Van der Poel: “Het zou logisch zijn als ik het NK win”
foto: Jos Kafoe
zondag 8 januari 2017 om 08:00

Van der Poel: “Het zou logisch zijn als ik het NK win”

Veel mensen zijn het erover eens: de kans dat Mathieu van der Poel zondag níet de Nederlandse titel veldrijden pakt, is nihil. Dat beseft de 21-jarige crosser van Beobank-Corendon zelf ook, maar vanzelfsprekend vindt-ie het niet. “We moeten de cross eerst nog rijden”, vertelt hij aan WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Geen hinder meer van Loenhout
Toch bestaan er weinig twijfels. Zenuwen zijn er alvast niet. “Ik ervaar het Nederlands kampioenschap niet meer als druk. Voor mij is het NK een wedstrijd zoals iedere andere wedstrijd.” Ook nu, na zijn valpartij in Loenhout. De huidige Nederlands kampioen heeft de beelden teruggezien en is daar een beetje van geschrokken. “Vooral omdat het onverwacht kwam. Als je iets slechter valt, kan het erger aflopen. Maar het was wel raar om mezelf zo te zien, vooral omdat ik eigenlijk direct blijf stilliggen. Dat is iets wat niet normaal voor me is, omdat ik degene ben die altijd het snelst weer opstaat.” Met een zwaar gekneusde nek en neus kwam hij er relatief goed vanaf; daar ondervindt Van der Poel geen hinder meer van.

Concurrentieanalyse
Aankomende zondag vindt de ex-wereldkampioen een parcours op zijn maat, met veel draaien en keren. “Ik heb ooit één keer in Sint-Michielsgestel gereden, toen ik als nieuweling nog bij Isorex reed. Volgens mij heb ik toen gewonnen”, lacht MvdP, die niet eerder dan zondagmorgen het parcours verkent. Hij weet al wel op wie hij moet letten. “Ik denk dat het technische rondje Lars Boom iets minder ligt. Het is wel iets wat heel goed past bij Lars van der Haar, dat draaien en keren. Maar hij komt op dit moment misschien nog iets conditie tekort. Dus ik denk dat ik vooral naar Corné van Kessel moet kijken. Ik heb als referentie de Grote Prijs van Brabant genomen. Dat was een vergelijkbaar parcours. Daar was hij toch diegene die druk bleef zetten, dus denk ik dat hij de belangrijkste man is om in de gaten te houden.”

‘Ik ga geen cadeautjes weggeven’
Mathieu’s broer – en tevens ploeggenoot – David mocht de voorbije twee jaren ook mee het NK-podium op. “David zie ik niet echt als een concurrent. Hij is ook ziek geweest vorige week, maar ik denk dat hij weer redelijk in orde is. Ik heb nog niet met hem getraind, dus het is wel wat moeilijk om dat te zeggen. Maar David is wel iemand die op een kampioenschap vaak iets meer kan.” En wat als ze samen op de streep af rijden? “Dan gaan we erom sprinten. Cadeautjes ga ik niet geven. Maar dat zou David zelf ook niet willen, denk ik. Om kampioen van je land te zijn, is altijd speciaal. Ook om met een kampioenentrui rond te rijden, anders rijd je ‘gewoon’ in het shirt van de ploeg. Ik vind dat belangrijk. Stel dat ik net als vorig jaar mezelf niet als wereldkampioen kroon, dan vind ik het – net als dit jaar – heel erg leuk om in een Nederlandse trui rond te rijden.”

Mathieu van der Poel

foto: Orange Pictures / SportFoto

Luxemburg is prioriteit
Van der Poel is zich ervan bewust dat hij zondag de topfavoriet is. Wil de concurrentie hem verslaan, dan heeft hij eigenlijk maar één tip. “Dan moeten ze harder rijden dan ik. Het is moeilijk te zeggen hoe ze mij moeten kloppen. Ik weet het zelf eigenlijk niet. Als je de rest van het seizoen bekijkt zou het inderdaad logisch zijn als ik het NK win, maar het is een wedstrijd die we nog moeten rijden. En dat vergeten wel heel veel mensen. Ik wil natuurlijk heel graag winnen. Als ik verlies zal ik teleurgesteld zijn, sowieso. Het grotere doel voor mij is het WK in Luxemburg. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet alles aan ga doen om Nederlands kampioen te worden.”

Competitievervalsing
In Sint-Michielsgestel rijden de elite en de beloften gezamenlijk hun Nederlands kampioenschap. Volgens de crosser van Beobank-Corendon is dat een slechte ontwikkeling. “Het maakt niet veel verschil. Alleen voor de beloften zelf is dat niet echt leuk. De organisatie deelt ook maar één keer UCI-punten uit.” Winst bij het NK voor beloften leverde vorig jaar evenveel UCI-punten (honderd) op als winst bij de elite. Nu vergeeft de organisatie maar één keer honderd punten. “Dat is voor de beloften natuurlijk een minpunt. En eigenlijk is het ook een beetje wedstrijdvervalsing. Er kunnen beloften gaan profiteren door in het wiel te gaan zitten bij een prof, om zo bijvoorbeeld een gaatje te dichten of een gaatje te maken.”

“Ik vind dat ze een aparte, eerlijke wedstrijd moeten hebben”

Als het aan Van der Poel ligt, verandert deze opzet snel weer. “Ik juich dit niet toe, nee. Ik vind dat de beloften (waartoe Mathieu op basis van zijn leeftijd eigenlijk nog behoort, red.) een aparte, eerlijke wedstrijd moeten hebben.” De samenvoeging van beide NK’s komt vooral doordat Ziggo Sport de titelstrijd vanaf 13.30 live uitzendt. Daarover is de kleinzoon van Raymond Poulidor wel te spreken. “Dat is zeker iets wat we verdienen. Ik weet niet of de NOS het ook live uitzendt, maar dit is al een begin in ieder geval.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2017 08:39
Edit redactie: goed punt, thx
7 januari 2017 10:03
edit redactie: thx, aangepast
7 januari 2017 11:44
Misschien wordt Joris Nieuwenhuis wel z'n belangrijkste concurrent. Die reed in Namen de eerste ronde sneller dan VDP.
7 januari 2017 12:06
Ik denk dat Vd Poel zijn eigen grootste concurrent is.
iig zeker de keren dat hij verloor.
7 januari 2017 13:34
Weet iemand hoe lang ze ongeveer bezig zullen zijn? Lars Boom was woensdag zo'n 50 min heel goed en daarna was het niet veel meer. Die cross duurde ook wel heel lang naar mijn idee.
7 januari 2017 22:04
Wordt Lars Boom Nederlands kampioen en wereldkampioen?
7 januari 2017 22:08
Lars gaat geen prestaties meer neerzetten! Toch? Vreemde vraag derhalve..
7 januari 2017 23:21
Altijd weer een fijn interview met Mathieu Youri!
8 januari 2017 09:37
Nieuwenhuis... Hoop dat die het van der Poel heel moeilijk gaat maken. Wel het moment om hem aan anderen af te meten...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.