Van der Poel wint bij debuut na thriller tegen Van Aert
Foto: Marcel Koch
zondag 2 oktober 2016 om 16:01

Van der Poel wint bij debuut na thriller tegen Van Aert

Mathieu van der Poel heeft zijn allereerste wedstrijd van het seizoen meteen gewonnen. De Nederlands kampioen won in Gieten na een razend spannende strijd tegen wereldkampioen Wout van Aert. Laurens Sweeck werd derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Snelste start Lars van der Haar
De Superprestigecross in Gieten betekende in de eerste plaats de terugkeer in competitie van Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Europees kampioen Lars van der Haar na blessures. Die laatste maakte meteen duidelijk dat hij er stond door als eerste het veld in te duiken, al werd hij snel voorbijgesneld door Wout van Aerts luitenant Tim Merlier. De West-Vlaming nam Van der Poel iets later bijna mee in zijn val over de balkjes, maar de jongeling kon hem alsnog ontwijken.

Indrukwekkende Van der Poel valt
In ronde twee nam Van der Poel het commando over. Na een sterke beurt door het zand kon hij een klein gaatje slaan, maar na een kwartier cross maakte wereldkampioen Van Aert de sprong naar voren. Van der Poel deed dat nummertje half koers nog eens over, tot de renner uit Kapellen ten val kwam bij een sprong over de balkjes. Van Aert kon op die manier weer de aansluiting maken en wat volgde was een duel om duimen en vingers bij af te likken. Daarbij ook een bijrol voor Laurens Sweeck, die even van hun zog mocht genieten maar er even snel weer af moest.

Kettingprobleem beslissend
Wat de twee tenoren ook probeerden, elkaar kwijtspelen lukte niet en dus zou alles beslist worden in de laatste zandstrook. Van Aert leek die strook als eerste aan te vatten, tot Van der Poel met een knap manoeuvre voorbij de wereldkampioen ging. De jongelingen liepen zij aan zij naar boven en waren klaar om de sprint in te zetten, maar net dan kreeg Van Aert af te rekenen met een kettingprobleem. Een geëmotioneerde Van der Poel reed op die manier zonder problemen naar winst in zijn eerste cross van het seizoen.


Superprestige veldrijden
Uitslag manche 1: Gieten

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
4. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
6. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
8. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
9. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon)
10. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2016 16:03
Wat een baas ben je dan zeg. Gelijk van Aert kloppen bij je rentree. Chapeau.
2 oktober 2016 16:04
Erg knap van Van der Poel dat hij al dit niveau heeft, maar onverdiende zege. Zijn manoeuvre in de afdaling was niet netjes, net als zijn 'ik sta stil in de bocht om de ander te voet te zetten'. Zonder de pech van Van Aert had babyface niet gewonnen... Hij was verdiend 2e geweest, maar die winst is onverdiend. Zonde dat pech de beste van winst haalt...
2 oktober 2016 16:04
Wat een fantastisch gevecht. Zo ongelooflijk aan elkaar gewaagd. Fantastische race gezien.
2 oktober 2016 16:04
oerechanse
2 oktober 2016 16:05
Mooie race, maar zonder pech had Van Aert denk ik wel gewonnen.
2 oktober 2016 16:05
Mano a mano tussen de twee matadoren met een prachtige strijd in de laatste zandstrook.
Jammer dat bij Wout de ketting eraf schoot.
2 oktober 2016 16:05
Lekkere cross man
2 oktober 2016 16:06
@HerrVDV
Man, zet je bril af! Hier was niets maar dan ook niets mis mee.
2 oktober 2016 16:06
Ik zit nog te trillen op de bank!
2 oktober 2016 16:06
HerrVdV Wat een dom gelul, dat hoort beiden gewoon bij veldrijden. Van Aert die aan van der Poel zijn wiel trekt dan weer niet. Karma.
2 oktober 2016 16:07
sinds wanneer sprint van Aert sneller dan vd Poel?
2 oktober 2016 16:08
@Hervdv eerste keer dat je veldrijden kijkt zeker? Hier was niks verkeerds aan, mooie eerlijke strijd met fantastische winnaar. Van Aert gaat zeker niet protesteren.
2 oktober 2016 16:09
Prachtige cross, dat belooft voor de volgende weken.
2 oktober 2016 16:10
van aert zal zelf ook blij zijn dat hij eens wat tegenstand heeft
2 oktober 2016 16:11
@HerrVDV als je heel de wedstrijd vooraan rijdt met twee en je zet de ander regelmatig onder druk in de zandstrook kun je niet spreken van een onverdiende zege.
Beiden hadden de zege verdiend. Wout had wat pech...
2 oktober 2016 16:12
Leuk hoe Van Aert zelf ook blij is dan vd Poel terug is. Enorm spannende cross. Beetje anti-climax op het einde, want ik denk wel dat Van Aert had gewonnen zonder pech (al zullen we dat nooit weten). Toch alle verdienste aan Mathieu, hij heeft de pech van Van Aert ook afgedwongen.
2 oktober 2016 16:12
Van Aert heeft van der poel zijn wiel niet aangeraakt?! Ik weet niet welke bril jullie hebben maar hij is duidelijk vuil... Wees eerlijk en zeg dat VDP niet de verdiende winnaar is. En als je de koers gezien hebt weet je dat er geen sprint is daar, de eerste op kop wint. En VDP sprint sneller dan Van Aert? Bewijs? Van Aert altijd voor VDP na de start, en vorig jaar Hamme gemist?
2 oktober 2016 16:14
Die sprint bergop is nu al goed voor het jaaroverzicht.
Fantastisch duel ! Het nodige drama erbij ... cross op zijn best !
2 oktober 2016 16:15
Relax man, het is maar veldrijden.
2 oktober 2016 16:19
Sterk van Mvdp, overduidelijk de sterkste vandaag! De enige die steeds omhoog bleef rijden zonder foutjes te maken.
2 oktober 2016 16:20
In de tekst totaal niet duidelijk welke wedstrijd het was. Ongelofelijk..
2 oktober 2016 16:20
@HerrVdV
"Zijn manoeuvre in de afdaling was niet netjes, net als zijn ‘ik sta stil in de bocht om de ander te voet te zetten’. "

Is écht niet gebeurd, VDP zat daar uit z'n pedaal. En hoezo was zijn 'manoeuvre' in de afdaling niet netjes? Ik zie hem daar gewoon voorbij rijden, wat zie jij dan :p?

Zowel Van Aert als Van der Poel zeggen dat dit proper gebeurde.
2 oktober 2016 16:22
Deze tweestrijd is heel erg nodig voor de spanning in het veldrijden. Jammer dat er niet meer renners op dit niveau acteren (en dat het België-Nederland is). Hopelijk komen de Tsjechen, Zwitsers, Duitsers, Italianen en Fransen toch weer een keer op hun oude niveau terug.
2 oktober 2016 16:23
Mooi duel. En net als vorig jaar, in echte duels moet Van Aert het toch doorgaans afleggen tegen Van der Poel.

In de slotfase was Van Aert meer bezig met Van der Poel dan met de race. Dat heeft hem genekt. Wout wist Mathieu aanvankelijk goed af te houden toen die met de verwachte manoeuvre kwam. Onderaan de laatste klim meende hij daarvoor een Klaas-trucje te moeten gebruiken, dat was er teveel aan.

Voor het veldrijden is dit natuurlijk alleen maar goed. De suggestie dat het hele seizoen een onemanshow gaat worden, kan weer even terug in de la. Ook Lars leek er op het eind weer een klein beetje door te komen.
2 oktober 2016 16:24
@ HerrVdV:
volgende keer gewoon ter plaatse gaan kijken, kan je meteen bier gooien naar die vuile van der Poel. ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.