Mathieu van der Poel sluit generale repetitie WK winnend af
Foto: Marcel Koch
zondag 24 januari 2016 om 16:07

Mathieu van der Poel sluit generale repetitie WK winnend af

Mathieu van der Poel kan dankzij een straffe overwinning in Hoogerheide met een goed gevoel richting Wereldkampioenschap in Heusden-Zolder. De 20-jarige Nederlander reed op het door zijn vader Adrie uitgetekende parcours van start tot finish aan de leiding en won met meer dan een minuut voorsprong op de rest. Wout van Aert kwam als tweede over de streep en verzekerde zich zo van de eindzege in de Wereldbeker, Kevin Pauwels werd derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De regen van zaterdagnacht had de omloop in Hoogerheide getransformeerd naar een modderparcours, waar de waardeverhoudingen één week voor het WK in Heusden-Zolder duidelijk zouden worden. Laurens Sweeck en Tom Meeusen pakten uit met een snelle opener, maar een half rondje later was wereldkampioen Mathieu van der Poel al naar de leiding gesneld. Niemand schoof meteen mee in zijn wiel, waardoor Van der Poel na een ronde al een zevental seconden voorsprong had op het duo Wout van AertLaurens Sweeck.

Van Aert duldde het gezelschap van Sweeck echter niet lang en ging alleen in de achtervolging. De Belgisch kampioen reed wel verder en verder weg van Sweeck, maar kwam geen meter dichter bij koploper van der Poel. Halfkoers was bedroeg het verschil een halve minuut en wist Van Aert dat hij zich geen illusies meer moest maken. In de strijd om plek drie vormde er zich intussen een trio met Tom Meeusen, Kevin Pauwels en Laurens Sweeck, waarin vooral Meeusen en Sweeck heel bedrijvig waren.

Op twee ronden van het einde had Van der Poel een minuut te pakken. Dat was het signaal om in de slotronde het tempo een beetje te laten zakken en te genieten van het thuispubliek. Dat kon Wout van an Aert zich niet permitteren, omdat hij de hete adem van Kevin Pauwels alsnog in zijn nek kreeg. Van Aert hield uiteindelijk wel stand voor de tweede plek en eigende zich bijgevolg de eindzege in de Wereldbeker toe.

Uittredend wereldkampioen Van der Poel kan nu met een goed gevoel richting het WK in het Belgische Heusden-Zolder, dat komende zondag op het programma staat.

Wereldbeker veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 7:Hoogerheide

1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
5. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
8. flag-be Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-de Marcel Meisen (Kuota-Lotto)
10. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)

Eindstand Wereldbeker veldrijden
1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
5. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
24 januari 2016 16:15
Van start tot finish aan kop gereden. Dominante overwinning.
24 januari 2016 16:19
Hopelijk volgende week ook zo veel spanning...
24 januari 2016 16:23
Zo, die is niet een beetje beter! Verwacht volgende week wel een betere Van Aert.
24 januari 2016 16:25
Zou Van Aert bewust inhouden? Wordt hier volledig gedeklasseerd.
24 januari 2016 16:26
Hoop dat er volgende week meer spanning in de wedstrijd is. Dominante overwinning van Vd Poel
24 januari 2016 16:26
Van Aert is op 90 procent van zijn kunnen, aldus niels Albert.
24 januari 2016 16:28
"Ik had geen superdag vandaag", aldus Mathieu. Haha wat een baas. Volgende week wereldkampioen worden aub.
24 januari 2016 16:32
Saaie cross, als je puur naar de spanning kijkt. Wel een fantastische krachtmeting van VdP. Als hij geen fouten maakt volgende week, zie ik niet in wie hem kan kloppen.

Misschien is Pauwels de enige die dat kan. Die reed wel erg sterk vandaag, zeker gezien het feit dat dit parcours echt gemaakt was voor VdP en Van Aert.

Van der Haar komt gewoon tekort op de echt zware modderparcoursen. Maar die zal er ook wel staan in Zolder, net als Sweeck en Meeusen. Die reden ook allebei uitstekend.
24 januari 2016 16:35
@purito
Voor een krachtmeting moeten er krachten gemeten worden ;) Die Van Aert en vooral z'n coach Albert lijken me trouwens wel leip genoeg om verstoppertje te spelen... maar veel nut heeft dat ook niet. Behalve dat hij doodsbang is voor de favorietenrol, en die heeft hij nu niet.
24 januari 2016 16:42
Uiteraard zal Van Aert volgende week een stuk beter zijn, maar dat kan natuurlijk ook betekenen dat hij dan op slechts 10 seconden 2e wordt.

Desondanks lijkt zonder pech of ziekte de eerste plek wel binnen voor Van der Poel en de 2e voor Van Aert. Zelfs de 3e plek leek al een zekerheidje voor van der Haar, maar daar zou 't misschien nog een duel kunnen worden met Pauwels.

Geen idee of dat iets is om naar uit te kijken. Top 4 ligt bijna zeker vast, beetje spanning voor de volgorde van 3 en 4. En zou er iemand anders dan Meeusen 5e worden?
24 januari 2016 16:43
Purito
die favorieterol heeft hij in België wel, das een probleem voor hem, hij kan daar moeilijk mee omgaan
24 januari 2016 16:57
Ik verwacht een spannend WK volgens mij liggen de plaatsen nog niet onmiddellijk vast. Tijdsverschillen zijn nu ook niet zo representatief want wie gaat nu nog voluit rijden een week voor het WK als je al 30s achter ligt. Het is nu ook de media bespelen met 'Ik had geen superdag', 'Hij is nog maar 90%' om zo weinig mogelijk prijs te geven.
24 januari 2016 16:58
Ik was erbij vandaag en wat vooral opvalt is het verschil in techniek en explosiviteit op korte hellingen tussen van Aert en van der Poel. Van der Poel presteert het om op stukken te blijven rijden waar van Aert moet afstappen. Dan win je zo 2 seconden. Dit soort stukken zullen we zondag ook zien, vermoed ik..
24 januari 2016 17:08
Weet iemand iets over Taramarcaz? Opgave in Otegem, vorige week 35e in Wereldbekercross en nu niet in de uitslag te vinden. Jammer dat het nu minder gaat. Taramarcaz was aan een degelijk seizoen bezig, momenteel toch de beste veldrijder die niet uit de Lage Landen komt.
24 januari 2016 17:54
@Joachim
Voor die eretitel komt Venturini toch ook wel in aanmerking.
24 januari 2016 18:59
Erg sterke race van MvdP! En dat op een parkoers dat VA beter zou moeten liggen. Rare opmerking van Albert dat VA op 90% zit, maar wel aan het begin van de wedstrijd aangeeft dat VA er alles aan gaat doen om Hoogerheide te winnen.. alsof je op 90% kunt winnen van de MvdP.

MvdP is trouwens 21 geworden deze week.
24 januari 2016 18:59
Waarom was Aarts zo aan het janken.....
24 januari 2016 19:00
zo te horen op de belg kunnen ze het parcour nog aanpassen, Het probleem is hoe pas je het aan zodat poeleke geen kans heeft?
24 januari 2016 19:07
@Joachim, hij was gisteren 5e in Rucphen.
@maurizio, omdat hij de eerste renner in de uitslag is die niet naar het WK gaat. Zie website Sporza.
24 januari 2016 19:29
Weer een sterk optreden van Mathieu die na zijn terugkeer ongenaakbaar was in de wereldbeker. Met zijn 4e overwinning op rij had hij als hij vanaf het begin van het seizoen mee had kunnen doen ruim winnaar geweest van het eindklassement. Maar voor hem telt dit seizoen maar 1 prijs om het redden en dat is de wereldtitiel. Hopelijk lukt het hem.
24 januari 2016 19:41
Ik denk niet dat van Aert zich vandaag ingehouden heeft. Van der Poel is zoveel beter. Die heeft dit seizoen echt weer een stap gezet. Hopelijk nog 1 of 2 jaar in de cross en dan de weg op. Daar kan hij ook mooie dingen laten zien.
24 januari 2016 19:53
Hele mooie overwinning, doch er reden toch ook dames?
24 januari 2016 19:56
De UCI moet toch eens kijken naar die wereldbeker punten. Als je ziet dat Nijs 2,3,1,8,10,7,13 neerzet en daarme 4e wordt, terwijl van der Poel met -,-,3,1,1,1,1 5e wordt..
24 januari 2016 20:04
Wat zou ik deze jongen graag op de weg zien rijden zeg, enorm sterk en een enorm talent. Denk dat hij goed meekan in bijvoorbeeld de Vlaamse klassiekers en heuvelachtige parcoursen.
24 januari 2016 20:27
@jhv93:
Van der Poel rijdt vast wel de Ronde van België. Ik vraag me af of hij met zijn ploeg afspraken heeft over zijn ontwikkeling op de weg en of de ploeg in aanmerking komt voor wedstrijden waarin hij ook daar een nieuwe stap kan zetten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.