Van der Poel rekent af met Aerts na schitterende strijd op Koppenberg
© Orange Pictures / Peter Scholz-SFA
woensdag 1 november 2017 om 16:10

Van der Poel rekent af met Aerts na schitterende strijd op Koppenberg

Mathieu van der Poel heeft na een razend spannende slotronde de Koppenbergcross op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen moest bijzonder diep gaan om Europees kampioen Toon Aerts af te houden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Van der Poel geraakt niet weg
De organisatie had de Koppenbergcross dit jaar nog een beetje zwaarder gemaakt, door de aankomst op het steilste stuk van de mythische beklimming te leggen. Ook de start was niet te onderschatten, want de renners moesten meteen de volledige kasseiklim bedwingen.

Aanvankelijk leek het daar even mis te gaan voor Van der Poel, die op de kasseien tot twee keer toe uit zijn klikpedaal schoot. Landgenoot Lars van der Haar liet zijn explosiviteit wel gelden en sneed de beklimming van de Koppenberg als eerste aan. Vlak voor de top rukte Van der Poel echter weer op.

In het veld wilde Van der Poel hetzelfde proberen als de afgelopen weken: vanaf de openingsronde afscheid nemen van de rest. Dat was buiten Europees kampioen Toon Aerts gerekend. Aerts dichtte de kloof, en bracht wereldkampioen Wout van Aert, Tsjechisch kampioen Michael Boros, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels met zich mee. Het was Aerts die het initiatief op zich bleef nemen.

Aerts schuwt initiatief niet
Bij de tussensprint in de tweede ronde kregen we een nieuwe versnelling van Van der Poel. Aerts ging knap mee en ook Van Aert kon aanpikken. Van der Haar kende een moeilijke ronde, maar kwam er even later toch weer door. We kregen zo vier leiders die de hele wedstrijd zouden kleuren.

Halfweg besloot het Telenet-Fidea-koppel Aerts-Van der Haar het ploegenspel te gaan spelen. Op de kasseiklim zette Van der Haar vinnig aan, en liet Aerts het initiatief aan de Grote Twee. Van der Poel kende klaarblijkelijk een moeilijk moment, en dus was het aan de wereldkampioen om Van der Haar binnen schot te houden. En dat lukte, het verschil liep nooit hoger op dan twaalf seconden.

Spannende finale met drie
Uiteindelijk was het dan toch Van der Poel zelf die met een explosieve versnelling de kloof op Van der Haar dichtte. Aerts kon aanpikken, maar verrassend genoeg had Van Aert niet voldoende kruit meer in de benen. De winnaar van vorig jaar zat duidelijk door zijn beste krachten heen en moest passen.

We kregen dus een finale met drie. Ploegmaats Aerts en Van der Haar besloten om de Nederlands kampioen beurt om beurt onder druk te zetten, maar steeds zonder succes. In de slotronde ging Van der Poel dan maar zelf aan, maar Aerts gaf nooit veel terrein prijs. Vlak voor de kasseiklim kwam de Europees kampioen zelfs bijna weer aan het wiel van Van der Poel, en dus moest die nog eens extra diep gaan. Zo diep dat hij er na de aankomst bij neer viel, maar de zege maakt ongetwijfeld veel goed.

DVV Verzekeringen trofee 2017-2018
Uitslag manche 2: Koppenberg

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) in 1u07m49s
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 12s
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 24s
4. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 1m14s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 1m29s
6. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 1m30s
7. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea Lions) op 1m36s
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 1m42s
9. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) op 1m49s
10. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 1m50s
Volledige uitslag

Stand DVV Verzekeringen na Kopenbergcross
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) in 2u06m49s
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 14s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 21s
4. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 1m30s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 1m46s
Volledige tussenstand

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
1 november 2017 16:12
Eerste cross van 17-18 die ik keek (laatste 6 rondes). Prima met mooie finish alwaar de cyclo halfgod dramatisch ter aarde stortte.
1 november 2017 16:12
zo, die eerste 3 kwamen even totaal uitgewoond over de streep zeg!
1 november 2017 16:12
Bezeten lange cross weer, zou niet moeten gebeuren en zeker niet zo vaak als dit seizoen. Het beeld na de finish spreekt boekdelen...
1 november 2017 16:12
Kan WvA niet uit respect voor de regenboogtrui hem maar gewoon aan MvdP geven?
1 november 2017 16:14
Wat een prachtige zege. Zo diep moeten gaan.
1 november 2017 16:15
Poaaah, machtig mooie cross zeg! Mathieu weer sterk zeg, indrukwekkend.
1 november 2017 16:17
Tijd voor een verdiende rustperiode voor de wereldkampioen, zat er flink doorheen, hoofd omlaag. Koers was niet te zwaar maar de coureurs maken het zwaar, ooit een wegrenner tegen de vlakte zien gaan na de streep? Hartslag zal de 220 benaderd hebben, ook als het iets minder gaat toch nog kunnen domineren, buitenaerts.
1 november 2017 16:18
Wat een slome verzorger van van der Poel, die zag niet dat hij aan de andere kant moest staan om hem op te vangen.
1 november 2017 16:20
@marehoek, is geen verzorger. Is een goede vriend van hem
1 november 2017 16:21
@ schipperaar:
zullen we niet eerst nog even het EK doen voor die rustperiode wordt ingelast?
1 november 2017 16:28
@8.6
WVA skipt het EK.
1 november 2017 16:31
Gaan we direct weer die opmerking krijgen ; van Aert versus van der Poel 2 -1 ? L ;) L.
1 november 2017 16:31
En waarom lag MVP daar nu op de grond aan de finish, misschien komedie. Hij zou beter meedoen in de RVV tegen Sagan. Daar strijden de echte mannen.
1 november 2017 16:33
@Denise
Misschien wel omdat hij helemaal kapot was?
En begin alsjebliet niet over opmerkingen als: MvdP moet naar de weg etc etc etc.
1 november 2017 16:39
@denise Ik heb bij atletiek mannen na 100meter sprinten op de grond zien liggen. Ben je weleens volle bak de koppenberg op gereden? Laat staan negen keer?

Als je niks van sporten snapt, wat doe je hier dan?
1 november 2017 16:39
Denise @ wat wil jij dan een veldrit van 6 uur . Een uur in rood moet je niet onderschatten
1 november 2017 16:45
Er zou toch eens een renner moeten opstaan die het verantwoordelijke jurylid een keer flink tot de orde durft te roepen. Een rondje van 7m30 en dan uitkomen op een totaaltijd van net geen 1u08? Dan zit er een draadje bij je los.
1 november 2017 16:45
VdP lijdt... in alle drie de klassementen.
1 november 2017 16:46
Tevens leider :)
1 november 2017 16:49
@denise
In de RVV komen ze relatief fris aan de streep na zes uur en als je hem zag zichzaggen begreep je ook waarom de streep 30m te ver was. Een uur lang in het rood terwijl je niet op je best bent is bijna onverantwoord als je zijn interview zag, had nood aan een decompressie tent, hopelijk zonder schade.
@xistnc
Neem aan dat van tevoor bekend was dat het negen ronden ging duren, die 3/4 minuut meer maakt het verschil niet, vdp was er zich niet eens van bewust, reed gewoon op een hele zware molen de laatste klim leek het en kon wie weet niet meer lichter schakelen. De laatste ronde was het allermooiste en denk dat de renners niet klagen, prachtig schouwspel vergeleken met doodsaaie wegkoersen..
1 november 2017 17:00
Dat een jury slecht kan rekenen kan ik mij voorstellen, maar er lopen er daar 8 rond die heel slecht kunnen rekenen.En dat voor die zeer riante vergoeding die ze op strijken.
1 november 2017 17:02
Gezien de reacties kun je zoiets beter niet meer schrijven @Denise,
je zou zomaar je geloofwaardigheid kunnen verlieze.....
1 november 2017 17:07
Ik denk niet dat het voor de renners zo dramatisch is dat de rit een ronde langer duurt. Wel is het natuurlijk gewoon tegen de geldende regels, en het lijkt nu een beetje een trend te worden dat crossen langer duren dan de richtlijnen. Is de jury betrokken bij de organisatie, of volledig onafhankelijk? Het laatste zou natuurlijk het geval moeten zijn, maar als dat momenteel al zo is dan begrijp ik het niet zo goed. Welk belang hebben ze dan bij het oprekken van de cross?
1 november 2017 17:14
Ik schrijf wat ik wil
1 november 2017 17:22
Quote van schippie:
Neem aan dat van tevoor bekend was dat het negen ronden ging duren

Dat kun jij best aannemen, maar zoals zo vaak klopt daar helemaal niks van.

Quote van opnieuw schippie:
De laatste ronde was het allermooiste

Want met een rondje minder heb je geen laatste ronde?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.