Van der Poel slaat terug in Ruddervoorde
Foto: Jos Kafoe
zondag 6 november 2016 om 16:05

Van der Poel slaat terug in Ruddervoorde

Mathieu van der Poel heeft de twijfels, die na een mindere prestatie op de Koppenberg de kop opstaken, weggeveegd in Ruddervoorde. De jonge Nederlands kampioen won daar zijn derde Superprestigecross van het seizoen. Wout van Aert (tweede) en Laurens Sweeck (ERA-Circurs) konden het hoge tempo van Van der Poel niet aan.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wereldkampioen Van Aert had weet van de twijfels van Van der Poel en besloot hem dan maar meteen onder druk te zetten. Enkel thuisrijder Michael Vanthourenhout had zich in zijn wiel genesteld. Na een ronde had zijn Nederlandse opponent plaatsgenomen in een groepje op vijf seconden met ook Lars van der Haar. Die laatste zou zijn goede positie echter niet vasthouden en zelfs opgeven met pijn aan het bovenbeen.

Nieuwe tweestrijd Van Aert-Van der Poel
Niet veel later maakte Van der Poel met indrukwekkende versnelling de sprong naar voren. Vlak voor de zandbak ging de jongste van de Van der Poel-broers, slim als hij was, naar de leiding. Van Aert reed net iets trager door het losse zand en keek bij de eerstvolgende passage aan de finish aan tegen een achterstand van vijf seconden. Toch was Van der Poel niet definitief vertrokken, want de wereldkampioen vocht knap terug en kwam halfweg weer aansluiten.

Fietswissel wordt wereldkampioen fataal
Wat volgde was een traditionele twijfelfase, waardoor eerste achtervolger Laurens Sweeck plots heel dichtbij kwam. Van Aert besloot van dat moment van windstilte gebruik te maken om een fietswissel te doen, maar dat liet Van der Poel zich uiteraard geen tweemaal zeggen. De Nederlander dreef het tempo in een klap enorm op, waardoor zowel Van Aert als Sweeck hun achterstand zagen groeien.

Valpartij houdt Van der Poel niet tegen
De wereldkampioen bleef ronden lang hangen op zes seconden van de eenzame leider, en toen Van der Poel in een gladde bocht tegen de grond ging leek Van Aert zich weer bij zijn Nederlandse concurrent te voegen. Van der Poel hield echter een tweetal seconden over en bouwde dat verschil in geen tijd uit tot meer dan tien. Van Aert kende in de slotronde nog wel een kettingprobleem, maar Van der Poel had toen al gewonnen spel.

Superprestige veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 3: Ruddervoorde

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon)
8. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
9. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
10. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
6 november 2016 16:14
2 nederlanders en 8 belgen bij de eerste tien, slechte zaak
6 november 2016 16:16
Van der Poel vandaag de sterkste, zelfs na de foutjes van van Mathieu was van Aert niet in staat om het gat te dichten. Klasse om zo terug te komen na zo'n off-day op de Koppenberg.
6 november 2016 16:20
David ook erg knap vndaag
6 november 2016 16:24
@walkowiak: Een aantal landen hebben een eigen regelmatigheidscriterium en daar doen meestal ook alleen maar renners uit dat land mee. De Coupe de France, de Britse Trophy-serie, de Tsjechische ToiToi Cup, uitzondering is de EKZ cross, maar Zwitserland ligt aardig centraal voor een aantal landen. Af en toe doet er in die wedstrijden eens een Belg mee die punten wil halen voor de ranking. Bij de WB wedstrijden zou dit dan allemaal samen moeten komen, maar ook daar zien we natuurlijk vooral Belgie bovenaan en dan is kritiek op het gebrek aan nationaliteiten en internationalisering ook terecht. Wat ik dus wil zeggen is dat de meeste buitenlanders op dit moment in eigen land crossen en daarom niet in Belgie en het dus wat onzinnig is bij iedere Vlaamse cross steeds maar te zeggen dat er weinig buitenlanders deelnemen. Het zou wel mooi zijn als beide Belgische regelmatigheidscriteriums 1 a 2 crossen in het buitenland zou organiseren, een SP in Zwitserland zou mooi zijn en voor de DVV trofee wellicht een manche in Roubaix.
6 november 2016 16:25
VD Poel overduidelijk de beste weer. Maar weer hetzelfde podium, 8 Belgen en 2 Nederlanders bij de eerste 10 geeft natuurlijk te denken.
Jammer, ik denk met weemoed terug aan de tijd dat er uit Zwitserland, Tsjechië, Denemarken en Duitsland ook nog serieuze tegenstand kwam. Zijn er nog Italianen die aan veldrijden doen maar dan niet om als training de winter door te komen?
In Vlaanderen zal het altijd populair blijven, in Nederland ook nog een beetje maar internationaal gezien wordt het steeds onbeduidender wat niets afdoet aan de prestaties van VD Poel en van Aert, die leveren mooie strijd.
6 november 2016 16:42
@Verweggistan
Het niveauverschil is dan wel weer opvallend. Slechte zaak.
6 november 2016 16:54
Even een ander vraagje, welk fietsenmerk fiets van Aert vanaf 2017? Colonago of Specialized?
6 november 2016 17:08
@zacht het niveauverschil is wel logisch. Geen professionele teams in het buitenland. En de toppers bij junioren kiezen meestal niet voor het veldrijden. Mtb of weg zijn nu eenmaal internationaler. Laatste wk in zolder was er bv. Maar 1 Belg en 1 Nederlander in top 10. Momenteel is de beste Junior een Brit, maar die zal wel voor de weg of piste kiezen. Ik zie de komende jaren dan ook geen verandering en het zal een vlaams-nederlandse sport blijven.
6 november 2016 17:14
Ze waren enorm aan elkaar gewaagd, maar Mathieu was net dat tikkeltje beter op een parcours op zijn lijf geschreven. Op naar Gavere.
6 november 2016 17:19
Van der Poel was gebrand om iets recht te zetten. Knap hoe hij na die valpartij zijn voorsprong op Van Aert in stand hield.
6 november 2016 17:31
Nu Van der Poel weer fit is blijkt wederom dat hij gewoon beter is dan Van Aert.
Stukken beter.
6 november 2016 17:39
Scheelt elkaar niks grote molen! Leuk om te zien weer.
6 november 2016 17:47
Mooie cross. Vooral ook benieuwd wat er na de top 2 allemaal is gebeurd. Eerst lagen Michael en Lars 3 en 4, David en Jens 9 en 10. Gedurende de rondes is er enorm veel veranderd.

Mensen die over internationalisering bij de superprestige spreken snappen veldrijden volgens mij niet helemaal. Dat is alleen relevant bij de WB crossen en het WK (niet dat het daar veel beter is, maar toch).
6 november 2016 18:27
Ik ben echt benieuwd naar Gavere als ze beiden top zijn die dag! Da's pas een waardemeter.
6 november 2016 18:39
Kijk eens naar de uitslag van een willekeurige SP wedstrijd of WK in de jaren 90. Daar had je wel 6/7 verschillende nationaliteiten in de top-10. Bramati en Pontoni namens Italië, Frischknecht, Wabel, Richard, Breu als Zwitsers, de Duitser Runkel, VdP, Groenendaal en de Vos namens ons kleine kikkerlandje en nog wat sterke Fransen (Arnould), Tsjechen (Simunek) en zelfs een Deen (Djernis).

Nee, het is ernstig gesteld met het veldrijden. In een normale gezonde sport begin je met kleinschaligheid, en eindig je met 'mondialisering'. Of Europeanisering in dit geval. In het veldrijden begon men echter met Europeanisering, en is men afgezakt tot puur Belgicisme met af en toe een verdwaalde Nederlander.

Een pijnlijke realiteit. Want het is in de kern een prachtige sport.
6 november 2016 19:21
Was weerom een schitterend spektakel, internationaal of niet, wat maakt het uit? Die twee toppers zijn zo sterk aan elkaar gewaagd dat het iedere keer opnieuw een mooi schouwspel is.
6 november 2016 19:38
@purito,

Exact, bekijk nog wat oudere uitslagen met Zweifel, Frischknecht, Thaler die voor de winst gingen in de periode Liboton, Vader Rein, Stamsnijder etc.
Het veldrijden is wel erg klein geworden, veel landen zijn afgehaakt, geen toppers, geen wedstrijden. Groot in Vlaanderen en in NL telt het nog een beetje mee.
Maar mooie koers vandaag, zeker waar. Het is dat de broertjes vd Poel voor NL uitkomen, feitelijk eindigden vandaag 10 Belgen bij de eerste tien :)!
Brabanders, Kempenaren, Antwerpenaren, Vlamingen, zelfs het Korfbal heeft een meer internationale uitstraling. Ergens is wat misgegaan, maar goed de bierpomp blijft lopen, de supporters blijven komen en we blijven kijken.
6 november 2016 19:55
@col du bramont
Eigenlijk is Van der Haar de enige vreemde eend in de bijt. Verder komen alle veldrijders uit Vlaanderen en een kleine strook van Noord-Brabant.

Maar goed, die discussie blijf je houden. De Amerikanen noemen een lokale aangelegenheid ook gewoon World Series ;)
6 november 2016 20:36
Belgie heeft natuurlijk ook het voordeel dat je ook op de lokale rijbanen van veldrijden kan spreken, soms spontaan een boom op het fietspad, een valkuil of een schutting.
6 november 2016 23:34
@purito: Ook niet vergeten dat er vroeger ook gewoon superprestige wedstrijden waren in Italië, Zwitserland. En heb vier edities eens bekeken van de voorbije 20 jaar en daar is het duidelijk dat steeds meer wedstrijden in België wordt verreden en daarmee verdwijnen ook de buitenlanders uit de top-10.

In 2012: 8 Belgen in top-10 en 2 Tsjechen (7 wedstrijden in België + Gieten)
In 2007: 6 Belgen in top -10 en 2 Nederlanders en 1 Fransman (6 wedstrijden in België, 2 in Nederland)
In 2002: 8 Belgen in top-10 + 2 Nederlanders (5 wedstrijden in België, 2 in Nederland en 1 in België)
In 1997: 4 Belgen in Top-10 + 2 Italianen, 2 Nederlanders, 1 Fransman en 1 Tsjech (slechts 3 wedstrijden in België, 2 in Nederland, 1 in ItaliË, 1 in Tsjechië, 1 in Zwitserland en 1 in Frankrijk)
7 november 2016 14:31
Denk persoonlijk niet dat het veel zou uitmaken als er meer nationaliteiten hadden meegedaan, op basis van het feit dat die ook totaal niet op de foto komen op t moment dat ze wel allemaal meedoen. Het zou wel goed zijn als de top breder is maar vd Poel en Van Aert steken er zo gigantisch bovenuit dat ze dan toch strijden voor max de 3e plek.

Denk dat eventuele aansluiting echt van Sweech, Aerts en M. Vanthorenhout moet komen, maar die zijn gewoon minder getalenteerd en hebben wat minder inhoud. Prima renners, maar geen mega talenten.
7 november 2016 17:54
Het is meer dat de renners van andere landen die in het veld ook talenten zijn vaker kiezen voor de weg. Denk aan Alaphillipe bijvoorbeeld. Maar ook kreuziger en ik geloof ook een paar italianen die ik nu zo even niet bij naam kan noemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.