Van der Poel na fenomenale onemanshow op WK: “Reed de perfecte race”

zondag 2 februari 2020 om 15:57
Video

Mathieu van der Poel boekte zondagmiddag in het Zwitserse Dübendorf zijn derde wereldtitel veldrijden. De 25-jarige Nederlander dook als eerste het veld in en zou die positie niet meer verliezen. De concurrentie reed hij op minuten. “Dat ik hier win is heel speciaal, want dit was het enige doel deze winter”, zei hij in het flashinterview.

“Ik had dit seizoen niets anders om voor te rijden”, gaat hij verder. “Bovendien was het een van mijn beste dagen van het seizoen. Ik had wel verwacht dat het al heel snel zou breken, omdat het parcours er zo bij lag. Het was een van de zwaarste wedstrijden die ik ooit reed. Helemaal die bruggen op het laatst van de wedstrijd, ik was blij wanneer ik weer boven was.”

Omdat de cross zo lastig was, werd snel duidelijk dat iedereen op zijn plaats zou eindigen. “Door de zwaarte werd het ook een eerlijke race. Dat is mooi en moet ook op een WK. Toen het stopte met regenen, droogde de modder ietwat op. Dat maakt het nóg lastiger. Maar ik had meteen een gat en dat gaf me vleugels. Ik denk dat ik de perfecte race reed.”

‘Meer euforie dan emotie’
Bij zijn eerste wereldtitel in Tábor waren er tranen, net als vorig jaar in Bogense. Toen pakte hij na drie jaar zijn tweede regenboogtrui. Bij zijn derde, was er van tranen weinig spraken. Maar het betekent niet dat MVDP minder blij was. “Er heerst nu meer euforie dan emotie, maar uiteraard ben ik zeer tevreden”, voegde de Nederlander later toe toe.

De laatste weken trainde hij specifiek naar dit WK toe. “Ik heb tegen mijn ploeg Alpecin-Fenix gezegd dat ik hier 110% in conditie aan de start wilde staan. Daar heb ik tijdens de laatste stage ook specifiek op getraind. Ik ben niet iemand die wel ziet hoe het komt. De laatste tijd voelde ik dat ik beter en beter werd. Met resultaat: dit was mijn beste cross van het jaar.”

Van der Poel gaf toe voorzichtig te zijn geweest, omdat hij bang was dat zijn ketting zou overslaan of dat hij ten val zou komen na de afdalingen. Hij wilde de diepe sporen goed lezen en daarom koos hij meteen de kop. “De manier waarop ik hier win, daar ben ik enorm trots op”, vertelde hij later nog. “Om op de juist dag alles perfect te laten verlopen, is een droom.”

Eerst rust, dan opbouwen naar wegseizoen
De wereldkampioen reed meteen zijn laatste cross van deze winter. Hij neemt nu een week vrijaf en begint dan met de training voor het wegseizoen. Over ruim twee weken begint hij dan aan de Volta ao Algarve, mogelijk gevolgd door Omloop Het Nieuwsblad. “Ik heb er voor komend jaar niet een koers bewust uitgepikt, maar ik heb er wel zin in”, zei hij.

Hij vertelde daarnaast dat hij er niet rouwig om zou zijn om de Vuelta a España niet te rijden. Daarover lees je in dit bericht meer. Teammanagers Christoph en Philip Roodhooft delen namelijk zijn mening.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.