Van der Poel na afgelasting Koksijde: “Dit slaat nergens op”

Van der Poel na afgelasting Koksijde: “Dit slaat nergens op”

foto: Jos Kafoe

zondag 20 november 2016 om 10:28

Koksijde heeft zondagmorgen te maken met slecht weer. De organisatie besloot daarom de Wereldbeker-manches in alle categorieën te annuleren. “Dit is veel te snel beslist”, laat een teleurgestelde Mathieu van der Poel weten aan WielerFlits.

‘Zo veel wind staat er niet’
Volgens de Nederlands kampioen viel het allemaal reuze mee. Hij ondervond geen hinder van de harde wind. “Niets. Ik snap niet goed waarom het zomaar wordt afgelast. Zoveel wind staat er in mijn ogen niet. Volgens mij is het wat overdreven dat de veiligheid van de renners in gedrang komt.” Volgens de crosser van Beobank-Corendon had de jury langer moeten wachten. “Dit is veel te snel beslist. Het slaat nergens op.”

Onze landgenoot bereidde zich afgelopen week in Spanje nog voor op de Vlaamse Duinencross. “De wedstrijd verplaatsen naar maandag zou misschien een goede oplossing zijn. Koksijde is een van de mooiste crossen van het jaar… Maar die verplaatsing gaat natuurlijk niet met de tv-uitzending en alle supporters”, baalt MVDP. Voor de crossers zit er niets anders op dan terug huiswaarts te keren.

Wind zwakt in de loop van de middag af
Ondanks dat er windkracht zeven staat in Koksijde, voorspelt Windfinder dat de wind rond de klok van 10.00 op z’n sterkst is en in de loop van de middag afzwakt. Mede door dit feit is Van der Poel dus van mening dat de wedstrijd te snel afgelast is, omdat het nog vier en een half uur duurt tot de cross voor de elite.

Dit artikel delen:

63 Reacties

Kingstown 20 november 2016 om 10:30

Leer er maar mee leven Mathieu. Dit gaat in de toekomst allemaal nog veel erger worden. Met dank aan de “veiligheid boven alles” predikers.

0
denistel 20 november 2016 om 10:37

als je alles aflast kan dat natuurlijk niet later dat snapt vd poel zelf toch ook wel.

0
Dolfy 20 november 2016 om 10:41

Ik begrijp zijn reactie wel. Bij de junioren en beloftewedstrijden is wel sprake dat het om veiligheid van de renners gaat. Die zijn gewoon wat minder sterk nog. Ik denk dat beslissing om de vrouwen en mannen elite-koersen nu al ook af te lasten meer met veiligheid te maken heeft van het publiek.

0
F e r o x 20 november 2016 om 10:42

Ben in de buurt in West-Vlaanderen en de wind is echt wel erg. Momenteel zeker te gevaarlijk voor zo een organisatie.

Denk dat men deze beslissing nu al neemt omdat nog maar weinig mensen ter plaatse zijn en zo reis voor niets zouden maken. Had persoonlijk toch wel iets afgewacht.

0
xistnc 20 november 2016 om 10:44

Je kunt het uur van de profs vanmiddag nu eenmaal niet los zien van de rest van dit eendaagse evenement. Er staan hekken, er hangen spandoeken, publiek is onderweg.

Zelfs als het een optie zou zijn om eventueel alleen de profs te laten rijden, dan zouden er nu al werkzaamheden moeten plaats vinden waarbij de veiligheid kennelijk niet gegarandeerd is. Verstandige beslissing dus, vindt ook Gianni Vermeersch.

Edit: nog wat sfeerbeelden (en geluiden).

0
GreenDay 20 november 2016 om 10:47

Kingstown: Dat gaat in de toekomst zeker alleen maar erger worden. Niet door één of andere “veiligheid boven alles”-mantra, maar door het extremer worden van weersomstandigheden.

0
petoi 20 november 2016 om 10:53

Goede beslissing Mathieu zit waarschijnlijk in een luxe positie dat zijn camper niet naar Koksijde moet maar in zo’n windvanger rijden met dit weer is levensgevaarlijk.

Verder ook met het oog op de veiligheid van het publiek dat nu al op weg of aanwezig is goede beslissing. De Elite (en het publiek) zouden wel redelijk beschermt zijn door de grote massa langs de kant maar de aankomende uren is het risico dat dranghekken etc om en weg waaien best groot.

0
123poetertjes 20 november 2016 om 10:55

Ah, het 'ik voel niks, dus het is er niet'-argument.

Ik neem aan dat de organisatie dit heeft besloten in samenwerking met een weerinstituut of een aantal meteorologen. Ik word een beetje moe van leken die eigen specialistje denken te spelen en op die manier de veiligheid van anderen op het spel zetten.

0
Nina 20 november 2016 om 10:59

Er zal maar een tent omwaaien en slachtoffers maken. Remember Pukkelpop? Goede beslissing van de jury. Mathieu moet iets verder kijken dan z’n neus lang is.

0
Youri IJnsen 20 november 2016 om 11:02

Volgens mij gaat het er niet om dat de beslissing is genomen, maar wanneer de beslissing is genomen. Het had op z'n minst twee uur kunnen wachten, maar ook nog rustig drie en een half uur. De wind zwakt hard af vanmiddag, volgens de voorspellingen. Wie weet had je tegen die tijd 'gewoon' kunnen crossen.

0
delgado 20 november 2016 om 11:06

Ik zou ook wel pissig zijn als ik zo’n superbenen had, maar dit is de juiste beslissing lijkt mij, vooral voor de supporters en medewerkers.

Zo’n cameraman die op een stelling zit 3 meter boven de grond. Rukwind van om en bij de 100km/u erop. Wat dan? Wil je niet op je geweten hebben, mochten hier gewonden vallen.

0
xistnc 20 november 2016 om 11:07

@Youri
Praat je nu niet vooral Mathieu naar de mond?

Als je in een positie komt waarin je verantwoordelijk én aansprakelijk bent voor de veiligheid van duizenden mensen, dan kun je niet anders beslissen dan dit. Mathieu zal dat hopelijk de komende uren ook wel beseffen, zelfs als de wind inderdaad in kracht afneemt.

0
Velominatus 20 november 2016 om 11:07

Als het bier uit de glazen waait heeft door laten gaan geen zin, toch?

0
delgado 20 november 2016 om 11:09

@Youri,

Neen, het had niet kunnen wachten. En de fans die de verplaatsing gemaakt hebben? ‘Oh nee sorry jongens, het gaat toch niet door, ga maar terug naar huis’.

0
Youri IJnsen 20 november 2016 om 11:19

@Remko
Nee.

@Delgado
Volgens mij moet het belang van de sporters nog altijd de boventoon voeren, na veiligheid uiteraard. Maar vóór dat van de fans, hoe hard je die ook nodig hebt.

0
Koersmaniak 20 november 2016 om 11:21

Matthieu, de cross kan niet zonder biertent, als die wegwaait heb je geen cross meer.

0
Thijs E 20 november 2016 om 11:25

20.000 man kun je niet om 14.30 weer terugsturen naar huis.

0
Youri IJnsen 20 november 2016 om 11:31

@Thijs E
Nee. De organisatie had daarom moeten communiceren dat de wedstrijd mogelijk afgelast zou kunnen worden. Hadden die 20.000 stuk voor stuk kunnen beslissen om wel of niet het risico te nemen om naar Koksijde af te reizen. En had je bij het minderen van de wind gewoon kunnen crossen, omdat de beslissing dan – net zoals nu – nog niet definitief was.

0
achtpuntzes 20 november 2016 om 11:40

@ Youri:
is dat een oficieel WF-standpunt of meng je je op persoonlijke titel in de discussie? ;)

0
Thijs E 20 november 2016 om 11:40

@Youri
En dan staan er 18.500 erg teleurgestelde mensen op je veld. Misschien hebben er wel een paar een kliko in hun nek gehad, of is er eentje gewond geraakt toen er iets omviel.

En dan ben je als organisatie aansprakelijk. Erg vervelend voor de sporters maar m.i. beslis je op tijd en in 1 keer, niet van dat halfbakken gedoe.

0
delgado 20 november 2016 om 11:46

@Youri,

Wat als er iemand die 'op eigen risico' is afgezakt naar de wedstrijd, in afwachting van een beslissing, een paal op zijn kop krijgt? Is dat dan ook 'jammer man, maar hey, je wist dat dat kon gebeuren he'? Zoals xistnc al zei, de organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid. Kan je die niet garanderen, cancel je het evenement, en ga je de supporters, niet als idioten behandelen.

En wat met bv. die cameramensen, zoals ik in een eerdere post al zei, die op stellingen staan met zo'n lomp ding? Die zijn 100 keer vatbaarder voor zo'n rukwind dan de renners. Die hebben ook maar pech als er iets gebeurt? Of mogen zij thuisblijven als ze willen?

0
Silent Hill 20 november 2016 om 11:48

Is Youri Ijnsen niet die persoon die wekenlang de supportersvereniging voor David en Mathieu van der Poel bovenaan het forum geprikt hield ?

Ofwel laat je alles doorgaan, ofwel niets. Voor de junioren was het onbegonnen werk, de beloften ook. Om dan plots de dames eventueel te laten rijden als de wind wat gaat liggen, snijdt geen hout. Plots is er dan terug meer wind, en mogen de elite toch niet rijden. Zo wordt het pas een spelletje.

Juiste beslissing, lijkt mij.

0
AWestie 20 november 2016 om 11:49

Bij afgelastingen zeggen dat ‘ik het echt niet zo hard vind waaien’ is niet heel erg sterk, Poel. Dat het vanmiddag minder hard gaat wel, maar misschien moest de organisatie eerst nog een hoop rotzooi opruimen of andere zaken. Argumentatie les 1: Altijd redeneren in het algemeen belang.

0
Youri IJnsen 20 november 2016 om 11:57

@8.6
Wat is dat voor kolder? Ik reageer hier toch onder mijn eigen naam?

@ThijsE
Natuurlijk moet de veiligheid gewaarborgd kunnen worden. Ik ben alleen van mening dat deze beslissing te snel genomen is. Niets is zo veranderlijk als het weer. Gent-Wevelgem ging bij dezelfde weersomstandigheden wel door in 2015.

@SilentHill
Wat heeft dat hiermee te maken? Dat was een freelance opdracht.

0
Silent Hill 20 november 2016 om 11:58

Dat heeft ermee te maken dat je best veel sympathie voor de van der Poels hebt. Ik heb geen weet dat je andere fanclubs zo gesteund hebt.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone