Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert
foto: © Orange Pictures - Sportfoto
zondag 18 december 2016 om 16:05

Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbekercross in Namen op prachtige wijze op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen nam in de laatste ronde afscheid van wereldkampioen Wout van Aert, die in de beginfase tweemaal ten val kwam.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat de twee grote topfavorieten, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, hun inspanningen van de Scheldecross goed verteerd hadden, werd al duidelijk in de eerste halve ronde. ‘De Grote Twee’ gingen op de Citadel van Namen wederom het snelst uit de startblokken. De grootste outsider, Kevin Pauwels, was een pak minder goed weg en kwam zo zelfs buiten de top-10 terecht.

Dubbele val Van Aert op schuine kant
Dat deed Tom Meeusen, die het gisteren in Antwerpen rustig aan deed, veel beter. Meeusen durfde het zelfs aan om even over te nemen van Van Aert en Van der Poel, maar viel logischerwijs al snel terug. Ook Van Aert viel brutaal weg uit de kop van de wedstrijd, na een val op de schuine kant.

Van Aert liep op die manier een achterstand van bijna vijftien seconden op, maar bij aanvang van de volgende passage op de schuine kant had hij die alweer ongedaan gemaakt. Helaas voor Van Aert sloeg het noodlot net op dat moment opnieuw toe. De jonge wereldkampioen ging wederom tegen de vlakte, en ditmaal zelfs iets harder. Zijn achterstand: 17 seconden.

Van Aert verliest opnieuw veel tijd
Maar Van Aert beschikte blijkbaar over een superdag, want in slechts anderhalve ronde tijd reed hij opnieuw naar eenzame koploper Van der Poel toe. Halfkoers kregen we zo twee leiders, na een korte rustpauze van de twee toppers werden dat er zelfs drie. Tom Meeusen profiteerde van een moment van windstilte om in het wiel plaats te nemen.

Geloof het of niet, maar nog geen ronde later ging het voor de derde keer fout voor Van Aert. De wereldkampioen bleef na een slecht genomen bocht met zijn stuur vasthangen in de afsluiting langs de kant van het parcours. Opnieuw kreeg hij een twintigtal seconden aangesmeerd door de Nederlander, die het tempo duidelijk de hoogte injoeg en daarmee ook Meeusen overboord gooide.

Sterke slotronde van Van der Poel
Dankzij enkele sterke passages op de stroken bergop van Van Aert, kregen we een kwartier voor het einde toch weer twee leiders. De twee hadden inmiddels allebei de nodige inspanningen geleverd en spaarden hun troeven voor de slotronde. Op de allerlaatste passage op de schuine kant ging Van der Poel Van Aert voorbij en op een zware strook bergop reed hij Van Aert uit het wiel.

Voor de Nederlands kampioen is het zijn derde Wereldbekerzege op een rij. Van Aert, succesvol in de twee Amerikaanse manches bij afwezigheid van zijn concurrent, blijft wel riant leider.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 5: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
10. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
18 december 2016 16:07
Vdp controleert en bepaalt. Rijdt constant op 99% met af en toe een prikje waar Van Aert 110% geeft.
18 december 2016 16:08
Onfortuinlijk. Joh, vooruit. Maar ik heb niet de indruk dat VdP ook maar één keer echt diep is moeten gaan. Tot zijn fenomenale versnelling in de slotronde dan. Wat een power en kracht!

Beste crosser van het moment!
18 december 2016 16:08
Wat een fantastische race weer. Namen is echt een prachtig parcours.
18 december 2016 16:08
Mooi man. Niet de sterkste man in koers, maar door zijn techniek en tactisch inzicht toch nog weten te winnen.
18 december 2016 16:08
Hoofdisvrij? Zitten slapen?
18 december 2016 16:09
@HoofdIsVrij, niet de sterkste in koers? VDP heeft zich geen 1 moment zorgen hoeven maken over de winst. Kon alles inderdaad op 95% doen en dat zag je ook duidelijk in de laatste ronde. Ik denk dat VDP aan het publiek dacht, die willen een gevecht zien en dat heeft hij uiteindelijk nog gegeven.
18 december 2016 16:09
Van Aert die toch te hoge foutenlast heeft maar weliswaar sterk terugkwam. Vd Poel leek me aan het einde nog wat over te hebben en beter te zijn dan Van Aert. Verdiende overwinning op een sterke Van Aert!
18 december 2016 16:09
niet de sterkste? lol
18 december 2016 16:10
Onfortuinlijk? Dat zijn gewoon fouten die Van Aert maakt omdat hij over zijn limiet moet gaan om bij Van der Poel in de buurt te blijven.
18 december 2016 16:12
Inderdaad. Lachwekkend om te stellen dat VdP niet de sterkste was. In alles heeft hij meer overschat dan Van Aert: in techniek, snelheid, explosiviteit, stuurmanskunst. Maar nu ook op puur vermogen (Overijse, Gavere).

Nu alleen nog beter worden in het lopen ;)
18 december 2016 16:12
Wat een wedstrijd. Mathieu goed maar Wout de sterkste in koers.

Onderlinge duels staat nu 12 - 3 voor Mathieu. (Wedstrijden waar ze beide zijn gestart)
18 december 2016 16:12
Eindelijk weer eens een parcours om van te genieten. Denk dat de krachtsverhoudingen vrij gelijk waren vandaag maar MvdP simpelweg een completere renner dan Wout.
18 december 2016 16:12
Wát een crossweekend is dit geweest zeg!
18 december 2016 16:13
Pfoe, niet verwacht dat Mathieu nog die enorme machtsontplooiing op dat laatste heuveltje in de benen had. Niet de sterkste maar de beste crosser gewonnen. Speciale coureur.

Ik denk dat iedereen het Wout wel gunde. Wat een mentale weerbaarheid.

Edit: Mathieu gaf zonet zelf toe dat hij zich niet super voelde en Wout waarschijnlijk sterker was. Maar de wielerflitsers hier weten het natuurlijk beter. Haha.
18 december 2016 16:14
@purito: vandaar dat ik vermoed dat alle crossen in belgie volgend seizoen veel meer loopstroken krijgen. Zie bv al het nieuwe parcours dat in Koksijde klaar lag.
18 december 2016 16:14
Geweldig. Veldrijden kan dan wel een kleine sport zijn maar wat een fantastische strijd weer tussen Van der Poel en Van Aert.
Heerlijk om naar te kijken.
Hoewel ik denk dat Van der Poel toch wel de touwtjes in handen had, petje af voor Van Aert zoals hij steeds weer terug kwam.
Ik kijk nu al weer uit naar de kerstperiode
18 december 2016 16:15
Fantastische cross vandaag in Namen.
Mathieu laat zien dat technisch en slim rijden het winnen van het hardrijden.
18 december 2016 16:15
Sorry hoor, maar als je hier niet ziet dat Van Aert de sterkste man in koers was, ken je er niets van. VDP zegt zelfs zelf dat Van Aert de sterkste was. Drie keer terug komen puur op de kracht, dat zou VDP vandaag dichtgereden hebben op Van Aert. Tot daar de conclusie over deze cross.
18 december 2016 16:16
@Har77
Zou best kunnen ja. Misschien dat Wellens en Vervecken dan ook weer de crossfiets uit de schuur halen ;)
18 december 2016 16:16
Vdp houdt het spannend voor het publiek wat niet zit te wachten op 2 min voorsprong, Sagan zou een aangename verrijking zijn tussen deze twee.
18 december 2016 16:17
Ja, Mathieu was slimmer en een stuk technischer. Maar om te stellen dat Wout de fouten maakt omdat hij op zijn limiet zit is ook onzin. De eerste keer zit hij voor Mathieu. En achter het net haken is brute pech zoals Groenendaal ook zegt.
18 december 2016 16:18
Wat een wedstrijd! Beide toppers hebben hun eigen grote kwaliteiten.
18 december 2016 16:18
Schitterende overwinning, Mathieu heeft gisteren diep moeten gaan, maar kan zijn tempo kiezen omdat hij op techniek overschot heeft tov WvA. Maar wat een race en wat een crossweekend!
18 december 2016 16:19
Heb alleen de laatste 3 rondes gezien. Toen was Van Aert net weer aangesloten. Lijkt me logisch dat hij met die achtervolging en de snelste ronde al van zjjn pluimen heeft gelaten. Van der Poel kon meer zijn eigen tempo bepalen, maar maakte ook een paar foutjes in de klim waar Pauwels steeds te voet moest. Toch kon hij iedere weer terugkeren. In hoeverre hij daar van Aert weer mee onder druk zette weet ik niet. In elke geval was het slotakkoord zondermeer indrukwekkend. Pauwels lijkt ook naar zijn beste vorm te groeien.
18 december 2016 16:21
#Quintenri ......Vandaag laat zien dat alleen de sterkste zijn niet genoeg is om te winnen.
Mathieu kan door zijn technisch overwicht Wout ook gewoon terug laten komen om te winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.