op het WK.

skylimit 5 augustus 2018 om 21:36

Sorry Anna, dit was een beetje heel erg dom. Met of zonder oortjes had je altijd door moeten rijden, waarom spring je anders nog weg.

Magikdatzeggen 5 augustus 2018 om 21:53

Dit lijkt me vooral een fout van Van der Breggen.

assen 5 augustus 2018 om 22:22

Als je hand niet in eigen boezem steekt na oliedom rijden… maakt haar stuk minder sympathiek om voor te supporteren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.