Van der Poel klasse apart in Koksijde, Sweeck en Aerts op podium
foto: Cor Vos
zondag 24 november 2019 om 16:03

Van der Poel klasse apart in Koksijde, Sweeck en Aerts op podium

Mathieu van der Poel heeft voor het derde jaar op rij de Wereldbeker van Koksijde gewonnen. De wereldkampioen had na een ronde de koppositie te pakken, nadat hij van de derde startrij moest beginnen. Vervolgens bleek hij een klasse apart in de Duinencross. Laurens Sweeck en Toon Aerts mochten mee het podium op.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel schiet uit de startblokken
Tim Merlier kende een ongelukkige start en was in de eerste bocht betrokken bij een valpartij. Mathieu van der Poel werd daardoor even opgehouden omdat de wereldkampioen van de derde rij moest starten. Laurens Sweeck sloeg vervolgens een gat met de rest, maar na de eerste ronde zag hij plots de regenboogtrui in zijn kielzog. Met het nodige kunst- en vliegwerk had Van der Poel de oversteek gemaakt naar de kop. Hij realiseerde zelfs de snelste rondetijd, ondanks dat hij even halt moest houden in de eerste bocht.

Van der Poel baant zich een weg naar voren in het zand – foto: Cor Vos

Eli Iserbyt wist zich in de leiderstrui van de Wereldbeker op de derde plaats te nestelen, maar hij zag Van der Poel in de zandstroken afstand nemen van Sweeck en de rest. Onder meer Toon Aerts, Quinten Hermans en Corné van Kessel lieten zich zien in de achtervolging. De wereldkampioen voelde zich als een vis in het water op het technische parcours.

Achtervolgers komen niet dichterbij
Een achtervolgend vijftal werd gevormd door vier renners van Telenet-Baloise (Hermans, Aerts, Van Kessel en Lars van der Haar) en Sweeck. Iserbyt kwam in de problemen en zakte uit de top-10 door een val op een van de bekende zandstroken. Dat speelde zich allemaal af op ruim een halve minuut van de soevereine leider.

foto: Cor Vos

Van der Haar en Van Kessel probeerden drie rondes weg te rijden van de mede-achtervolgers, maar dat lukte niet. Ondertussen had Van der Poel zijn voorsprong verdubbeld. Door die zeer ruime voorgift, hoefde hij in de slotronde geen risico’s meer te nemen. Vervolgens kon Van der Poel alle tijd nemen om zijn zevende seizoenszege (uit zeven gereden crossen) te vieren.

De strijd om de tweede plaats werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Laurens Sweeck, voor Toon Aerts. Wereldbeker-leider Eli Iserbyt werd slechts dertiende en verloor dure punten in de strijd om de ranglijst. Opvallende uitslag was die van Tim Merlier: hij werd negende nadat hij zich (door de val) vanaf de 48ste plek terug moest vechten.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 5: Koksijde
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 0:25
3. flag-be Toon Aerts op 0:35
4. flag-nl Lars van der Haar op 0:40
5. flag-be Quinten Hermans op 0:50
6. flag-nl Corné van Kessel op 1:02
7. flag-de Marcel Meisen op 1:05
8. flag-be Michael Vanthourenhout op 1:19
9. flag-be Tim Merlier op 1:28
10. flag-gb Tom Pidcock op 1:33

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.