Van der Poel: “Dumoulin heeft de kans op Tour-winst laten liggen”
foto: LaPresse - Gian Mattia D'Alberto
dinsdag 25 juli 2017 om 16:00

Van der Poel: “Dumoulin heeft de kans op Tour-winst laten liggen”

Tom Dumoulin wist dit jaar als eerste Nederlander ooit de Giro d’Italia te winnen. De Tour de France sloeg hij daarom over. Adrie van der Poel is echter van mening dat de Sunweb-kopman ook in Frankrijk had kunnen scoren. “Hoe meer ik naar deze Tour kijk, heeft een goede Dumoulin dit jaar de kans laten liggen om de Tour te winnen”, vertelt de voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik in WielerFlits Live.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Gelijke wapens
Volgens Van der Poel had de Limburger niet onder hoeven doen voor Tour-winnaar Chris Froome, wanneer hij geen Giro had gereden. “Ik denk dat dit een ideaal parcours voor hem was geweest. Heel weinig aankomsten bergop en het tempo rijden van de Sky-trein. Je moet ze alleen maar volgen. Hij had twee dagen uit moeten zoeken waar hij zeker niet verloor (geen tijd, red.) en dan heeft hij zijn proloog en tijdrit nog. Volgens mij had hij met dezelfde wapens gestreden als Froome.”

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2017 17:07
Makkelijk praten achteraf. De Giro is binnen en dat is verreweg het belangrijkste. Op naar het WK tijdrijden voor Tom. Lekker doen zoals hij het wil! Mentaal is hij gewoon niet klaar voor een tweede ronde. Niks mis mee.
25 juli 2017 17:08
Ik zeg altijd maar "beter een giro in de hand dan een tour in de lucht"
25 juli 2017 17:17
Maar andersom denk ik niet dat froome de giro zou hebben kunnen winnen
25 juli 2017 17:19
Klinkt beetje als "sagan had de wegrit os moeten rijden", praat na de vaak. Voor hetzelfde geld werd zijn mooi opgemetst vertrouwen weer omgegooid. De tour rijden vraagt een half jaar lang focus en dus niet 4 weken even snel herorienteren, nu de soep nog warm is. Tom Dumoulin heeft het "recht" verworven om het huidige seizoen te eindigen en het nieuwe aan te vatten met de hoop dat hij Froome kan kloppen. Mijn favoriete renner Tommeke Boonen is gestopt, welkom Tommeke Dumoulin. ps : @Klootje, ben nog steeds Vlaming.
25 juli 2017 17:20
Hij heeft als eerste Nederlander de Giro gewonnen en dus een heel goede keuze gemaakt. En daarmee heeft hij al vele criticasters - die geen rondewinnaar in hem zagen - het nakijken gegeven. Nu worden in het meningencircus al meteen weer nieuwe verwachtingen gecreëerd en zelfs kritische opmerkingen over gemiste kansen in de Tour gelanceerd. Het is kennelijk nooit goed. Gelukkig heeft hij tot nu toe steeds blijk gegeven sterk in zijn schoenen te staan.
25 juli 2017 17:22
Ik denk dat de resultaten bewijzen dat we Dumoulin rustig zijn eigen planning moeten laten maken. Die jongen wint echt nog wel eens de Tour als hij er vol voor gaat en niet tegen de Porte/Gesink pech oploopt.
25 juli 2017 17:33
Ideaal parcours? Er zijn toch een heel aantal punten waarop ik het niet eens ben met VDP.
1) Heel weinig aankomsten bergop ; is niet per sé in Toms voordeel, zeker niet als het om ritten gaat die bestaan uit één zware slotklim. Zoals Planche des Belle Fille. Dus wat meer van zulke aankomsten is juist prima.
2) tempo rijden van de Sky-trein ; die rijdt volgend jaar ook wel weer.
3) Hij heeft zijn proloog en tijdrit nog ; proloog was zo nat dat grote risico's nemen dom was (zie Valverde), tijdrit in Marseille te kort om echt veel tijd te pakken. Een langere tijdrit vergroot echt zijn kansen.

De etappes met heel veel cols van 1e of buitencategorie als etappes 9,13 en 17 zijn voor Tom juist het lastigst te verteren.
De organisatie heeft natuurlijk een parcours op maat voor Bardet gemaakt, maar zelfs met zo weinig tijdritkilometers weet hij er nog doorheen te zakken. Hopen dat ze inzien dat een tijdrit gewoon bij de capaciteiten van een klassementsrenner hoort en er volgend jaar een lange inleggen.
25 juli 2017 17:34
Achteraf had hij misschien de Tour kunnen winnen, de bolletjestrui kunnen pakken en kunnen poepen aan de voet van de Mont du chat, maar het is inderdaad zo dat we het van tevoren niet konden weten. En dan nog was het zeker geen uitgemaakte zaak. Het mooie van tommeke vind ik juist dat hij zich niet blind staart op de Tour, naar gewoon alles wil rijden waar hij kan winnen. Echte kampioen!
25 juli 2017 17:36
Mollema en Quintana reden ook beiden en Bauke was ook nog beter in de tour.
Adrie heeft hem meerdere keren gereden dus weet waar ie over praat natuurlijk, niks onzin. Blijft verbazingwekkend dat menig wfr Dumoulin's benen beter aanvoelt dan hij zelf. De tour had iets meer gekleurd geweest en de sky trein onklaar gemaakt.
25 juli 2017 17:40
Tja, en Froome heeft de kans laten liggen om de Giro te winnen. Zo ken ik er nog wel een paar. Als Dumoulin aan de Tour had meegedaan en een zelfde gevalletje van hoge nood had gehad als in de Giro, had hij de Tour in ieder geval niet gewonnen, daar ben ik wel zeker van. Zo perfect op het lijf geschreven van Dumoulin vond ik deze Tour trouwens niet.
25 juli 2017 17:42
Waren Valverde, Porte en Thomas niet uitgevallen was het weer een hele andere tour geweest. Had Quintana de Giro ook niet gereden was het ook weer een andere tour geweest. Ik vind het veel leuker dat hij de 100e Giro heeft gewonnen, vooral de manier waarop!
25 juli 2017 17:44
Pfffffff wat een gelul zeg.

Als ie dat voor de Giro had gezegd; ok, dan had ie er kijk op gehad. Na de giro is een klassement in de Tour praktisch onmogelijk (zie alleen al Zwitserland voor Dumoulin) en voor de Giro had niemand zo'n opmerking serieus genomen.

Stom gelul achteraf dus.
25 juli 2017 17:52
Ach, adrie was natuurlijk van vele markten thuis, maar om hem dan maar meteen tot GC specialist te benoemen...
25 juli 2017 17:59
Hij had wellicht de Tour kunnen winnen maar de Giro heeft hij daadwerkelijk gewonnen. Dat lijkt mij veel meer waard. En wát voor een Giro. De 100ste, supersterk bezet, super zwaar. De absolute doorbraak van Dumoulin als ronderenner. En in de plus-minus 8 tot 10 jaar die Dumoulin nog heeft als renner komt de ideale Tour met veel tijdritkilometers ook nog wel eens langs.

Bovendien: volgens mij hoeft niemand van buitenaf Dumoulin advies te geven, hij weet heel goed wat hij doet. Zelfs Schipperaars adviezen zijn overbodig.
25 juli 2017 18:00
Zou Adrie van de Poel ook achteraf hebben bedacht welke Tour hij zelf had kunnen winnen als hij hem gereden had? Misschien die van 1903.
25 juli 2017 18:07
Als je de Giro kunt winnen dit jaar, dan had je ook de Tour kunnen winnen. Gewoon een stelling en ik ben het wel met Adrie eens. Minder tijdritkilometers, maar wel net zo bepalend als in de Giro, aangezien er ook minder aankomsten bergop waren.
25 juli 2017 18:07
Dat je het eigenlijk überhaupt durft te hebben over een gemiste kans. Alsof Dumoulin één of ander flutrondje gewonnen heeft wat niet eens in de buurt komt van de Tour.... Notabene de GIRO gewonnen!! Voor mij (en wellicht meer wielerfans) zelfs veel mooier dan de Tour winnen.
25 juli 2017 18:10
Wordt een beetje moe van die renners van 30 jaar geleden die het allemaal zo goed weten.
25 juli 2017 18:15
@ Jos84:
gewoon vroeg naar bed gaan vanavond, dan ben je morgen weer uitgerust. :p
25 juli 2017 18:18
Kijk anders eerst even het fragment terug voor direct te oordelen. Hij zei het niet als een waarheid maar behoorlijk genuanceerd en heeft het nooit over een dubbel gehad.
25 juli 2017 18:22
Ik vermoed , dat er hier op dit forum heel wat lieden Adri van der Poel niet echt kennen.
Adri was zelf een hele goede en slimme renner.
Hij leest de koers als geen ander.
Weet heel goed , waar hij het over heeft.
Hij onderbouwde zijn uitspraak heel goed, maar ach ja, hier kun je als de grootste leek ook alles maar weg kalken.
25 juli 2017 18:22
Waren Thomas en Landa niet gevallen, dan was het een hele andere Giro geweest!!!!
25 juli 2017 18:23
Fringale, :) zal het onthouden. Feit dat ik je geen vlaggetje had toebedeeld zegt voldoende denk ik.
25 juli 2017 18:25
Volgens Wuyts, 'als mijn tante wieltjes had dan was het een karretje '.
25 juli 2017 18:25
Als we de wattages data die beschikbaar is gaan vergelijken op slotklimmen reed Dumoulin zowat op het niveau Froome (heel dicht erbij). Vergelijkbaar met dus Froome, Bardet, Aru. Quintana in de Giro slotklimmen net ietsje hoger.
Niveau top 5 Giro lag zelfs hoger dan niveau top 4 Tour.

Dus ja, het had gekund, maar we zullen het nooit weten. Dus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.