Van der Poel slaat twee wereldbekers MTB over, twijfelt nog over WK op de weg

Van der Poel slaat twee wereldbekers MTB over, twijfelt nog over WK op de weg

foto: Cor Vos

donderdag 16 mei 2019 om 07:30

Mathieu van der Poel focust zich dit weekend en de week erna op de eerste twee Wereldbekers Cross Country op de mountainbike, in respectievelijk het Duitse Albstadt en het Tsjechische Nové Město. Daarna neemt hij rust en dus slaat hij de Wereldbekers mountainbike in juli (in Andorra en het Franse Les Gets) over, vertelt hij na Puyvelde Koerse.

“Het belangrijkste is dat ik in de top-40 van de UCI-ranking blijf staan, zodat ik kan blijven meedoen aan de Shorttrack-wedstrijden voorafgaand aan de wereldbekers”, legt de Nederlands kampioen mountainbiken van Corendon-Circus uit. De Shorttrack-wedstrijden spelen zich af op een parcours van één tot anderhalve kilometer en duren slechts 25 minuten. Deze wedstrijden vinden plaats in hetzelfde weekend vóór de Wereldbeker. De uitslag van de Shorttrack-wedstrijden bepaalt de startvolgorde bij de Cross Country-wedstrijd in datzelfde weekend. In die XCC-wedstrijden zijn punten voor de UCI-ranking te halen.

Mountainbiken blijft tot medio 2020 de hoofdfocus voor MvdP – foto: Cor Vos

“Normaal eindig ik in de Shorttrack-wedstrijden zonder problemen bij de eerste zestien, waardoor je op de eerste twee rijen mag starten bij de Wereldbeker op zondag. Dat is voldoende voor mij. Om die reden rijd ik ook deze twee Wereldbekers. De volgende twee in juli – in Andorra en Les Gets – sla ik over. Ik moet ergens een keer rust inplannen. Daarom doe ik juist Albstadt en Nové Město, om daar terug punten te pakken. Vorig jaar kwam ik in Tsjechië ten val en kon ik geen punten halen. Als dat nu wel allemaal goed gaat, is dat dus een bonus. Op die manier sta ik nog steeds in de top-40 als ik Andorra en Les Gets oversla.”

Als de opzet van MvdP slaagt, kan hij in Val di Sole (Italië) begin augustus de Shorttrack rijden en start hij in de Wereldbeker normaal gezien vooraan. Het Wereldbeker-klassement kan de 24-jarige Nederlander door het skippen van de twee manches in juli op zijn buik schrijven. “Maar dat is ook niet belangrijk voor mij”, geeft hij aan. “Ik wil eerst eens een keer een Wereldbeker winnen, want dat is nog niet gelukt. Het grote doel blijft de Olympische Spelen, mijn eerste langetermijndoel ooit. Niet dat ik geen ambitie heb, maar dat zorgt er wel voor dat het Wereldbeker-klassement van ondergeschikt belang is.”

WK op de weg
De grote vraag die wielerminnend Nederland bezighoudt, is die over de deelname van Van der Poel aan het WK op de weg eind september in Yorkshire. “Na mijn rustperiode ga ik specifiek toewerken naar de Wereldbekers op de mountainbike”, kijkt hij vooruit. “Het EK mountainbike zal ik rijden, over het WK Mountainbike (in het Canadese Mont-Saint Anne, red.) twijfel ik nog. Dat komt door het WK op de weg. […] Ik zal niet veel meer op de weg rijden. Als het tien wegkoersen zijn, zijn het er veel. We hebben gekeken naar de mogelijkheid om beide WK’s te combineren, maar ik wil ook naar het olympische test-event in Tokio.”

MvdP heeft veel aan zijn hoofd: MTB of weg-WK? – foto: Cor Vos

“Dat is iets te gek”, vindt het multitalent zelf. “Dus ik ga kiezen tussen het WK op de mountainbike en het WK op de weg. Een of-of-verhaal in plaats van een en-en-verhaal, dus”. Of hij rekening houdt met het parcours in Yorkshire? “Een unieke kans?”, lacht hij. “Ja, misschien wel. Maar het is afwachten. Het WK mountainbike is in Canada. Dat weegt ook wel door, maar we hebben nog niet echt een beslissing genomen. Het enige dat normaal gezien vaststaat, is dat ik de Arctic Race of Norway (15 t/m 18 augustus) zal rijden. Voor de rest heb ik nog geen idee. In mijn rustperiode zal ik dat eens rustig bekijken.” Het NK op de weg rijdt hij niet.


Later deze week volgt een voorbeschouwing op het MTB-seizoen van Van der Poel.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.