Van der Poel herovert leiderstrui na sterke tijdrit, Affini klokt snelste tijd

donderdag 12 september 2019 om 16:25
Van der Poel herovert leiderstrui na sterke tijdrit, Affini klokt snelste tijd

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel mag morgen weer starten in de groene leiderstrui. De renner van Corendon-Circus begon met twijfels aan de individuele tijdrit van de Tour of Britain, maar de Nederlander wist een uitstekende tijd te klokken. De dagzege ging naar de jonge Italiaan Edoardo Affini, voor Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle.

Na vijf dagen is het razendspannend in de top van het klassement van de Tour of Britain. Dylan Groenewegen, Matteo Trentin, Mathieu van der Poel… Ze droegen allemaal al eens de groene leiderstrui, maar vandaag ging het klassement volledig op de schop. De renners kregen vandaag namelijk een individuele tijdrit van 14,4 kilometer voorgeschoteld, met start en finish in Pershore.

Nederlanders blinken uit 
Het was vooral uitkijken naar de renners met de grote plaat, aangezien het parcours zo goed als vlak was. Ook het aantal bochten viel mee, al werd het aan de randen van het Bredon Hill-natuurreservaat wel even technisch. We moesten even wachten op de favorieten voor de eindzege, maar de strijd om de ritzege beloofde ook bijzonder spannend te worden. En het waren de Nederlanders die zich lieten zien in en rond Pershore.

Zo wist Sebastian Langeveld een uitstekende tijd te klokken na ruim veertien kilometer. De renner van EF Education First wist te finishen na 16:46, waarmee hij enkele honderdsten sneller was dan landgenoot Dylan van Baarle. Tijdritspecialisten als Luke Durbridge, Alex Dowsett en Jos van Emden moesten nog meer tijd prijsgeven, al waren de verschillen bijzonder klein, met uitzondering van een jonge Italiaan.

Mathieu van der Poel op weg naar de leiderstrui – foto: Cor Vos

Affini wint, Van der Poel doet goede zaken 
Het was namelijk Edoardo Affini die een tijd van 16:39 wist te klokken, waarmee hij liefst zeven tellen sneller was dan de twee Nederlanders. De beloftevolle renner van Mitchelton-Scott – die al brons veroverde op het EK tijdrijden in Alkmaar – bleek ook na de finish van groenetruidrager en ploeggenoot Matteo Trentin de snelste tijd te hebben gereden, waardoor hij zijn Australische ploeg een mooie overwinning wist te bezorgen.

Het was echter nog uitkijken naar de strijd tussen de klassementsrenners. Het verschil tussen leider Trentin en eerste uitdager Van der Poel bedroeg slechts drie seconden, wat niet voldoende bleek voor de Italiaanse machtsspurter. De Nederlandse alleskunner bleek aan het eerste tussenpunt al sneller dan de Italiaan en wist zijn tempo vervolgens goed vast te houden. Van der Poel klokte uiteindelijk de zesde tijd.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Tweestrijd om de eindzege 
De nieuwe leider moest twaalf seconden toegeven op ritwinnaar Affini, maar Trentin was nog eens negen seconden langzamer dan Van der Poel. Hierdoor is het verschil tussen beide kemphanen nu zes seconden. Pavel Sivakov schuift op naar plaats drie, maar de Russische ronderenner moet al 24 seconden goedmaken op Van der Poel. Morgen staat de voorlaatste etappe op het programma naar Burton Dassett Country Park.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.