Van der Breggen soleert naar de winst in regenachtige Strade Bianche
LaPresse - Ferrari / Paolone
zaterdag 3 maart 2018 om 13:23

Van der Breggen soleert naar de winst in regenachtige Strade Bianche

Anna van der Breggen heeft op indrukwekkende wijze haar eerste wegzege van het seizoen geboekt. De 27-jarige Nederlandse van Boels-Dolmans won voor de eerste keer in haar carrière Strade Bianche, na een indrukwekkende solo van bijna twintig kilometer. De Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM Racing) kwam na een modderfestijn als tweede aan in Siena, voor titelverdediger Elisa Longo Borghini (Wiggle High5).

Nederlandse tandem Blaak-Van Dijk opent finale 
Ondanks verschillende aanvalspogingen in de eerste wedstrijduren, bleef de koers lange tijd relatief gesloten. Bij het opdraaien van sector vijf – de bijna tien kilometer lange strook van San Martino – wisten wereldkampioene Chantal Blaak en Ellen van Dijk een eerste kloof van betekenis te slaan. Samen met de Wit-Russische Alena Amialiusik sloegen ze, met nog 56 kilometer op de teller, een gaatje van ruim veertig seconden op het peloton.

Met het naderen van de finale, wist het steeds verder uitdunnende peloton de kloof te dichten op de drie koploopsters. Net voor het opdraaien van de voorlaatste sector van de dag – de Strade di Colle Pinzuto – wist Amialiusik in de stromende regen Blaak en Van Dijk uit het wiel te kletsen. De vlucht naar glorie was echter van korte duur voor de Wit-Russische: ze werd met nog 22 kilometer te gaan ingelopen door een elitegroep van een twintigtal renners.

Van der Breggen wint na indrukwekkende solo 
Op de Strade di Colle Pinzuto werd de voorste groep volledig uit elkaar gereden. Titelverdedigster Elisa Longo Borghini en Anna van der Breggen toonden zich op de steile flanken van de twee kilometer lange onverharde klim de sterksten. Een achtervolgende groep van zeven rensters – met onder meer landgenoten Blaak en Janneke Ensing en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman – hapte duidelijk naar adem.

Longo Borghini en Van der Breggen leken gezamenlijk naar de laatste sterrati van de dag – Le Tolfe – te rijden. Het was echter de Italiaanse die op de uitloper van de Strade di Colle Pinzuto moest passen onder het gebeuk van haar Nederlandse tegenstreefster. Van der Breggen wist haar voorsprong vervolgens stelselmatig uit te bouwen. Vanuit de achtervolgende groep wist de Poolse Katarzyna Niewiadoma nog de sprong te maken naar een moegestreden Longo Borghini.

Dit was allemaal in de schaduw van Van der Breggen, die in de tien resterende kilometers haar voorsprong wist uit te bouwen tot ruim één minuut. Ze kon na de steile slotkilometer naar het Piazza del Campo – die we net als de finale door een weggevallen tv-registratie niet te zien kregen – dan ook uitgebreid vieren. Een kleine minuut later wist Niewiadoma Longo Borghini af te schudden voor de tweede plaats. Naast Van der Breggen wisten ook Blaak (4e), Ensing (6e) en Van Dijk (9e) een mooie ereplaats uit de brand te slepen.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 13:29
Nou Dumoulin nog...
3 maart 2018 13:30
Hopelijk straks wel beelden. Waarschijnlijk is de zaterdagmiddaglunch van de technici van de RAI dan wel afgelopen ...
3 maart 2018 13:31
Toscanienne!

Weer heerlijk kut in beeld gebracht.
3 maart 2018 13:31
Apocalyptisch? Zal best, maar dan voordat ik ben gaan kijken. Ik heb tot nu toe alleen maar dat plein van Siena gezien. Hopelijk straks wat meer beeld van onderweg.
Mooie top-10 trouwens. De allersterksten komen hier wel bovendrijven.
3 maart 2018 13:33
Maar toch een mooie overwinning van Anna van der Breggen.
3 maart 2018 13:34
Sterk gereden, mooie zege. Sponsor zal niet helemaal blij zijn als je met een bijna volledig zwart jackje zonder zichbare reclame over de finishlijn komt. Kom op dames kan en moet beter nu jullie vaker op TV komen. Voor de rest hulde 4 dames bij de eerste 10.
3 maart 2018 13:36
De grootste sportvrouw van Nederland, maar heelaas geen sportvrouw van het jaar.
3 maart 2018 13:38
Weinig meegekregen over wat en hoe maar desalniettemin verduiveld knap natuurlijk. Is weer goed op weg.
3 maart 2018 13:40
Ik moet bij apocalyptisch toch wel aan andere dingen denken. Alsof de oude binnenstad van Siena openscheurde en een heel drama zich voltrok. Puike prestatie van VdB natuurlijk, dat staat buiten kijf.
3 maart 2018 13:42
Apocalyptisch maar desondanks geen hoofdartikel, jammer. Zeer knappe prestatie van Van der Breggen.
3 maart 2018 13:44
Apocalyptisch is ook wel overdreven ja. Maar vies regenachtig is het wel. Superprestatie van VDB. Wel echt gaar dat er een kwartier uitzending om zeep werd geholpen. Zal wel de schuld zijn van Eurosport.
3 maart 2018 13:45
Heel jammer van de beelden... de vrouwen verdienen beter!
3 maart 2018 13:59
@Bikeage,
Zondebok eurosport erbij halen? Tuurlijk.
3 maart 2018 14:22
@Bikeage nee dat is de schuld van de Rai. De Rai maakt er al jaren een zooitje van qua regie, tijdswaarneming enz. Die kunnen bij lange na niet aan de ASO tippen qua regie en hoe een koers in beeld te brengen.

Over de koers: schitterend podium. Van der Breggen is echt heel sterk, Niewiadoma ook. Hopen dat Niewiadoma iets meer tegenstand in de Ardennen kan bieden.
3 maart 2018 14:33
Fantastische maar wederom een belangrijke overwinning die ze weer kan bijschrijven op haar palmares.
3 maart 2018 14:42
Wat een Fenomeen. Mooie knuffel met Blaak. Laat ik maar zwijgen over het gebrek aan beelden in de finale.
3 maart 2018 16:37
Nou de binnenstad van Siena ,en over twee weken de mooie kust van San Remo in beeld
Gesponsord door de plaatselijke VVV
Dat er hinderlijke beelden van wielrenners tussen door komen moeten we maar voor lief nemen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.