Van der Poel uit kritiek op Wereldbekers in Amerika
foto: Photopress.be
donderdag 8 september 2016 om 08:28

Van der Poel uit kritiek op Wereldbekers in Amerika

Mathieu van der Poel heeft zich tijdens de voorstelling van Beobank-Corendon uitgesproken over de Wereldbekers in Las Vegas en Iowa, later deze maand. “Ik zie de meerwaarde niet van die crossen in de Verenigde Staten”, vertelt hij woensdag tegen onder andere Belga.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Internationaler
De crosses in Amerika zijn toegevoegd om het veldrijden verder te mondialiseren. Bovendien is de cross in dat land ongekend populair. “Wat brengt dat op?”, vraagt Van der Poel zich hardop af. “Ze zouden beter het veldrijden in Europa eerst internationaler maken. Zelfs al zou ik niet geblesseerd zijn (hij herstelt nog van een operatie aan zijn knieën, red.), dan weet ik nog niet of ik zou deelnemen aan die wedstrijden. Ik zou het overwegen om die Wereldbekers te skippen. Ik zie de meerwaarde er niet van in, want er komt geen enkele steun van de UCI voor de ploegen. Je moet alles zelf betalen als team. Het kost ons handenvol geld. En waarom eigenlijk? Wordt de cross daar internationaler van? Ik denk het niet. Misschien moeten ze weer meer investeren in crossen in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, enzovoort. Nu reizen ploegen alleen naar de States omdat je anders heel wat punten verliest voor het klassement. Jammer dat het zo duur is.”

Zonhoven en WK
Door zijn knieblessure, is de Nederlands kampioen veldrijden vrijwel kansloos voor de meeste klassementen. “Op de weg kan ik al trainingen afwerken van vijf uur, maar in het bos heb ik nog maar twee keer getraind. De conditie is al beter dan gehoopt op dit moment. Als het zo blijft evolueren is Gieten (2 oktober) haalbaar. Al ondervind ik wel nog wat hinder aan mijn rechterknie. Dinsdag liet ik nog een scan nemen, maar die bracht niets aan het licht. Volgens de dokter is er structureel niets mis met mijn knie. Ik moet gewoon wat minder vaak vallen”, knipoogt hij. “Ik weet nu al dat ik na Gieten wellicht nog een maandje nodig zal hebben om mijn oude niveau te halen. En dat heb ik nodig om Wout van Aert te kloppen. […] Ik wil gewoon mooie wedstrijden afwerken, spannende crossen en af en toe winnen. Ik droom van Zonhoven, een prachtige cross. Machtig met die kuil en ik vond het bijzonder jammer dat ik die vorig jaar moest missen. Het is een wedstrijd die ik graag bij de elite ook eens op mijn palmares wil. En natuurlijk, nog eens een wereldtitel.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
8 september 2016 08:57
Ik geef hem groot gelijk.
8 september 2016 09:03
Hij slingert natuurlijk een belangrijk punt aan. Voor weg wielrennen is Europa het platform en ben je op zoek naar andere markten zoals Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Voor veldrijden is België het platform en zou ik me in eerste instantie focussen op de Europese markt voordat je begint in Amerika.
8 september 2016 09:07
Als de cross werkelijk populair is in de VS en het volgevuld is met toeschouwers, dan zou het dom zijn om die manches niet te organiseren.
8 september 2016 09:17
Ik denk inderdaad dat dit vooral goed was/is voor de portemonnee van Sven Nys en de UCI.
8 september 2016 09:18
Mooi dat ie weer aantal uren op de fiets kan zitten. Hoop van harte voor hem dat ie definitief verlost is van knieeuvels. Al met al sukkelt hij er toch al erg lang mee.
8 september 2016 09:22
@orakel De populariteit in de US leidt nog niet bepaald tot verrijking van het peloton. Dat gaat door een paar wb wedstrijden ook niet gebeuren. Wat levert het dan op? Alleen een stukje vermaak voor de Amerikaanse toeschouwers, duur betaald door de Europese ploegen. Besteed dat geld beter aan andere zaken.
8 september 2016 09:23
Hij haalt hier volgens mij twee punten door elkaar. De meerwaarde is er denk ik wel, maar het kost de ploegen veel geld en de UCI biedt daarin geen enkele steun.
8 september 2016 09:24
Met de kosten snijdt hij toch een belangrijk punt aan. En wat is er op tegen om verschillende klassementen naast elkaar te hebben, een in de VS en Canada en de rest in Europa? (behalve dat de toppers dan niet naar de VS komen, maar nu slaan ze ook al regelmatig over)
8 september 2016 09:30
Populair en meerwaarde moet je dit keer los van elkaar zien. Ja het kan populair zijn daar en nee dan hoeft het nog geen meerwaarde voor de sport/atleten te zijn.

In de huidige setting rijdt je enkel om het publiek daar te vermaken en kost het blijkbaar veel geld om erheen te reizen. Pas als er door deze crossen een mondialiserig wordt opgestart heeft het meerwaarde. Maar er komen (ondanks een talentcentrum in Sittard) geen Amerikaanse talenten door in de cross. Het is dus vooralsnog vooral populair als kijksport en als dat het enige is, vraag ik mij de meerwaarde af voor de sporters.
8 september 2016 09:41
Valt me tegen van hem... De UCI probeert namelijk sinds enkele jaren zowel nieuwe organisaties op te richten in Europa (Lignières-en-Berry, Zeven, Fiuggi, Rome, Milton Keynes), en terzelfdertijd de sport te promoten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan (Las Vegas, Iowa City en het mislukte Montréal). De UCI doet met andere woorden erg haar best om de sport een meer internationaal karakter te geven. Want is dat niet precies wat de cx mist ten opzichte van de XCO? Een internationaal, mondiaal karakter? De mountainbikekalender telt ook manches van Australië tot de Verenigde Staten en Canada. Waarom de veldritsport dan niet? Het zou de internationale professionalisering alleen maar ten goede komen.
8 september 2016 09:45
Hij begint nu ook al te zeveren als een echte Belg.
Blijf hopen dat hij voor de de weg kiest ooit en het spelen in de zandbak achter zich laat. Of is daar daadwerkelijk zo veel mee te verdienen? Zo ja, dan vallen die kosten om naar Amerika te reizen toch ook wel mee?
8 september 2016 09:46
Wat moeten renners al Jeremy Powers dan zeggen. Die komen wel altijd af voor de wereldbekers en die moeten ook al dat geld neer tellen en die gasten verdienen minder dan meneer Van Der Poel en co. Het gaat om 2 wedstrijden en dan nog eens op 4 dagen tijd en dan nog eens in het begin van het seizoen. Ik weet trouwens niet hoe het in de MTB zit qua vergoedingen, maar daar wordt ook overal gereden.
8 september 2016 09:56
Misschien beter om toch meer voor de weg te kiezen. Ondertussen al 2 jaar op rij op hele jonge leeftijd operaties aan de knie. Vorig jaar zelfs peesbladen over de knieschijf verwijderd. Het veldrijden met al zijn interval belasting in een uur tijd heel goed voor de conditie, maar de voortdurende belasting van een knie , die al kwetsbaar is met het vele lopen, kan men toch vraagtekens bij stellen. Zou zonde zijn, dat een veelbelovende carriere door knieblessures en te veel operatieve ingrepen verloren gaat.
8 september 2016 09:59
Hoeveel verdient een MTB'er voor wedstrijden te rijden aan de andere kant van de wereld.

Met die truitjes motiveer je de renners om voor een kampioenentrui te gaan
8 september 2016 11:52
Versta zijn punt hier niet. Wat moeten al die Amerikanen dan wel niet zeggen die telkens naar Europa moeten komen op hun eigen kosten. Die zouden dromen van het loonbriefje en logistieke ondersteuning van een Van der Poel.
8 september 2016 11:52
@frits des Jeux
Ik vind dat je wel heel makkelijk zegt dat het voor de spotters niks oplevert en dat het alleen voor het vermaak van het publiek is. Volgens mij is publiek het belangrijkste onderdeel van topsport: zonder publiek, geen geld en dus geen topsport.
8 september 2016 14:34
Naar mijn mening is het veldrijden in Belgie sowieso voornamelijk publieksvermaak

Biertjuhhhh!
8 september 2016 14:52
Wanneer spreekt men van een meerwaarde?

Psv en Club Brugge spelen ook Champions League, het weinig of niks toe.
Ook de grote clubs moeten helemaal naar Brugge en Eindhoven vliegen om een wedstrijdje te spelen.

Ik denk dat de meerwaarde meer is dan wat wij ervan denken.
8 september 2016 22:16
Ik vind dit echt een uitermate zwak verhaal van V.d. Poel. De UCI kan niet iets populair maken omdat hij dat graag wil. Er worden ook zat crosses in Europa georganiseerd, maar daar komen in ieder geval voor zover ik zie op de beelden meestal minder mensen op af. De UCI is dus waarschijnlijk al lang blij dat er nog een ander land is dat bereid is zo'n uiting van Vlaamse folklore te organiseren. Als meneer dat niet bevalt zal hij er mee moeten leren levend dat hij de WC niet kan winnen.
9 september 2016 09:37
wielrennen in amerika, degene die daar definitief een kruis overzet verdient lof. de amerikanen interesseert het 0 0 0, 3x 0.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.