Van der Poel: “Jammer dat diegene naar wie ik vroeger opkeek het vuurtje aanwakkert”
foto: Jos Kafoe (archief)
vrijdag 13 januari 2017 om 13:15

Van der Poel: “Jammer dat diegene naar wie ik vroeger opkeek het vuurtje aanwakkert”

Mathieu van der Poel heeft voor het eerst gereageerd op zijn tweet eerder deze week aan het adres van Niels Albert. “Ik ben blij dat ik mijn zegje eens kan doen”, vertelt hij vanaf een Spaanse trainingsstage aan Het Laatste Nieuws. Daar verblijft onze landgenoot ook de komende week.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Kwaad bloed
De crosser van Beobank-Corendon staat nog altijd achter zijn uitspraak. “Die tweet van mij aan het adres van Niels Albert, waarin ik afsloot met ‘#janker’ zorgde her en der blijkbaar voor kwaad bloed. Eerst wil ik zeggen dat dit een typisch Nederlands woord is en dat dat helemaal niet zo grof bedoeld is als velen oordelen. Maar voor alle duidelijkheid: ik sta nog steeds voor de volle honderd procent achter mijn reactie. Een janker is namelijk iemand die veel klaagt en heel wat commentaar heeft. Wel, dat is wat Niels de laatste dagen doet. Natuurlijk is die vraag hem gesteld door een journalist, maar hij had wel diplomatieker kunnen antwoorden.”

Nederland-België
“Wat mij vooral stoort is dat Niels in zijn binnenste weet dat mijn vader me nooit zou bevoordelen”, gaat MvdP verder. “Niels kent onze pa al langer dan vandaag (Albert en Van der Poel junior waren immers ploeggenoten bij BKCP-Powerplus, red.). Hij weet dat mijn vader al langer wordt ingehuurd om parcoursen mee op te bouwen. Soms met inspraak, soms niet. Indien met inspraak – Hoogerheide bijvoorbeeld, en zelfs de GP Niels Albert in Boom – zal hij mij nooit bevoordelen. Integendeel, zo is hij tegen kunstmatige hindernissen zoals balkjes of bruggen. Maar wat erger is: dit jaar in Bieles is mijn vader gewoon ingehuurd om paaltjes te kloppen. Niets méér! Toch jammer dat Albert nu probeert om de rivaliteit tussen Nederland en België aan te wakkeren. Toevallig diegene naar wie ik vroeger zo opkeek.”

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
13 januari 2017 15:14
Ach, de hele affaire genereerd wel 2 tot 300 reacties in komkommertijd
13 januari 2017 15:15
Sebas, toch ontgaat dat kennelijk het overgrote deel van de reageerders. In zowat elke andere situatie zou het not done zijn deze belangenverstrengeling, maar in het veldrijden vinden heel wat mensen het kennelijk maar wat normaal.

Als pa van der Poel alleen maar paaltjes de grond in zou slaan, maakt dat dit verhaal nog simpeler. Waarom moet Adri dat doen dan? Wat weegt nu zo zwaar dat de vader van (1 van de 2) beste deelnemers aan de parcoursen waarop zij elkaar bestrijden moet werken? Als het zo onschuldig is en de kritiek geen hout snijdt dan is de keuze om dat onschuldige werk aan anderen over te laten des te makkelijker. Maar moet je kijken wat de felle reacties zijn uit het kamp van der Poel.

Als je het mij vraagt hebben we te maken met een vader die de noodzaak niet begrijpt om een stap terug te doen, in het belang van zijn zoon(s). Dat het nu pas aangekaart wordt is geen reden om dat nu net als argument te gebruiken om het goed te praten. Ik heb sowieso alleen nog maar zwakke argumenten uit het kamp van der Poel gehoord: Belgen, jankerds, toen hoorde ik Niels Albert ook niet, maar pa doet niets anders dan palen slaan, enz. Doet allemaal totaal niet ter zake.

De echte vraag is volgens mij: waarom moet Adri het doen en wat levert het hem op? Ik blijf er bij, elke verstandige vader zou lang voor er discussie over kon ontstaan eieren voor zijn geld gekozen hebben. Maar kennelijk zijn er andere belangen.
13 januari 2017 15:28
De organisatie van het W.K. lacht zich rot, er zijn al 17.000 tickets verkocht.En ze verwachten er 30.000 iets meer dan bij het W.K. Schaatsen.Dat zal Mitch niet leuk vinden.
13 januari 2017 15:29
@tendam
Kan je moeilijk 'controleren' he, of er een extra bocht ligt dankzij Pa Poel.

En dat geven ze in het kamp-Van Aert gewoon expliciet toe. Je kan er ook moeilijk naast kijken natuurlijk, iedereen ziet dat Wout technisch niet super is.

Geraint +1
13 januari 2017 15:31
Zelden zo een dom stukje gelezen KLOOTJE KRIEKELJON.Je kent de echte feiten totaal niet.
13 januari 2017 15:40
Puike argumenten Pol.

Feit dat de discussie kan ontstaan zegt al genoeg. DAAROM juist moet Adri dit niet doen. Of het nu inhoudelijk terecht of niet is doet 0% ter zake.
13 januari 2017 15:55
Al die lui die nu zeuren over de werkzaamheden van papa VdP weten niet dat hij dit al jaren doet? Wat een BS-discussie dit, aangewakkerd door de media met het oog op lezers/clickbait.
13 januari 2017 15:57
Hahaha "of het inhoudelijk terecht is of niet doet er niet toe". Lees dit nog eens Klootje Kriekeljon... zonder te lachen.
13 januari 2017 16:07
Klootje heeft gewoon gelijk. + een hele hoop
13 januari 2017 16:16
@Romāns Vainšteins. Paaltjes slaan op een al uitgetekend parcours. Ofwel dun Arie bepaalt niets mbt de loop van het parcours etc. Dus niet zo janke jonguh.

Het was beter geweest wanneer Poeleke junior het woord jankerd had weggelaten in zijn tweetje, ook al heeft hij een punt.
Immers Albert probeert goedkoop een het se aan te wakkeren ipv zonder geklaag gewoon op de dag te zien wie die dag de sterkste en beste is.

Duidelijk is zekers en vast dat veel Belgen nog vaak zich mee laten slepen in dergelijk vuurke opstoken. Het zijn ook de Belgische supporters helaas die met bier gooien en zelfs zeik en vroeger rivalen van hun renner een duw gaven en zelfs een klap gaven. Wel dat ge dan nun jankerd zijt is duidelijk. Hoefde gin tekening bij te maken.
13 januari 2017 16:26
Adri van der Poel moet gewoon lekker blijven doen waar ie goed in is: parcours bouwen en gebruik maken van zijn expertise.

Of moeten we iedereen op een positie waar eventueel een discussie over kan ontstaan maar ontslaan? Het liefst nog als het inhoudelijk onterecht is.
13 januari 2017 16:27
klootje kriekeljon - 13 januari 2017 om 15:15
WA nun onzin. De wereld kan tegenwoordig niks meer hebben. Wanneer er zaken gebeuren die echt van invloed kunne zijn en er dus aanwijsbaar bekangenverstrengeling is dan had je een punt.
Echter wanneer overduidelijk is dat dit niet aan de orde is dan geen reden voor gejank. Mensen van tegenwoordig kunnen niks meer hebben, janken al zodra iets in de buurt komt maar niet zo is. De jankgeneraties, als het misschien erop lijkt, dus niet is, dan moet hij het niet doen. Hoezo? Waarom?
Als het parcour al exact getekend en gestoken is. Ofwel hij kan gin bochten veranderen.
Waarom hij dit doet, omdat hij doordat hij dit al jaren met een vaste ploeg doet organisaties weten HOE die mannen werken. Ofwel ze maken gin fouten die gevaar opleveren met palen zetten etc. Omdat organisatie dan minder zorgen heeft dan met een lokale ploeg zonder ervaring waarna oud renners de veiligheid extra moeten gaan controleren en hier en daar aanpassingen moeten komen wat men nu uitsluit. Daarom dus en niets anders.
Er verder over zeuren want mogelijke belangenverstrengeling is ouwe wijven gedoe.
13 januari 2017 16:33
Albert en VDP zitten nu allebei goed te lachen in hun zetel om deze heisa. Waarschijnlijk nog samen afgesproken ook.

Wel naast de kwestie, maar heb ook gelezen dat Fabian Canal vanaf volgend seizoen opnieuw gaat beginnen veldrijden, zijn hartproblemen zijn achter de rug. Was altijd een leuke subtopper tussen de plaats 8-16.
13 januari 2017 16:36
Alleen bij het WK scrabble wordt er meer op elk woord van de mogelijke winnaars gelet. Nu is dat ook een internationalere sport dan veldrijden..
13 januari 2017 16:54
Ah het komt door de wereld van jankers die niks meer kan hebben. Topreactie.

Belangenverstrengeling staat niet gelijk aan het per definitie voordeel hebben van/per definitie misbruiken van de positie. Het gaat net zo veel of misschien zelfs nog meer om integriteit, geloofwaardigheid en mogelijke schijn. Maar als de familie van der Poel en supporters koste wat kost Adri paaltjes de grond in willen zien slaan dan moeten niet gek opkijken dat er geluiden zoals die van Niels Albert zullen zijn.

Zowel Mathieu, Adri, de sport, de supporters en de tegenstanders van Mathieu hebben allemaal belang bij diezelfde noemers: geloofwaardigheid, integriteit, schijn van.

Scotty, wederom mis je totaal de crux. Dat is exact wat er in transparante omgevingen een must is! Ontslaan of opstappen!

Edit: het roept hoogstens nieuwe vragen op zoals waarom er in een sport maar 1 man is op wie er vertrouwd kan worden wanneer er paaltjes geplaatst worden. Lachwekkend dit.
13 januari 2017 17:08
@klootje, ik mis de crux?

MvdP heeft het volgens mij vrij duidelijk aangekaart hierboven: een beetje vertrouwen in Adri is volgens mij veel belangrijker dan transparantie. Albert was overduidelijk ergens op uit. Er is volgens mij ook helemaal geen aanleiding om te twijfelen aan Adri van der Poel.

Geloofwaardigheid en integriteit.... je weet dat het over veldrijden gaat? In zo'n incestueus klein wereldje is dat nogal lastig, niet? Elke official is wel ex-renners, oud-ploegleider, buurman of vader geweest heeft zo zijn voorkeur voor een renner en/of parcours.
13 januari 2017 17:14
@delgado
Dat zeg ik toch ook? Het maakt niet uit of vader Adri zijn zoon ook daadwerkelijk voordeel bezorgt (waarschijnlijk het tegendeel, om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden) maar Van Aert zit alweer in de underdogrol. Precies waar hij graag zit. Komende weken zal het ongetwijfeld ook nog gaan over de mindere wedstrijden die VDP heeft gereden.
13 januari 2017 17:29
Scotty:

Een beetje vertrouwen in Adri is belangrijker dan transparantie? Adri's belang om paaltjes te plaatsen is groter dan die van de hele sport en iedereen die er iets van meekrijgt bij elkaar? Maar belangrijker nog groter dan het belang van Mathieu (al is die daar zelf nog niet achter)?

En ja ik weet dat het om veldrijden gaat. Zou het misschien kunnen zijn dat nou net dit soort zaken redelijk bepalend zijn in het imago van een sport en daarom veldrijden het niveau van amateurvoetbal in veel aspecten niet ontstijgt?
En ook hier verbaas ik me over je gedachtegang: laat ze lekker doen want het is toch al een incestueuze bende. Ik zou zeggen heel wat ruimte voor verbetering dus.
En daarna trek je ook nog even iets als 'ex-renner die official is' gelijk met 'vader van deelnemer zit in organisatie'. Heb jij thuis een goede weegschaal?

Overigens, ik zie ook nul aanleiding om ook maar een beetje te twijfelen aan de intentie van Adri. Maar daar gaat het niet om! Crux dus.
13 januari 2017 17:49
@tendam
Je zegt dat Adrie niet meer zal durven. Dat is niet hetzelfde als wat ik zeg. Hij kan er 10 extra bochten in leggen, niemand kent dat parcours in Bieles en dus ook niemand die een idee heeft wat voor invloed Adri er heeft op gehad. Waarom zou je dan niet 'durven'.

'Alweer', 'precies waar hij graag zit'. Van Aert is totaal zo'n type niet. Als hij de topfavoriet is, neemt hij zijn verantwoordelijkheid. Trouwens, ik zie ook niet in waarom hij nu in de underdogrol zit. Door dit dwaze 'akkefietje'? Dat is iedereen volgende week alweer vergeten.
13 januari 2017 18:07
@Klootje Kriekeljon. Of ist kloot? Belangenverstrengeling is pas belangenverstrengeling zodra aantoonbaar voordeel door invloed dan wel handelingen wordt behaald. Schijn is pure onzin voor de tere politieke zieltjes die anderen niets gunnen en dan zeuren over schijn, integriteit etc. Rubberstoeptegel mentaliteit.
Mensen moeten dingen laten omdat andere politiek correcte figuren al bang zijn van schijn.
Het schijnt dat de aarde zou vergaan in 2012, dat er marsmannetjes ergens in een woestijn in de sa rondlopen. Een zaklantaarn schijnt en de rest zoals jij politiek omschrijft is gezeur.
13 januari 2017 18:10
Als je motor groter en techniek beter is dan de rest is er geen parcours tegen je opgewassen, gaat Wout op meer dan een minuut zetten, jammer dat t maar een uur duurt.
13 januari 2017 18:13
PS Klootje, je hele betoog heeft een erg hoog -spijkers op laag water zoeken - gehalte. Tja je hebt doeners en niereneukers.
13 januari 2017 18:14
Wat een Jank reacties op deze sympathieke uitleg van Mathieu :-)
13 januari 2017 18:16
Als je er geen aanleiding voor ziet, waarom dan deze ophef?

Spijkers op laag water zoeken, lijkt me goed omschreven inderdaad.
13 januari 2017 18:20
Adrie van der Poel, de meanderkoning van het crossparcours, de meanderprins van het veldrijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.